Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2022,
19.01

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

10

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022 Maroko

Sobota, 10. 12. 2022, 19.01

1 leto, 2 meseca

Po uvrstitvi Maroka v polfinale SP

Portugalca besno nad sodnike, neutolažljiv jok Ronalda in norija v Bruslju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

10

Maroko navijači | Po zadnjem sodniškem žvižgu je v Bruslju in nekaterih drugih mestih završalo. | Foto Reuters

Po zadnjem sodniškem žvižgu je v Bruslju in nekaterih drugih mestih završalo.

Foto: Reuters

Nogometaši Maroka na svetovnem prvenstvu v Katarju še naprej pišejo pravljico. V četrtfinalu so z 1:0 ugnali še Portugalsko in se zavihteli v polfinale, kar ni do zdaj uspelo še nobeni afriški reprezentanci v zgodovini. Uspeh Maročanov tako ne slavijo le v domačem Maroku, temveč tudi v drugih afriških državah, pa tudi ponekod v Evropi, še posebej pestro je znova v Bruslju. Povsem drugače je bilo po koncu tekme v zasedbi Portugalske, kjer je Cristiano Ronaldo v solzah odvihral z igrišča, Pepe in Bruno Fernandes pa sta povedala nekaj krepkih na račun sodniškega dela.

Francija Katar 2022 Olivier Giroud
Sportal Francozi po novi veliki drami in poslastici končali angleške sanje

Maroko v Katarju piše zgodovino. Potem ko je prvič sploh zaigral v četrtfinalu SP, je s prestižno zmago proti Cristianu Ronaldu in njegovi Portugalski postal prva afriška država s prebojem v polfinale mundiala. Pred tem so to četverico neuspešno lovili Kamerun leta 1990, Senegal leta 2002 in Gana in leta 2010.

"Igrali smo proti res dobri Portugalski. Imamo kar nekaj poškodb v ekipi, toda pred tekmo sem fantom dejal, da moramo spisati zgodovino za Afriko. Zelo zelo sem srečen," je po koncu povedal presrečni selektor Maroka Walid Regragui, v Franciji rojeni nekdanji maroški reprezentant in prvi afriški selektor v polfinalu SP.

Slavje Maroka, foto: Reuters:

Fotogalerija
1 / 12

"To je res neverjetno, tako sem ponosen. Uresničili smo si sanje, ne morem verjeti, da smo v polfinalu. To smo si zaslužili, tisočodstotno. Neverjetno je, kako igramo s srcem in kako se borimo za vse naše ljudi. Naša želja in energija sta res neverjetni, sploh ob vseh težavah, ki jih imamo s poškodbami. Spoštovanje vsem v ekipi, trenerju in celotnemu strokovnemu štabu. Hvala navijačem, počutili smo se, kot da igramo doma," je bil po koncu presrečen vezni nogometaš Maroka Sofyan Amrabat.

Ronaldo v solzah, Pepe in Fernandes nad sodnika

Povem drugače je bilo razpoloženje v portugalski izbrani vrsti, v kateri je Cristiano Ronaldo po koncu odvihral z igrišča in v solzah zapustil zelenico v Katarju. Bolj zgovorni so bili po tekmi njegovi soigralci, ki so eden za drugim stresli gnev nad sodniškim delom.

Po tekmi je jasno in glasno svoje mnenje izrazil Pepe, ki je med drugim Fifo besno pozval, naj kar takoj naslov podeli Argentini. Izkušenega Portugalca je namreč zmotil argentinski delivec pravice na tekmi z Marokom Facundo Tello, ki po njegovo ni zadovoljivo opravil svojega dela. "Nesprejemljivo je, da je po tem, kar se je zgodilo včeraj, to tekmo sodi Argentinec. Messi se lahko pritožuje in celotna Argentina tudi. Čutimo veliko jezo. V drugem polčasu nismo igrali oziroma nam niso dovolili igrati. Edina ekipa, ki je želela igrati, smo bili mi," je dejal Pepe.

"Po tem, kar sem videl, lahko res že zdaj podelijo naslov Argentini. Osem ali devet sodnikov na tem prvenstvu je Argentincev. Lahko da se motim, a povedal bom, kar si mislim, in to je, da bodo pokal podelili v roke Argentini," je bil razjarjen Pepe.

Fernandes: Povedal bom, kar si mislim

S soigralcem se je strinjal tudi Bruno Fernandes, ki je bil ob koncu prvega polčasa glavni protagonist ob zahtevah, da bi morala Portugalska dobiti strel z bele točke. "Pripravljal sem se na strel na gol in maroški nogometaš me je podrl. Vedeli smo, kaj nas čaka, vedeli smo, da nam bo pravico delil sodnik iz ene izmed držav, ki je še vedno na prvenstvu. In vedeli smo, da bo ta skušal olajšati delo svoji reprezentanci v nadaljevanju turnirja. Zelo nenavadno je, da na naši tekmi sodi sodnik iz takšne države," je besede Pepeja ponovil Fernandes.

Bruno Fernandes je po koncu tekme povsem izgubil živce. | Foto: Reuters Bruno Fernandes je po koncu tekme povsem izgubil živce. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik portugalske reprezentance ga je ob teh besedah skušal ustaviti, a se Fernandes ni dal. "Pustite me pri miru, ne dotikajte se me, povedal bom, kar si mislim, in naj se j***," je zabrusil portugalski nogometaš. "Ne vem, ali bo prvak Argentina, a izjemno čudno je, da na tem prvenstvu ni sodil niti en portugalski sodnik. Imamo sodnike, ki lahko delijo pravico v ligi prvakov in imajo kakovost, da bi lahko sodili tudi v Katarju. Ti sodniki, ki so tu, pa niso navajeni igre na takšni ravni," je v besu še dejal Fernandes.

Prihodnost Santosa pod vprašajem

Mirnejši je bil po koncu tekme strateg Portugalske Fernando Santos, ki je po izpadu s prvenstva dejal, da še ne ve, ali bo tudi v prihodnosti sedel na klopi Portugalske. Pogodba s Portugalci ga veže do leta 2024. "O tem se bomo še pogovorili. Danes smo potrebovali dolgo časa, da smo se spravili v tekmo, sploh v prvem polčasu. Nismo našli svojega načina igre, čeprav smo si ustvarili nekaj priložnosti. Nič bolj ne boli, ker smo izpadli proti Maroku, če izpadeš s svetovnega prvenstva, vedno boli, ne glede na nasprotnika. Če bi moral izpostaviti dva, ki sta najbolj razočarana, sva to Cristiano Ronaldo in jaz," je sklenil Santos.

Slavje v maroških mestih Rabat in Casablanca:

Slavje navijačev Maročanov v Bruslju:

Veselje v Londonu:

Slavje v Palestini:

Ne spreglejte