Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2019,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

UEFA Michel Platini

Petek, 8. 11. 2019, 13.22

4 leta, 5 mesecev

Povračilo plač, stroškov sojenja in neplačanih bonusov

Platini od Uefe zahteva veliko milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Michel Platini | Michel Platini je nekdanji predsednik Uefe. | Foto Reuters

Michel Platini je nekdanji predsednik Uefe.

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od Uefe zahteva povračilo plač za nazaj, stroškov sojenja in neplačanih bonusov. Platiniju je v začetku oktobra potekla štiriletna prepoved delovanja zaradi etičnih prekrškov.

Po poročanju AFP Michel Platini z odvetniki zahteva povračilo plač, stroškov sojenja in neplačanih bonusov, ki so mu pripadali po pogodbi. Francoz naj bi od Uefe zahteval okrog 7,2 milijona evrov, kar pa Platini za AFP ni potrdil.

Šlo naj bi za okoli 5,5 milijona evrov v plačah za nazaj, ostalo naj bi predstavljali bonusi in sodni stroški, še poroča agencija. "S pomočjo mojih odvetnikov terjam, kar mi pripada po pogodbi," je dejal 64-letni Platini.

Po vseh aferah ga je zamenjal Čeferin

Etična komisija Fife mu je izrekla večletni suspenz. | Foto: Reuters Etična komisija Fife mu je izrekla večletni suspenz. Foto: Reuters Nekdanji kapetan francoske nogometne reprezentance in pozneje selektor galskih petelinov je postal eden najbolj uglednih delavcev v nogometu, ko je bil leta 2007 izvoljen za predsednika Uefe.

Dobitnik treh zlatih žog je bil na dobri poti, da postane naslednik Seppa Blatterja tudi na čelu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), a se mu je le nekaj mesecev pred tem nogometni svet sesul v prah.

Platini, ki ga je na predsedniškem mestu Uefe po vseh aferah zamenjal Slovenec Aleksander Čeferin, je kazen prepovedi delovanja v nogometu prejel leta 2015, ko mu je etična komisija Fife izrekla šestletni suspenz, pozneje pa ga je skrajšala na štiri leta.

Razlog za kazen je doslej nerazjasnjeno plačilo dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, ki so mu jih izplačali pri Fifi. Odstavljena Blatter in Platini trdita, da je šlo za zakasnelo plačilo za svetovanje, ki ga je Platini za Fifo opravil med letoma 1998 in 2002.

Želi si oprati ime

Platini je nekaj dni pred potekom štiriletnega suspenza napovedal, da se bo vrnil k nogometu in se na vso moč boril, da si opere ime.

Pred leti si je prizadeval, da bi na položaju predsednika Fife nasledil Seppa Blatterja. | Foto: Reuters Pred leti si je prizadeval, da bi na položaju predsednika Fife nasledil Seppa Blatterja. Foto: Reuters

Začetek sodnih postopkov za izterjavo Platinijevih plač za nazaj je potrdil tudi Francozov odvetnik Vincent Solari. "Zahtevali smo poplačilo zneska za nazaj, ki mu po našem mnenju pripada po pogodbi," je dejal Solari.
Aleksander Čeferin
Sportal Bo evropski superpokal 2022 v Rusiji?
Ne spreglejte