Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

hrvaška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 FIFA SP 2018 Davor Šuker Luka Modrić Zlatko Dalić

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 8.00

6 let, 5 mesecev

Hrvaška še petič na svetovnem prvenstvu

Selektor Hrvaške se je po podvigu najprej opravičil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Zlatko Dalić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zvezdniška nogometna reprezentanca Hrvaške se je še pred mesecem dni zdela v izgubljenem položaju. Po hitri menjavi na selektorskem stolčku je Anteja Čačića nasledil Zlatko Dalić in jo popeljal na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah zlahka opravil z Grki. V Zagrebu je bilo 4:1, v Pireju včeraj zvečer 0:0.

Čeprav za njo igrajo nosilci igre evropskih velikanov, kot so Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter Milan in še nekateri, je Hrvaška še pred kratkim trepetala za nastop na svetovnem prvenstvu. Grozilo ji je, da bo verjetno najbolj nadarjeni rod v zgodovini hrvaškega nogometa, ki se lahko pohvali z bronom s svetovnega prvenstva 1998, ostal brez nastopa v Rusiji.

Nasledil je nekdanjega trenerja Maribora in prinesel zasuk

V Pireju je tretjič sedel na klopi Hrvaške. | Foto: Reuters V Pireju je tretjič sedel na klopi Hrvaške. Foto: Reuters Potem ko je oktobra doma le remizirala proti Finski, je trepetala celo za dodatne kvalifikacije. Takrat so se vodilni v tamkajšnji nogometni zvezi takoj po tekmi odločili, da zamenjajo selektorja, nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića, in na njegovo mesto pripeljali zdajšnjega selektorja. Zlatka Dalića, ki je človek iz sence, saj še nikoli ni vodil katerega od največjih hrvaških klubov (Dinamo Zagreb, Hajduk Split in tudi Rijeka).

51-letni trener, ki je v zadnjih letih delal v Aziji, je delo opravil z odliko. Naprej je v zadnji tekmi rednega dela kvalifikacij zmagal z 2:0 proti Ukrajini v Kijevu, nato je v dodatnih kvalifikacijah odpihnil Grčijo. V Zagrebu jo je v četrtek premagal s 4:1, v Pireju je včeraj zvečer brez težav zadržal prednost, remiziral je z 0:0 in Hrvaški prinesel nastop na njenem petem svetovnem prvenstvu.

Odkar je samostojna, je izpustila le enega. Tistega pred sedmimi leti, na katerem je nazadnje nastopila Slovenija. Zanimivo, kar petkrat v petih poizkusih se je na velika tekmovanja (nastopila je še na evropskih prvenstvih 1996, 2004, 2008, 2012 in 2106) uvrstila prek dodatnih kvalifikacij.

Opravičilo za napadalca, ki je tekmo začel na klopi

"Hvala za čestitke, jaz čestitam nogometašem. Opravili so levje delo. Najprej Ukrajina, zdaj Grčija. Vsa čast jim. Tokratna tekma? Kdo sploh razmišlja o tem, saj smo v Rusiji. Naredili smo, kar smo morali. Prevzel sem veliko odgovornost in breme, vem, da zdaj na Hrvaškem vsi slavijo, zdaj je končno konec. Pritisk je bil ogromen. Deset ton bremena je padlo z mojega hrbta. Samo moja družina ve, kako mi je," je po zmagoslavju v Grčiji povedal Dalić in v nadaljevanju poskrbel za nevsakdanjo izjavo.

"Ni si zaslužil, da po tekmah z Ukrajino in Grčijo ni igral od prve minute. Dolgujem mu opravičilo, ampak na tej tekmi sem potreboval nekaj drugega. Nimam težav s tem, da se mu opravičim. Nikola Kalinić je imel veliko dela z branilci Grčije, Mario Mandžukić je moral odpirati bok," se je Dalić po tekmi opravičil Andreju Kramariću. Napadalcu nemškega Hoffenheima, ki je na zadnjih dveh tekmah Hrvaške dosegel tri gole, a je tokrat igral le od 78. minute.

Luka Modrić in tudi preostali reprezentanti si ga želijo še naprej gledati na klopi Hrvaške. | Foto: Reuters Luka Modrić in tudi preostali reprezentanti si ga želijo še naprej gledati na klopi Hrvaške. Foto: Reuters

Pripravljen je na vlogo, ki ga čaka

"Pripravljen sem. Zlahka se bomo dogovorili. Z moje strani je to minuta dela. Nikoli še nisem doživel, da bi reprezentanco vodil na velikem tekmovanju. Ta ekipa lahko naredi veliko. Bilo bi škoda, če ne bi," je o svojem nadaljnjem statusu povedal Dalić, sicer uradno še vedno začasni selektor, a bilo bi veliko presenečenje, če ga v vodstvu zveze ne bodo ekspresno dokončno imenovali za novega selektorja.

Da bo res tako, je že po tekmi dal jasno vedeti predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker, ki je dejal, da ga od podpisa pogodbe z Dalićem ločijo le še formalnosti. Pri HNS naj bi dokončno imenovanje novega selektorja potrdili v torek.

"Bilo bi noro, če Dalić ne bi ostal selektor po tem, kar je naredil," je selektorju podporo izrazil tudi zvezdnik Reala Luka Modrić, kapetan in najboljši posameznik hrvaške reprezentance.

Ne spreglejte