Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
19.00

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Gianni Infantino FIFA

Petek, 23. 6. 2023, 19.00

10 mesecev, 1 teden

Fifa

Prvo klubsko svetovno prvenstvo 32 ekip bo v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Fifa Gianni Infantino | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kot da nogometnih tekem in tekmovanj še ni dovolj, bo odslej na svetovnem klubskem prvenstvu sodelovalo kar 32 ekip. Prvo razširjeno klubsko prvenstvo bodo leta 2025 gostile Združene države Amerike.

Turnir bo na sporedu junija in julija 2025, kar so pri Fifi potrdili decembra lani. Februarja letos so potrdili tudi kriterije za uvrstitev na tekmovanje ter število udeležencev iz vsake celinske zveze.

Na prvenstvo so zaradi uspehov v zadnjih letih že uvrščene savdski Al-Hilal, japonski Urawa Red Diamonds, egiptovski Al Ahly, maroška Casablanca, mehiški Monterrey, ameriški Seattle Sounders, brazilska Palmeiras in Flamengo ter evropski Chelsea, Real Madrid in Manchester City. Ostala moštva bodo določili po različnih kriterijih do konca sezone 2023/24.

Razširjeno klubsko SP s 24 ekipami bi moralo biti na sporedu že leta 2021 na Kitajskem, a so ga odpovedali zaradi pandemije novega koronavirusa.

Potrdili pravilnih za SP 2026

Iz Fife so prav tako sporočili, da so odobrili pravilnik za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2026, ki ga bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada. "Z 48 ekipami, ki bodo sodelovale na naslednjem svetovnem prvenstvu v nogometu, bo imel turnir izreden vpliv na svetovni nogomet, še posebej, ker bo imelo več držav priložnost, da si zagotovijo svoje mesto in zasijejo na svetovnem prizorišču," je dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

Fifa je v izjavi sporočila še, da so zamaknili rok prijav za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030. Krovna nogometna zveza se je za ta korak odločila, da bi zagotovila dodatno posvetovanje z vsemi ključnimi deležniki. Strinjali so se, da preložijo uradni začetek postopka zbiranja prijav. O prijavah bodo razglabljali na naslednjem zasedanju sveta Fife septembra in oktobra letos. Postopek zbiranja uradnih ponudb se bo začel zatem, gostitelje pa bo Fifa izbrala v zadnjem četrtletju leta 2024, torej eno četrtletje kasneje kot sprva predvideno.

Ne spreglejte