Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
2. 10. 2013,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

PSG Anderlecht

Sreda, 2. 10. 2013, 12.01

8 let

Park princev začaran za Portugalce, Tielemans tretji najmlajši vseh časov?

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V 2. krogu lige prvakov se bosta v skupini C za prvo mesto udarila PSG in Benfica. Oba sta v prvem krogu zmagala, oba pa želita trend tudi nadaljevati. Po prve točke tudi Anderlecht in Olympiakos.

Paris Saint-Germain bo danes zvečer na štadionu Park princev gostil lanske finaliste lige Europa, Benfico. Parižani so v prvem krogu s 4:1 odpihnili Grke, Lizbončani pa so z 2:0 brez težav preskočili belgijski Anderlecht. Zmagovalec obračuna bo naredil velik korak na poti do izločilnih bojev. PSG se je tja uvrstil že lani, ko ga je v četrtfinalu lige prvakov izločila Barcelona, Benfica pa je v svoji skupini zasedal tretje mesto in po skupinskem delu evropsko pot nadaljevala v ligi Europa. Tam je prišla vse do finala, kjer pa je morala priznati premoč londonskemu Chelseaju.

PSG in Benfica sta se nazadnje pomerila v sezoni 2010/11, ko so bili Portugalci v osmini finala lige Europa s skupnim izidom 3:2 uspešnejši od PSG, prav tako pa je bila Benfica v tem tekmovanju, prav tako v osmini finala, uspešnejša tudi leta 2007 (4:3). Čeprav so skupno gledano Portugalci uspešnejši, pa Benfica na Parku princev še ni zmagala. Pred dvema letoma je bilo 1:1, leta 2007 pa je z 2:1 zmagal PSG.

Če vrtamo še naprej, ugotovimo, da PSG na domačem terenu še nikoli ni izgubil proti portugalski ekipi. Na svojem računu ima štiri zmage in dva remija, zdaj, ko PSG sestavljajo številni svetovni asi, pa bodo portugalsko statistiko v Parizu težko popravili.

Kakšno je stanje v ekipi? Trener domačih igralcev Laurent Blanc bo najbolj pogrešal steber obrambe Thiaga Silvo, ki bo zaradi poškodbe stegenske mišice počival okoli šest tednov. Tega bo v osrčju obrambe nadomestil Zoumana Camara. Po besedah zaradi lažje poškodbe v ekipi ne bo niti Javierja Pastoreja. Pri Benfici bodo manjkali Ruben Amorim, Silvio in Eduardo Salvio, po poškodbi pa se vračata Bruno Cortez in Nicolas Gaitan.

"Vemo, da Benfica v domačem prvenstvu zaseda peto mesto (pet točk za vodilnim Portom), a vemo tudi, da se bodo ob koncu prvenstva znova borili za naslov. Ves čas igrajo dobro, brez nihanj, to potrjuje, da imajo z igranjem v ligi prvakov veliko izkušenj. Moramo jih spoštovati, a z veliko željo po zmagi, verjamem v dobro predstavo mojih fantov in osvojitev novih treh točk," pred tekmo razmišlja Blanc. Vlogo favoritov domačim pripisuje tudi gostujoči trener Jorge Jesus: "PSG je na papirju favorit v naši skupini. Z nakupi, ki so jih opravili v preteklosti, bi morali blesteti ne samo doma, pač pa tudi v Evropi. Pričakujem težko tekmo, a Benfica ne bo odstopala od svoje igre. PSG smo analizirali, vemo, da imajo zastrašujoč napad, a v Pariz se nismo prišli branit. Naš cilj je imeti čim večjo posest žoge, če nam to uspe, se lahko nadejamo pozitivnega izida."

V senci prvega dvoboja, a zato nič manj zanimiv, bo obračun v Bruslju, kjer bo domači Anderlect gostil grški Olympiakos. Oba sta v prvem krogu ostala praznih rok, zato je lakota po točkah tako v enem kot drugem taboru izjemno velika. Oba želita obdržati stik z vodilnima, to pa jima zagotavlja le zmaga. Anderlceht in Olyimpiakos se bosta na uradnih tekmah srečala prvič po letu 1974, ko so bili v evropskem pokalu s skupnim izidom 5:4 uspešnejši Belgijci. Tudi nasploh so Grki priljubljeni na "jedilniku" Anderlechta. Na zadnjih sedmih medsebojnih obračunih so brez poraza.

Kakšna je forma obeh? Anderlecht v belgijskem prvenstvu s šestimi zmagami in tremi porazi zaseda četrto mesto, zadnjo prvenstveno tekmo so proti Lierseju dobili z 2:0. Na drugi strani Olympiakos v domačem prvenstvu blesti (pet zmag in remi) in ima tri točke prednosti pred najbližjim zasledovalcem PAOK. V soboto so z 2:0 premagali Panionios.

Stanje v ekipah? Pri domačih bo manjkal že dalj časa odsoten Ronald Vargas. Po besedah trenerja Johna van den Broma bi lahko v poštev za igro prišel tudi komaj 16 let in 148 dni stari Youri Tielemans. Če se bo to zgodilo, bo postal tretji najmlajši nogometaš vseh časov, ki je kadarkoli nastopil v ligi prvakov. Pri Olympiakosu bo manjkal le Paulo Machado.

"Olympiakos poznamo dobro, saj smo poleti odigrali tudi prijateljsko tekmo. Ogledali smo si tudi njihovo tekmo proti PSG. Pokazali so dva obraza. Prvi polčas so igrali fenomenalno, v drugem pa so popustili in PSG dovolili, da jih povozi. Tekma bo imela še dodaten naboj, saj smo oboji v prvem krogu izgubili. Če hočemo razmišljati o nadaljnji poti v Evropi, moramo zmagati," je pred današnjo tekmo povedal domači strateg. Kako pa razmišlja trener Olympiakosa Michel? "Avgusta smo lahko videli, kje je Anderlecht najšibkejši, a tudi oni so to zagotovo opazili pri nas. Naš cilj je zmaga, poraz v Bruslju ne pride v poštev."

Ne spreglejte