Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 4. 2016,
12.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

4

Natisni članek

Matjaž Kek Zoran Pavlović Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Torek, 26. 4. 2016, 12.14

6 let, 6 mesecev

Pred Violami sta trepetala tudi Matjaž Kek in Zlatko Zahović

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

4

Zdajšnja zasedba nogometašev Maribora še zdaleč ni prva, ki se zbuja v strahu pred lastnimi navijači, Violami. Pred njimi sta trepetala tudi ena izmed najpomembnejših posameznikov v zgodovini slovenskega nogometa.

Ko so v začetku aprila pristaši organizirane navijaške skupine Viole, ki na tekmah Maribora skrbi za vzdušje na južni tribuni Ljudskega vrta in je "srce kluba", kot vseskozi poudarja športni direktor Zlatko Zahović, prišli na trening Maribora, nogometašem postavili ultimat, da morajo do konca prvenstva zmagati na vseh tekmah, ob tem pa podelili tudi nekaj zaušnic, in zdaj, po nedeljskih dogodkih po tekmi s Koprom, ko so igralcem slekli drese, se je ponovila preteklost. Podobno oziroma še huje se je že dogajalo. Večkrat.

 

Med drugim se je na začetku svoje mariborske poti, novembra 2007, pred njimi zagovarjal tudi Zahović. Po remijih z lendavsko Nafto in ajdovskim Primorjem je Maribor doma izgubil proti ljubljanskemu Interblocku in takrat je počilo. Pod tribuno Ljudskega vrta so se zbrali najbolj goreči navijači in zahtevali Zahovića.

 

Po "sestanku" z navijači je zdajšnji ljubljenec Viol sporočil, da odstopa. Navijači so zahtevali odhod trenerja Milka Đurovskega, ki ga je v Maribor pripeljal prav on, zamenjal je Marijana Pušnika, kar se je tudi zgodilo, a ko je stopil pred javnost, je športni direktor sporočil, da se čuti odgovornega in odhaja z njim, kar se pozneje sicer ni zgodilo. Odšel je le Makedonec, sicer njegov velik prijatelj.

Zlatko Zahović je leta 2007 po pogovoru z navijači ponudil odstop, a iz kluba pozneje ni odšel. | Foto: Zlatko Zahović je leta 2007 po pogovoru z navijači ponudil odstop, a iz kluba pozneje ni odšel.

Matjaž Kek je svoje besede hitro obžaloval

V še veliko večji meri je bes Viol na lastni koži občutil poznejši veliki junak slovenskega nogometa, ki je reprezentanco popeljal na svetovno prvenstvo leta 2010, Matjaž Kek. Zdajšnjega trenerja hrvaške Rijeke so po slabem začetku prvenstva v sezoni 2004/05, ko je bil na začetku trenerske poti, na prvih petih tekmah je osvojil le pet točk, iz kluba pravzaprav odnesli.

 

"Kdor mi ima kaj povedati, naj se ne skriva za psevdonimi na spletu, ampak naj mi to pove osebno," je takrat dejal Kek in svoje besede pozneje obžaloval. Nekateri pripadniki Viol so njegove besede namreč upoštevali in konec avgusta 2004 zasedli prostor pod tribuno Ljudskega vrta.

 

Takrat 42-letnega trenerja, ki je trener postal dve leti pred tem, niso hoteli izpustiti, preden ne odstopi. Ko je zdaj eden izmed najboljših, če ne najboljši slovenski trener hotel zapustiti sejno sobo, so ga obstopili navijači in ga potisnili nazaj. Odšel je lahko šele po dveh urah, po posredovanju policije. Takrat sicer ni odstopil, je pa iz kluba odšel slab mesec pozneje. "Iz tega sem se veliko naučil. Bil sem glasen in sem 'ropotal', pa sem hitro dobil svoje," je Kek povedal desetletje pozneje.

Takratnega kapetana Zorana Pavlovića so Viole napadle po porazu z Rudarjem. Po incidentu je prekinil pogodbo in odšel. | Foto: Takratnega kapetana Zorana Pavlovića so Viole napadle po porazu z Rudarjem. Po incidentu je prekinil pogodbo in odšel.

Leta 2009 jo je skupil kapetan in takoj odšel iz kluba

Svež je tudi spomin na dogajanje iz septembra leta 2009, ko jo je skupil Zoran Pavlović. Po prvenstvenem porazu proti velenjskemu Rudarju z 0:2 so v prostore mariborskega kluba spet prišli navijači in napadli takratnega kapetana moštva. Velenjčan, ki je imel pogodbo z Mariborom še za dve leti, je takoj sporočil, da v Mariboru ne namerava več igrati in se nekaj dni pozneje s klubom sporazumno razšel.

Zaradi napada v Ljubljani sedem let zaporne kazni

Pa preostali incidenti Viol? Maja 2004 so po tekmi z Olimpijo v Ljudskem vrtu obračunali s policisti in enega izmed njih spravili v nezavest. Po tekmi z beograjskim Partizanom avgusta 2006 so pretepli nekaj spremljevalcev gostujočega moštva. Zaradi tega so štirje izmed navijačev končali v zaporu.

 

Zelo vroče je bilo tudi aprila 2010, ko so v Ljubljani obračunali z navijači Olimpije in je eden izmed njih privrženca navijaške skupine Green Dragons zabodel z nožem. K sreči je navijač Olimpije preživel, navijač Maribora pa je moral za sedem let v zapor.

Leta 2014 nad Špance s palicami in sekiro

Še najbolj pa je odmeval dogodek iz februarja 2014, ko so navijači Maribora na postajališču Tepanje pričakali nič hudega sluteče pristaše Seville, s katero so se vijoličasti takrat merili v evropski ligi, in jih napadli kar s palicami in sekiro. Krivdo za napad jih je priznalo kar 20.

Ne spreglejte