Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
20. 2. 2014,
23.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Dare Vršič Sevilla

Četrtek, 20. 2. 2014, 23.20

8 let

Sanjski debi Vršiča za upanje na senzacijo v Sevilli

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maribor je v nabito polnem Ljudskem vrtu na prvi tekmi šestnajstine finala lige Europa proti Sevilli remiziral z 2:2. Končni izid je postavil debitant v majici slovenskega prvaka Dare Vršič.

Težko pričakovano zgodovinsko prvo tekmo izločilnega dela lige Europa je Ljudski vrt pričakal nabito poln in z novo lepo navijaško kuliso. Domači trener je tekmo začel s pričakovano enajsterico, najbolj zveneča zimska okrepitev slovenskega prvaka Dare Vršič je na priložnost čakal na klopi.

Mendy vseskozi sejal nevarnost med goste

Obe ekipi sta tekmo začeli sramežljivo, v prvih minutah gledalci niso spremljali preveč zanimive predstave. Več so bili pri žogi nogometaši favorizirane Seville, a niso bili nevarni. Po desetih minutah igre je pobudo prevzel pogumni Maribor in si po dvanajstih minutah igre pripravil lepo priložnost. Zelo nevarni Jean-Philippe Mendy, ki je vseskozi sejal nevarnost med branilce gostov, je prodrl v kazenski prostor in močno udaril po žogi z desne strani. Del občinstva je že skočil na noge, a žoga je zadela le zunanji del mreže.

Izjemna akcija Mileca in Tavaresa za vodstvo

Maribor je še naprej igral zelo suvereno in si v 21. minuti pripravil novo priložnost. Marcos Tavares je podal do Dejana Mezge na sredini, ta je imel na desni strani povsem osamljenega Martina Mileca, ki je imel obilico prostora, a ravnal sebično. Streljal je proti golu, njegov slab poizkus je vratar gostov brez težav ustavil. Po pol ure igre je s strelom od daleč spet poizkusil razpoloženi Mendy, a meril mimo gola.

Le tri minute za tem je bil Ljudski vrt na nogah. Mezga je poslal žogo na desno stran do Mileca, ta je odločno prodrl v kazenski prostor Seville in gostujočega branilca pustil za seboj, naredil dva koraka ter z izjemno povratno žogo zaposlil Tavaresa. Kapetan Maribora je bil povsem osamljen in v svojem slogu rutinirano premagal nasprotnikovega vratarja. Evropske sanje Maribora so se po tretjem evropskem golu Tavaresa v tej sezoni nadaljevale.

V 35. minuti bi bili Mariborčani kmalu kaznovani za manjšo nepazljivost. Napadalec gostov Kevin Gameiro je izkoristil nezbranost mariborske obrambe in z desne strani prodrl pred domača vrata, a so Mariborčani v zadnjem hipu preprečili izenačenje. Tri minute za tem je napako pri izbijanju žoge naredil Mitja Viler, do žoge je prišel Vitolo, a k sreči ni bil dovolj zbran.

Do konca polčasa so Mariborčani umirili Špance in bili po strelu Vilerja tudi nevarni za gol gostov. Ko se je že zdelo, da se do odhoda na odmor ne bo zgodilo nič več, pa so do stoodstotne priložnosti prišli Andaluzijci. V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je po desni strani obrambe Maribora, ki je tokrat nekoliko škripala, prodrl Vitolo, podal do Gameira v sredini, ta je bil povsem osamljen in z zvitim strelom poizkušal premagati Jasmina Handanovića. Večkrat kritizirani vratar Maribora se je izkazal z izjemno obrambo, žogo ustavil na golovi črti in poskrbel, da je bilo na tribunah mariborskega štadiona ob polčasu evforično.

Slab začetek drugega polčasa in izenačenje

Kdo ve, kaj se je ob polčasu dogajalo v garderobah obeh ekip, a Maribor je drugi del igre začel zelo slabo, Sevilla pa ravno obratno. Že v prvi minuti je bil Gameiro sam pred domačimi vrati, a se je z novo izjemno obrambo izkazal Handanović. Minuto za tem Ljubljančan v vratih slovenskega prvaka ni bil takšne sreče. Kapetan gostov Ivan Rakitić je prodrl po desni strani in z zelo lepo podajo zaposlil Gameira na levi strani, ki mu ni bilo težko izenačiti na 1:1. Že takoj na začetku hladen tuš za mariborske navijače.

Po šoku se je Maribor hitro pobral

Po šoku z začetka drugega polčasa so Mariborčani hitro prišli k sebi. V 51. minuti je imel Tavares na voljo prosti strel z desne strani na robu kazenskega prostora, a meril malce čez vrata. Minuto za tem je v protinapad krenil Amir Dervišević, a streljal slabo, ko bi lahko tudi podal Damjanu Boharju, ki je tekel po levi strani. V 61. minuti stoodstotna priložnost za novo vodstvo Maribora. Po podaji Mezge je na levi strani povsem osamljen do strela prišel Bohar, udaril po žogi in poskrbel, da je občinstvu zastal dih. Žal je žoga le za nekaj centimetrov zgrešila cilj in zletela mimo leve vratnice vratarja gostov.

Španci še drugič izkoristili nepazljivost obrambe Maribora

V 72. minuti nov hladen tuš za domače. Spet je podal Rakitić, tokrat s kota, v kazenskem prostoru je mariborske branilce prehitel branilec Seville Federico Fazio in iz bližine zadel za vodstvo gostov z 2:1. Spet slabo posredovanje mariborske obrambe, ki ji bo okrepitev v obliki Marka Šulerja, ki je v klub prišel pozimi, a je poškodovan, očitno prišla še kako prav.

V 75. minuti zanimiv trenutek v Ljudskem vrtu. Na igrišče je vstopil Dare Vršič in debitiral v majici Maribora. Nogometaša, ki je bil v majici velikega rivala Olimpije najboljši posameznik slovenskega prvenstva, so domači navijači nagradili z aplavzom. Tri minute pozneje nova nepazljivost mariborske obrambe, Rakitić je prišel do strela z roba kazenskega prostora in meril čez gol. Malce za tem je z leve strani pred Handanovića prišel nekdanji nogometaš Chelseaja Marko Marin, a k sreči ni bil dovolj natančen.

Vršič poskrbel za nov zgodovinski trenutek v Ljudskem vrtu

V 81. minuti nov izjemen trenutek Vršiča v Ljudskem vrtu. Nekdanji reprezentant, ki je v majici Slovenije na tem štadionu z evrogolom poskrbel za zmago nad Srbijo, je prejel žogo na sredini igrišča, stekel proti nasprotnikovim vratom in z več kot dvajsetih metrov z neubranljivim strelom z levico zadel z 2:2. Ni kaj, nekdanji ljubljenec navijačev Olimpije se je očitno hitro prikupil mariborskim navijačem. Gol je pod tribuno, na kateri so nastanjene Viole, proslavil zelo evforično.

Optimizem pred gostovanjem v Sevilli

V 88. minuti vratnica Seville, potem ko je okvir vrat zadel rezervist gostov, Nemec poljskih korenin Piotr Trochowski. V nadaljevanju akcije je do strela od blizu povsem osamljen prišel še en rezervist gostov Vicente Iborra, a streljal slabo in Handanović ni imel težav ukrotiti žogo. Do konca tekme se izid ni spremenil in Maribor se je lahko veselil novega odmevnega evropskega rezultata. Resda remi z dvema zadetkoma v mreži Maribora pred povratno tekmo, ki bo čez teden dni v Sevilli, več možnosti za napredovanje daje Špancev, a Mariborčani niso brez možnosti. Sploh ne ob takšni igri, kot so jo prikazali tokrat.

Ne spreglejte