Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2023,
23.08

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak FC Barcelona Real Madrid Atletico Madrid La Liga špansko prvenstvo

Nedelja, 8. 10. 2023, 23.08

6 mesecev, 2 tedna

Špansko prvenstvo, 9. krog

Yamal se je ob točki Barce vpisal v zgodovino, Atletico do zmage z bele pike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Real Madrid  Jude Bellingham | Jude Bellingham je zabil dva gola in je zdaj že pri osmih. | Foto Guliverimage

Jude Bellingham je zabil dva gola in je zdaj že pri osmih.

Foto: Guliverimage

Vodilni Real Madrid je v devetem krogu španske la lige Osasuno premagal s 4:0, Jude Bellingham je zabil nova gola, skupno to sezono že osem. Najbližja zasledovalka Reala Girona je dosegla sedmo zmago, Barcelona pa je pri predzadnji Granadi v 29. minuti zaostajala 0:2, na koncu pa prišla do točke (2:2). Atletico Madrid je dosegel štirinajsto zaporedno zmago na domačem stadionu. Real Sociedad je premagal z 2:1.

Atletico Madrid Angel Correa
Sportal Atletico od hudih težav do drugega najdaljšega zmagovitega niza na Metropolitanu

Granada je povedla že v 17. sekundi prek Bryana Zaragoze, ki je na 2:0 povišal v 29. minuti. Za Barcelono je prvi zadel Lamine Yamal, ki je z golom ob koncu prvega polčasa postal najmlajši strelec v zgodovini španskega prvenstva. S 16 leti in 87 dnevi je prehitel Fabricea Olingo, ki je leta 2012 zadel enajst dni starejši. Končni izid 2:2 pa je v 86. minuti postavil Sergi Roberto.

Jan Oblak | Foto: Reuters Jan Oblak Foto: Reuters

Za Atletico Madrid je bila to peta tekma v zadnjih štirinajstih dneh. In peta zmaga. Samo proti Real Madridu in Osasuni je slavil z dvema goloma razlike, preostale tri tekme pa so bile tesne in odločene v zadnjih minutah.

Proti Real Sociedadu, ki je v Madrid prišel po odmevni zmagi sredi tedna v ligi prvakov pri Salzburgu (2:0), je odločitev padla minuto pred iztekom rednega časa, ko je sodnik pokazal na najstrožjo kazen zaradi igranja z roko. Zanesljiv izvajalec je bil francoski napadalec Antoine Griezmann. Atletico je v vodstvo popeljal Samuel Lino v 22. minuti, Jan Oblak pa je moral po žogo v svojo mrežo četrt ure pred koncem tekme, ko ga je iz hitrega protinapada ugnal Mikel Oyarzabal.

Real Madrid in Girona ne popuščata. Prvi so dosegli osmo zmago sezone, drugi pa sedmo. Predvsem Real se zdi iz kroga v krog boljši, predvsem po zaslugi poletne okrepitve. Anglež Jude Bellingham, ki šteje le 20 pomladi, je zabil že sedmi in osmi gol v la ligi. Na tekmi z Osasuno sta zadela še Vinicius Junior in Joselu in beli balet se je veselil zmage s 4:0. Je pa Joselu še zgrešil 11-metrovko. Na devetih tekmah so dosegli že 20 golov in osvojili 24 točk. Imajo samo poraz proti Atletico Madridu.

Mendilibar ni več trener Seville

Španski nogometni klub Sevilla je na spletni strani sporočil, da je danes odstavil trenerja Joseja Luisa Mendilibarja. Dvainšestdesetletni Španec je krmilo andaluzijskega kluba prevzel 21. marca letos, na klopi pa zdržal 28 tekem.

Pred prihodom k Sevilli je bil Mendilibar trener Alavesa, ki ga je odstavil aprila 2022. Po slabem letu dni brez službe je na mestu glavnega trenerja Seville zamenjal Argentinca Jorgeja Sampaolija in s klubom dobra dva meseca kasneje osvojil evropsko ligo.

Sedemkratni zmagovalci tega tekmovanja to sezono na prvenstveni lestvici zasedajo šele 14. mesto. Na osmih tekmah so po dvakrat zmagali in remizirali, štirikrat pa izgubili. V tem krogu so doma remizirali proti Rayu Vallecanu (2:2).

Potem ko je Sevilla v sezonah 2019/20, 2020/21 in 2021/22 v prvenstvu vselej zasedla četrto mesto, je v pretekli sezoni zmogla le do 12. mesta, a kasneje osvojila evropsko ligo. To sezono posledično igra v ligi prvakov in v skupini B po dveh remijih zaseda tretje mesto pred četrtim PSV Eindhovnom ter za vodilnim Lensom in drugouvrščenim Arsenalom.

Vir: STA

Jan Oblak, Atletico Madrid - Feyenoord
Sportal Newcastle ponižal PSG, brez presenečenja Leipziga proti prvakom, Oblak do zmage

Špansko prvenstvo, 9. krog:

Petek, 6. oktober:

Sobota, 7. oktober:

Nedelja, 8. oktober:

Lestvica:

Najboljši strelci:

– Bellingham (Real Madrid)
5 – Lewandowski (Barcelona), Morata (Atletico), Kubo (Real Sociedad), Joselu (Real Madrid)
4 – Arribas (Almeria), Muriqi (Mallorca), Prats (Mallorca), Sorloth (Villarreal), I. Williams (Athletic), Suarez (Almeria), Guruzeta (Athletic), Griezmann (Atletico), Oyarzabal (Real Sociedad), Mayoral (Getafe)

Robert Lewandowski
Sportal Barcelona nekaj časa brez Lewandowskega
Ne spreglejte