Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović

Sreda, 20. 11. 2013, 18.30

8 let

Skandinavijo po 30 letih spodili z glavnega odra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skandinavija žaluje. V zadnjih desetletjih uspešno območje, s katerega prihajajo evropski prvaki (Danci leta 1992) in vrsta zvezdnikov, po 30 letih ne bo imelo predstavnika na velikem tekmovanju.

Skandinavija po definiciji združuje Dansko, Norveško in Švedsko, omenja pa se tudi razširjena skupina, v katero spadajo še Finska, Islandija in Ferski otoki. Skupna športna filozofija, ki izvira iz tega dela Evrope, je prisotna tudi v nogometu. V zadnjih desetletjih je od tam prišlo nemalo zvezdnikov. Zadnji, ki se domala po vseh kriterijih uvršča med najboljše na svetu, je Šved Zlatan Ibrahimović, Danska je najbolj ponosna na brata Laudrup, ki sta navduševala pred časom, ter senzacionalni naslov evropskih prvakov (leta 1992 ga je osvojila kot naknadna zamenjava za kaznovano Jugoslavijo, prvenstvo pa je gostila Švedska), Norveška pa je imela najbolj svetle trenutke konec prejšnjega tisočletja, ko je nastopila na treh velikih tekmovanjih.

Za Norveško usodna tudi Slovenija

Zanimivo je, da je po letu 1984, ko je skandinavske barve na evropskem prvenstvu branila Danska in med drugim v Lyonu do kolen ponižala Jugoslavijo (5:0), za katero je igral tudi Srečko Katanec, na vsakem izmed poznejših velikih tekmovanj (evropsko oziroma svetovno prvenstvo) nastopil vsaj eden njen predstavnik. Tradicija je obveljala skoraj tri desetletja. Uradno se bo končala leta 2014, ko bo 32 izbranih vrst na svetu pričakala Brazilija, a med njimi ne bo nobene skandinavske. Tudi po zaslugi Slovenije, ki je v kvalifikacijah po prepričljivi zmagi v Ljudskem vrtu s 3:0 (vse tri zadetke je prispeval Milivoje Novaković) iz boja za brazilske vozovnice izločila norveške vikinge.

Ibrahimovićeva Švedska čestitala Ronaldovi Portugalski

Danski je vrata priprlo pravilo najslabše drugouvrščene reprezentance, Švedska pa je plačala davek neugodnega žreba v dodatnih kvalifikacijah, saj je morala na čelu z Ibrahimovićem čestitati Portugalski in njenemu razigranemu kapetanu Cristianu Ronaldu. Treba pa je prišteti še zgodovinski uspeh Islandije, ki se je prvič uvrstila v dodatne kvalifikacije, nato pa pokleknila v Zagrebu, tako da se ji ni posrečilo, da bi postala udeleženka svetovnega prvenstva z rekordno majhnim številom prebivalcev.

Gostitelji v Braziliji bodo pogrešali dobrodušne in vedno številčne navijače iz Danske in Švedske, skandinavski niz pa se bo najverjetneje spet začel leta 2016, ko bo Euro gostila Francija, a bo na njem prvič v zgodovini nastopilo 24 udeleženk. Bo med njimi tudi slovenska ekipa?

Ne spreglejte