Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
13.45

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Ivan Savvidis PAOK Solun

Četrtek, 29. 3. 2018, 13.45

6 let

Ivan Savidis

Ruskemu milijonarju, ki je vdrl na igrišče s pištolo, triletna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Paok Solun | Foto Reuters

Foto: Reuters

Epilog je doživela največja afera v grškem nogometu v zadnjih letih, zaradi katere so za tri tedne prekinili grško nogometno prvenstvo. Disciplinska komisija lige je lastniku Paoka Ivanu Savidisu izrekla triletno prepoved sodelovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih v prvenstvu. Vzrok za kazen je vdor na igrišče med uradno tekmo.

Grško prvenstvo so 13. marca prekinili, potem ko je na tekmi med solunskim Paokom in atenskim AEK izbruhnil spopad med privrženci obeh klubov. Med drugim je lastnik Paoka Ivan Savidis protestiral ob sodniški odločitvi, zakorakal na igrišče, oborožen z revolverjem, ki ga je sicer nosil za pasom.

Po podatkih grških medijev gre za rusko-gruzijskega poslovneža - z dobrimi stiki z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom -, ki ga je disciplinska komisija dodatno kaznovala tudi s plačilom sto tisoč evrov globe.

Prepoved izrekli tudi športnemu direktorju

Zaradi vdora predstavnikov kluba na igrišče je bil kaznovan tudi klub, plačati mora 63 tisoč evrov globe, odvzeli pa so mu tudi točke. Liga je Paoku odvzela tri točke, kar pomeni, da so nogometaši solunske zasedbe v razvrstitvi lige nazadovali na tretje mesto. Paok je tako izgubil ključno prednost v boju za naslov grškega prvaka z AEK in Olympiakosom, je poročal grški nacionalni radio ERA-Sport.

V skladu z disciplinskim ukrepom bo Paok novo sezono začel z minusom dveh točk. Prav tako bo naslednje tri domače ligaške tekme odigral pred praznimi tribunami.

Kaznovan je bil tudi športni direktor kluba Slovak Luboš Michel, ki so mu zaradi vdora na igrišče izrekli 90-dnevno prepoved sodelovanja na tekmah, plačati pa bo moral tudi 15 tisoč evrov globe. Disciplinska komisija je tekmo v Solunu registrirala z uradnim izidom 3:0 v korist AEK, ki je na pragu osvojitve naslova grškega prvaka.

Gre sicer za prvostopenjsko odločitev, kar pomeni, da se lahko vsi kaznovani pritožijo na izrečene disciplinske ukrepe.

Grško prvenstvo se nadaljuje

Mednarodna nogometna organizacija Fifa je zaradi incidentov in nemirov v grškem nogometu od grške nogometne zveze in tamkajšnje vlade zahtevala odločne ukrepe.

V ponedeljek je 16 ekip superlige podpisalo sporazum, v katerem bodo kazni ob morebitnih izgredih še ostrejše, ekipa v primeru ponovljenih izgredov bo nemudoma nazadovala v nižjo ligo. Podpis tega sporazuma je bil pogoj za nadaljevanje grškega prvenstva po treh tednih premora.

Ne spreglejte