Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2022,
14.42

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

protesti ZDA Iran Katar 2022 Katar

Ponedeljek, 28. 11. 2022, 14.42

1 leto, 4 mesece

Po zmagi nad Walesom v Iranu izpustili 700 zapornikov, zdaj na vrsti ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
SP 2022 Iran : Anglija | Napeto dogajanje v Iranu odmeva tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju.  | Foto Guliverimage

Napeto dogajanje v Iranu odmeva tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju.

Foto: Guliverimage

Torkovi tekmi med Iranom in ZDA (20.00) na svetovnem prvenstvu v Katarju mediji ne pripisujejo le športne vsebine in boja za napredovanje v osmino finala SP. Zahodni mediji izpostavljajo tudi politični naboj tekme. Režim pa je po zmagi nad Walesom (2:0) iz zapora izpustil več kot 700 zapornikov, je objavila pravosodna agencija Mizan Online.

Za polne časopisne stolpce so tokrat poskrbeli kar Američani, ki so konec tedna na Twitterju začasno objavili iransko zastavo brez simbola islamske republike v podporo ljudem. Vidne so bile le barve zastave - zelena, bela in rdeča, grb na sredini pa je manjkal.

V nedeljo je ameriška zveza nato spet popravila iransko zastavo v originalno obliko.

V Iranu grozijo Aliju Daeiju in njegovi družini

Nekdanji iranski nogometni zvezdnik Ali Daei, je danes na družbenih omrežjih zapisal, da je nenehna tarča groženj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dvainpetdesetletni nekdanji napadalec je večkrat javno izrazil podporo protestom v Iranu, ki so izbruhnili po smrti študentke Mahse Amini.

"V zadnjih mesecih smo tako jaz kot moja družina prejeli številne grožnje različnih organizacij, medijev in ostalih ljudi," je uvodoma zapisal na Instagramu. "Učili so me časti, domoljubja in svobode ... Kaj sploh želite doseči s temi grožnjami?" se je še spraševal rekorder po številu zadetkov za iransko reprezentanco.

Iranske oblasti so nekdaj slovitemu iranskemu nogometašu pred dobrim mesecem in pol vrnile potni list, ki so mu ga zasegle po vrnitvi v domovino zaradi podpore protestom.

V začetku tega meseca je Daei odklonil tudi obisk Katarja, kamor so ga povabili organizatorji, saj si želi "biti v domovini z družino in rojaki v tem zahtevnem obdobju", še piše AFP.

Politična trenja med ZDA in Iranom imajo dolgo zgodovino 

Ostra politična trenja med ZDA in Iranom imajo že dolgo brado, v zadnjih tednih pa so se še stopnjevala. Že več tednov v Iranu potekajo protivladne demonstracije, ki so prerasle v pravi vzdržljivostni test za tamkajšnje oblasti.

Razlog za proteste je smrt iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je sredi septembra umrla v policijskem priporu. Priprli so jo zaradi kršitve zakona o islamskih pravilih oblačenja.

Nasim Eshqi
Sportal Iranska plezalka, ki je postala glas zatiranih žensk v Iranu, za Siol.net: Pripravljeni smo umreti, saj tako ali tako nismo živeli #video

Protestom so se pridružili tudi številni znani aktivisti in osebnosti javnega življenja in bili prav tako deležni policijskih ukrepov. Po neuradnih podatkih naj bi v Iranu od začetka protestov priprli že 18.000 ljudi. Mednarodna javnost je kot solidarnost do protestnikov ocenila tudi ravnanje iranskih nogometašev na SP, ki na prvi tekmi niso peli himne.

Oster politični spor med Iranom in ZDA pa traja že vsaj dve desetletji. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v New Yorku so ZDA sprva Iran prosile za pomoč v boju proti islamskim skrajnežem, kasneje pa so državo umestile na seznam "osi zla". Dodatno so se razmere zaostrile z informacijo, da Iran razvija jedrsko orožje.

Sledile so sankcije ZDA in zaveznikov proti Iranu, oster politični diskurz med državama, ter nekaj medsebojnega rožljanja z orožjem, še navaja dpa.

Selektor ZDA se zaveda: Čaka nas težka in ostra tekma

V nogometnem smislu pa za obe ekipi v skupini B šteje le zmaga. Anglija v skupini vodi s štirimi točkami in igra z zadnjeuvrščenim Walesom, ki je v dveh obračunih iztržil le točko proti ZDA. Iran ima pred zadnjo tekmo tri točke, ZDA 2. Obe ekipi zanesljivo v osmino finala pelje le zmaga, za ZDA je obvezna.

Ameriški selektor Gregg Berhalter se zaveda težke naloge. | Foto: Reuters Ameriški selektor Gregg Berhalter se zaveda težke naloge. Foto: Reuters

In prav športni vidik dvoboja je tisti, ki po mnenju ameriškega selektorja Gregga Berhalterja daje tekmi ostrino in naboj: "V različnih državah sem bil trener in igralec. Nogomet povezuje. Seveda pa nas čaka težka in ostra tekma, saj obe ekipi želita v osmino finala. Ne gre za politiko, borili se bomo za napredovanje. Način je za nas enak kot na tekmi na izpadanje. Ali zmagaš ali pa greš domov."

Dobra predstava iranskih nogometašev proti Walesu - uvodoma so Iranci na tem SP z 2:6 izgubili proti Angliji, nato pa so v petek premagali Wales - je botrovala izpustitvi 700 zapornikov, agencijo Mizan Online navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Po posebnem ukazu vodje pravosodja po zmagi nogometne reprezentance proti valižanski so iz različnih zaporov v državi izpustili 709 zapornikov," navaja agencija. Med njimi je "nekaj ljudi, aretiranih med nedavnimi dogodki", je dodala, ne da bi navedla dodatne podrobnosti. Z "dogodki" agencija misli na protivladne proteste, še navaja AFP.

Ne spreglejte