Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Slovaška Litva

Četrtek, 24. 8. 2017, 19.48

6 let, 7 mesecev

Novinarska konferenca selektorja Slovenije pred tekmama s Slovaško in Litvo

Srečko Katanec prevetril reprezentanco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Na seznamu Srečka Katanca za prihajajoči tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški v gosteh in Litvi doma je nekaj novih imen. Selektor Slovenije je vpoklical tri novince in tudi štiri nogometaše iz slovenske lige. Dva iz Domžal in dva iz Maribora. V izbrano vrsto se po dveh letih vrača Tim Matavž.


Slovenijo jeseni čaka sklepni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji, v katerih je pred zadnjimi štirimi tekmami v igri za vsaj drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije.

"Čakata nas dve pomembni tekmi. Vemo, kaj moramo narediti. Skupaj so pred nami še štiri tekme, morda tudi šest," je Srečko Katanec povedal na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju in namignil, da računa na drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini.

Bi moral biti v reprezentanci še kdo iz Maribora?

Seznam Srečka Katanca za tekmi proti Slovaški in Litvi:

Vratarji:
Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), Vid Belec (Benevento, Italija), Jan Koprivec (Anorthosis, Ciper)

Branilci:
Matija Boben (Rostov, Rusija), Boštjan Cesar (Chievo Verona, Italija), Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution, ZDA), Bojan Jokić (Ufa, Rusija), Aljaž Struna (Palermo, Italija), Miha Mevlja (Rostov, Rusija), Mitja Viler (Maribor), Nejc Skubic (Konyaspor, Turčija).

Vezisti:
Damjan Bohar (Maribor), Rene Krhin (Granada, Španija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Nik Omladič (Greuther Fürth, Nemčija), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nemčija), Amedej Vetrih (Domžale), Jan Repas (Domžale), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska), Valter Birsa (Chievo Verona, Italija), Rajko Rotman (Götzepe, Turčija).

Napadalci:
Tim Matavž (Vitesse Arnhem, Nizozemska), Josip Iličić (Atalanta, Italija), Andraž Šporar (Arminia Bielefeld, Nemčija).

Po dveh letih je spet zraven Tim Matavž

Vrača se Tim Matavž. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vrača se Tim Matavž. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kdo so novinci na seznamu? V primerjavi z zadnjim za junijsko tekmo proti Malti je kar nekaj sprememb. Najzanimivejše so v napadu, v katerem seveda ni več upokojenega Milivoja Novakovića, na seznamu pa se nista znašla niti v zadnjem obdobju prva napadalca Slovenije Roman Bezjak in Robert Berić, ki v svojih klubih v Franciji oziroma Nemčiji ne igrata.

Namesto njiju je selektor vpoklical Andraža Šporarja, ki po novem nastopa v drugi nemški ligi za Arminio Bielefeld, in novega napadalca Vitesseja Arnheima Tima Matavža, ki je na Nizozemskem spet našel staro strelsko formo. Strelec desetih reprezentančnih golov se v izbrano vrsto vrača po dveh letih.

Dva novinca iz Domžal, dva staroselca iz Maribora

Novinca na seznamu sta oba nogometaša Domžal, vezista Jan Repas in Amedej Vetrih, podobno velja tudi za branilca Matijo Bobna, ki po novem igra v Rusiji za Rostov. Iz Maribora, ki si je v torek priigral nastop v ligi prvakov, sta v reprezentanci branilec Mitja Viler in vezist Damjan Bohar, ki sta za Slovenijo v preteklosti že igrala.

Jan Repas se je prvič znašel na seznamu selektorja članske reprezentance. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Repas se je prvič znašel na seznamu selektorja članske reprezentance. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Reprezentanca se bo na Brdu pri Kranju zbrala v ponedeljek. Tekma na Slovaškem v Trnavi jo čaka v petek, 1. septembra. Tri dni pozneje Slovenijo v Stožicah čaka še obračun z Litvo.

Pred slovensko reprezentanco so še štirje obračuni kvalifikacijskega ciklusa za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija. Po šestih srečanjih, v katerih je osvojila 11 točk, zaseda tretje mesto.

Kaj je povedal Srečko Katanec?

Srečko Katanec | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida O tem, da marsikdo še ni v tekmovalnem ritmu:
"To je pač obdobje, ko nas čaka težko delo. Na dveh treningih bom moral igralce pripraviti fizično in tudi psihično. Od njih je odvisno, koliko so motivirani in kako dobro so fizično pripravljeni. Stanje ni najboljše, a takšni smo. Smo dobri, zato ne vidim težav."

O uspehu Maribora:
Čestitke Mariboru. Upam, da bomo lahko jutri čestitali tudi Domžalam. To bi bilo zelo lepo za slovenski nogomet.

O tem, ali je bil v torek v Ljudskem vrtu:
"Ne, ni me bilo. Imel sem nekatere zasebne stvari, ki so pomembnejše, kot je nogometna tekma. Če bi lahko, bi bil tam. V prihodnosti, če bom le lahko, bom takšne tekme seveda spremljal s tribune."

O novincih iz Maribora in Domžal:
"Spremljam vse in skušam najti nogometaše, ki bi lahko pomagali. Vsi štirje iz slovenske lige imajo potencial. Če bodo pokazali to tudi na treningih, bodo dobili priložnost. Mitja Viler, na primer, je očitno v obdobju, ko mu gre. Zadene gol, ko strelja nanj, pa tudi takrat, ko podaja. No, malce se šalim, ampak to je pač znak, da igralcu gre."

Srečko Katanec | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida O tem, zakaj ni poklical nikogar iz Olimpije:
"Trenutno v njenih vrstah ne vidim nikogar, ki bi lahko pomagal."

O nedeljskem derbiju in tem, ali bodo Mariborčani čustveno izpraznjeni:
"Če igrajo dobro, so dobri. Vsak normalen nogometaš bi bil zaradi takšnega uspeha le še dodatno motiviran. Taki uspehi te ponesejo, potem ti je še lažje. Zdaj ne vem, kako je z njimi. Morda bodo pili do sobote zvečer, pa potem odigrali tekmo. Malce se šalim, seveda. Mislim, da bi morali biti še boljši."

O vrnitvi kapetana Boštjana Cesarja:
"To je nogometaš, ki nam pomeni veliko. Ni presenečenje, da je spet zraven. Vemo, kdo in kaj je on. Je človek, ki ga soigralci maksimalno spoštujejo."

O Kevinu Kamplu in Reneju Krhinu:
"Bomo videli, v kakšnem stanju bosta prišla. Ne vem, ali imata čiste glave. S Krhinom je že nekaj časa ista zgodba, pred reprezentančnimi tekmami ne igra. S Kamplom tudi vemo, kako je. Sicer pa je pač tako, kot je. Marsikdo od igralcev bi lahko imel boljši status, zaradi težav, ki jih imam, moramo marsikaj prilagoditi, a tako pač je."

O napadalcih Andražu Šporarju in Timu Matavžu:
"Ni nič groznega. Mislim, da se bosta brez težav prilagodila. Pričakujem, da bosta tresla mreže tako na treningih kot tudi na tekmah. Če bo tako, bom najbolj zadovoljen."

Dozdajšnje tekme Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018:

4. september 2016: Litva : Slovenija 2:2
8. oktober 2016: Slovenija : Slovaška 1:0
11. oktober 2016: Slovenija : Anglija 0:0
11. november 2016: Malta : Slovenija 0:1
26. marec 2017: Škotska : Slovenija 1:0
10. junij 2017: Slovenija : Malta 2:0

Slovake premagali, z Litvo remizirali

Slovenska reprezentanca, za katero je ob junijski domači zmagi nad Malto zadnjič igral dolgoletni reprezentant Milivoje Novaković, je Slovake v teh kvalifikacijah že premagala. Za zmago z 1:0 je pred slabim letom zadel Rok Kronavater. Manj uspešno se je končal uvodni kvalifikacijski obračun, ko je Katančeva četa z Litvo v gosteh remizirala (2:2). V slovenski vrsti sta bila natančna Rene Krhin in Boštjan Cesar.

Na SP 2018 se bo neposredno uvrstila le prvouvrščena reprezentanca, medtem ko se bo osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc uvrstilo v dodatne kvalifikacije (v kvalifikacijah sodeluje devet skupin).

S kom se bo pomerila Slovenija do konca kvalifikacij za SP 2018?

1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva (Stožice ob 20.45)
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska (Stožice ob 18.00)

 

Lestvica slovenske skupine F:

1. Anglija 6 tekem – 14 točk
2. Slovaška 6 - 12
3. Slovenija 6 - 11
4. Škotska 6 - 8
5. Litva 6 - 5
6. Malta 6 - 0

Ne spreglejte