Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
9. 10. 2015,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 9. 10. 2015, 17.08

8 let

Pazljivo, Litovci so leta 2006 v gosteh presenetili svetovne prvake

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes bo v Stožicah gostovala litovska nogometna reprezentanca, ki se do zdaj ne more pohvaliti z veliko odmevnimi rezultati v gosteh, a, pozor, nekaj jih je že dosegla.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 je Litva v skupini E odigrala štiri tekme v gosteh. Tesno je izgubila proti Estoniji (0:1) ter dvakrat prepričljivo klonila v Švici in Angliji, obakrat z 0:4. Enkrat je tudi zmagala, pričakovano je osvojila tri točke v San Marinu. Ob koncu je bilo 2:0 za goste.

Prav prepričljivi Litovci torej niso. Tudi v preteklosti v kvalifikacijah za evropska in svetovna prvenstva niso bili, a nekaj odmevnih rezultatov so vseeno dosegli. Ne nazadnje so eno izmed redkih gostujočih zmag dosegli prav nad Slovenijo.

Po golu Zlatka Zahovića do preobrata

Novembra leta 1994 so v Mariboru vodstvo Slovenije z 1:0 z začetka drugega polčasa, zadel je kdo drug kot Zlatko Zahović, v zadnji tretjini tekme z goloma Vjačeslava Sukristova in Audriusa Žute spremenili v zmago Litve z 2:1. V istih kvalifikacijah, za evropsko prvenstvo 1996, so Litovci zmagali tudi v Ukrajini. Dva meseca pred podvigom v Sloveniji so v Kijevu zmagali z 2:0.

Še veliko bolj je bila odmevna zmaga nad Romunijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 v gosteh, septembra 2008 so zmagali s 3:0. Tudi zmaga nad Češko v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 z 1:0 septembra 2010 je odmevala.

Presenetili so Italijane in Nemce

Morda najbolj odmevna pa sta rezultata, ki so ju Litovci dosegli v letih 2003 in 2006. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2004 so septembra 2003 remizirali v Nemčiji z 1:1. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008 pa so le dva meseca za tem, ko so ti postali svetovni prvaki, z istim rezultatom remizirali tudi proti Italijanom na njihovem igrišču.

Kar nekajkrat so torej presenetili, ob naštete podvige jih lahko uvrstimo še nekaj. Remi z Irsko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998, pa remi z Belgijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2006, remi s Slovaško v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 in še kaj bi se našlo.

Upajmo, da jim nov podvig ne bo uspel danes v Stožicah.

Ne spreglejte