Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
15.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Danska Norveška Švedska Milivoje Novakovič

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 15.27

6 let, 7 mesecev

Skandinavska rana, ki ni v ponos slovenskemu nogometu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes gostovala na Švedskem. Če bo ostala neporažena, bo prekinila črni niz šestih zaporednih porazov na skandinavskih tleh, kjer je v preteklosti doživljala boleče udarce. Na šestih gostovanjih je prejela kar 17 zadetkov, dala pa le enega.

Beseda Skandinavija se je začela širiti po svetu zaradi majhne švedske province Scania (Skane). V 19. stoletju je označevala severni del Evrope. Danes predstavlja skupno ime za Švedsko, Norveško in Dansko, kjer so nekoč vladali mogočni Vikingi. Neformalno k Skandinaviji spadajo tudi preostale nordijske države. To so Finska, Islandija, pa tudi tri neodvisna ozemlja oziroma otoki: Ferski otoki, Grenlandija in Aland. Ferski otoki in Grenlandija so pridobili samoupravo znotraj danske države, liga narodov pa je leta 1921 otočju Aland podelila status avtonomne province na Finskem. V evropski nogometni družini ni niti Grenlandije niti Alanda, so pa Ferski otoki, s katerimi se je Slovenija večkrat pomerila, z njimi pa ima zelo pozitivno razmerje.

Izbranci Srečka Katanca se lahko vpišejo v zgodovino kot prvi, ki se bodo z gostovanja v Skandinaviji domov vrnili nepremagani. Od državne samostojnosti so na Švedskem, Norveškem oziroma Danskem gostovali šestkrat in prav vedno čestitali gostiteljem za zmago. Danes se slovenski izbrani vrsti obeta priložnost, da prekine neslaven niz.

Slovenija se je z Norveško pomerila že sedemkrat. Na zmago je čakala kar 15 let. | Foto: Slovenija se je z Norveško pomerila že sedemkrat. Na zmago je čakala kar 15 let.

Selektor Katanec je v kvalifikacijah za SP 2014, ko se je vrnil na vroči slovenski stolček, že odpravil skandinavski urok, kar zadeva domača srečanja. V Ljudskem vrtu so igralci na krilih trikratnega strelca Milivoja Novakovića nadigrali Norvežane (3:0) in poskrbeli za prvo ter za zdaj tudi edino zmago nad predstavniki skandinavskega nogometa. 

Slovenija proti Danski

Datum Prizorišče Rezultat Vrsta tekme
6. 2. 2008 Nova Gorica Slovenija : Danska 1:2 prijateljska tekma
6. 4. 2001 Köbenhavn Danska : Slovenija 3:0 prijateljska tekma
30. 4. 1997 Köbenhavn Danska : Slovenija 4:0 kvalifikacije za SP 1998
1. 9. 1996 Ljubljana Slovenija : Danska 0:2 kvalifikacije za SP 1998

Kar zadeva gostovanja, pa so se nogometaši s podobo Triglava na dresih vedno znašli v podrejenem položaju in ostali brez točk. Še najbližje uspehu so bili 11. septembra 2012, ko so po zaslugi Marka Šulerja povedli z 1:0. To je bila tekma, na kateri je med vratnicama članske izbrane vrste debitiral Jan Oblak. Škofjeločan je v nadaljevanju srečanja prejel dva zadetka, odločilnega prav v zadnjih sekundah z bele točke, Stojanovićeva četa pa se je obrisala pod nosom za zmago (1:2). To je bil tudi edini slovenski zadetek, dosežen na skandinavskih tleh.

Milivoje Novaković, drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, je s tremi zadetki tlakoval pot Sloveniji do edine zmage nad Norveško. | Foto: Milivoje Novaković, drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, je s tremi zadetki tlakoval pot Sloveniji do edine zmage nad Norveško.

Slovenija je v Oslu gostovala trikrat in prejela devet zadetkov, v Köbenhavnu, kjer si nogometni kruh služi slovenski reprezentant Benjamin Verbič, pa je izkusila dva boleča poraza (0:4 in 0:3). Na drugem je bilo tudi slovesno, saj se je od državnega dresa poslovil legendarni danski vratar Peter Schmeichel.

Slovenija proti Norveški

Datum Prizorišče Rezultat Vrsta tekme
11. 10. 2013 Maribor Slovenija : Norveška 3:0 kvalifikacije za SP 2014
11. 9. 2012 Oslo Norveška : Slovenija 2:1 kvalifikacije za SP 2014
3. 9. 2005 Celje Slovenija : Norveška 2:3 kvalifikacije za SP 2006
13. 10. 2004 Oslo Norveška : Slovenija 3:0 kvalifikacije za SP 2006
21. 6. 2000 Arnhem Slovenija : Norveška 0:0 EP 2000
8. 9. 1999 Oslo Norveška : Slovenija 4:0 kvalifikacije za EP 2000
10. 10. 1998 Ljubljana Slovenija : Norveška 1:2 kvalifikacije za EP 2000

Slovenija je že gostovala na Švedskem. Ko je bil selektor Matjaž Kek, je 26. maja 2008 odigrala prijateljsko tekmo v Göteborgu in ostala praznih rok (0:1). Čeprav pri gostiteljih ni zaigral prvi as Zlatan Ibrahimović, ki mu srečanja s Slovenijo niso usojena, saj bo zaradi manjše poškodbe počival tudi danes v rojstnem mestu Malmöju, je Kekova zasedba izgubila z 0:1. Danes slovensko reprezentanco čaka nova priložnost. Josip Iličić pred srečanjem ni skrival dobre volje.

Zlatan Ibrahimović ponovno ne bo nastopil na prijateljski tekmi s slovensko člansko reprezentanco. | Foto: Zlatan Ibrahimović ponovno ne bo nastopil na prijateljski tekmi s slovensko člansko reprezentanco.

Manjkali bodo Oblak ter nekaj poškodovanih igralcev (kapetan Boštjan Cesar, izkušena zvezna igralca Valter Birsa in Andraž Kirm, branilca Miral Samardžić in Petar Stojanović …), zaigrali pa bodo nekateri novinci. Katanec jih je na seznam uvrstil kar šest.

Slovenija proti Švedski 

Datum Prizorišče Rezultat Vrsta tekme
26. 5. 2008 Göteborg Švedska : Slovenija 1:0 prijateljska tekma
30. 5. 2016 Malmö Švedska : Slovenija ? prijateljska tekma

Švedska se pripravlja na Euro 2016. Po Sloveniji se bo pomerila še z Walesom, Katančevi izbranci pa se bodo v nedeljo predstavili domačemu občinstvu in se v Ljubljani udarili s Turčijo, še eno udeleženko letošnjega evropskega prvenstva.

 

Ne spreglejte