Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Katalonija referendum Gerard Pique

Sreda, 4. 10. 2017, 17.00

6 let, 6 mesecev

Pique: Tukaj sem le zato, ker me je prosil selektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Gerard Pique | Foto Reuters

Foto: Reuters

Gerard Pique kljub kritikam in pozivom navijačev Španije odgovarja, da ne bo zapustil španske izbrane vrste. Zapriseženi Katalonec že tako pri španskih navijačih ni bil najbolj priljubljen, po krvavem referendumu za neodvisnost Katalonije, pa se je branilec znašel še pod večjimi kritikami.

Pique je dogajanje na nedeljskem referendomu za neodvisnost Katalonije, ko je španska policija poskušala s silo vse skupaj preprečiti, obsodil.

''Vedel sem, da bodo poskušali referendum preprečiti, a sem mislil, da bo to narejeno na miren način. Ni bilo tako, so pa vsaj po vsem svetu videli, kaj se je dogajalo,'' je s solzami v očeh pred novinarje stopil razočarani branilec in namignil, da bi lahko vse skupaj privedlo do tega, da bi celo zapustil špansko izbrano vrsto.

Trening trajal samo 23 minut

Na njegove besede so na prvem treningu španske izbrane vrste navijači odgovorili z žvižgi in zahtevali, da Pique zapusti Španijo. Vse skupaj je bilo tako burno, da je trening trajal le dobrih 20 minut, potem pa je selektor španske izbrane vrste Julen Lopeteui izbrance napodil v slačilnice.

"Ni prijetno, ko ti žvižgajo in te žalijo"

Gerard Pique je za Španijo odigral že 91 tekem. Ima pa tudi devet tekem za Katalonijo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Gerard Pique je za Španijo odigral že 91 tekem. Ima pa tudi devet tekem za Katalonijo. Foto: Guliverimage/Getty Images V sredo je na presenečenje vseh pred novinarje poleg selektorja stopil tudi Pique, španski novinarji so ga zasuli z vprašanji. Tekmi, ki Španijo čakajo v kvalifikacijah za SP, proti Albaniji in Izraelu, sta bili potisnjeni v ozadje.

''Ko ti navijači, ki so ti še pred časom ploskali, začnejo žvižgati in te žaliti, ni prijetno. A moja predanost reprezentanci ni vprašljiva. Del španske izbrane vrste sem že od svojega 15. leta. Postali smo kot družina in to je tudi razlog, da bom ostal del nje,'' je vsem kritikom odgovoril zvezdnik Barcelona.

''Ponosen, da je del španske izbrane vrste"

''Večkrat sem že povedal, da sem ponosen, da sem del španske reprezentance, del kolektiva, ki je sposoben osvajati lovorike. To lahko še enkrat povem in potrdim. Pred vami sem le zato, ker me je prosil selektor,'' je nadaljeval Pique in še dodal, da bo na prihajajočih tekmah naredil vse, da se Španija uvrsti v Rusijo. To ji bo prinesla že zmaga nad Albanijo, točko pa bi morala osvojiti še v proti Izrealu.

Pique je obsodil dogajanje na dan referenduma. "To ni v redu, to ni demokracija." | Foto: Reuters Pique je obsodil dogajanje na dan referenduma. "To ni v redu, to ni demokracija." Foto: Reuters

"Španija in Katalonija sta kot oče in sin"

Katalonski referendum je kljub incidentom, ki so šokirali svet, uspel. Ljudi so ga potrdili s kar 90-odstotno večino. Kaj o tem meni Pique? ''Ali bi morala biti Katalonija samostojna? To je vprašanje za milijon dolarjev in sam nimam pravega odgovora. Ni pomembno, kaj rečem, v vsakem primeru bi izgubil pol ljudi. Moja sinova sta Španca, Katalonca, Kolumbijca in Libanonca. Narodnost ni pomembna. To je politični problem, ki se ga mora rešiti po mirni poti, z dialogom. Španija in Katalonija sta zame kot oče in sin, ki hoče zapustiti dom. Če se bo pogovoril z njim, mogoče tega ne bo storil,'' je še sklenil Pique in pozval ljudi, da se med sabo spoštujejo in se razumejo.

Ne spreglejte