Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 2. 2016,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Bojan Prašnikar

Nedelja, 7. 2. 2016, 15.31

6 let, 7 mesecev

Olimpija ali Maribor: kdo je boljši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Olimpija ali Maribor? Vprašanje, okoli katerega se vedno krešejo mnenja. Kluba z največjim številom navijačev v Sloveniji. Kdo je boljši?

Pogled na prvenstveno razpredelnico v tej sezoni pravi, da Olimpija. Ljubljančani imajo prednost, sicer majhno, a vseeno. Maribor na drugem mestu pred drugo polovico sezone zaostaja za tri točke. Kdo bo prvak, bo znano po preostalih 14 prvenstvenih krogih, ki bodo na sporedu spomladi. Dvakrat se bosta večna tekmeca udarila tudi med seboj. Mnogi verjamejo, da bo Olimpija prvič po letu 1995 prišla do naslova, medtem ko so v očeh strokovnjakov v vlogi prvega favorita še vedno Mariborčani. Zanje bi bil nov naslov že 14. prvenstveni v zgodovini kluba in kar šesti zapored.

Argumenti tistih, ki pravijo, da je boljša Olimpija, stojijo predvsem na temeljih imena, ki so si ga Ljubljančani ustvarili še pred letom 2005, ko je klub na pogorišču starega začel graditi novo zgodbo oziroma predvsem obdobja nekdanje skupne Jugoslavije oziroma prvih let samostojne Slovenije. Takrat, v prvih štirih letih, je osvojila tudi edine štiri lovorike slovenskega prvaka. Ob tem se lahko pohvali tudi s štirimi pokalnimi naslovi, vse je osvojila še pod starim imenom. Zadnjo leta 2003.

Maribor ima polno bero lovorik

Bera Maribora je veliko večja. Ob 13 naslovih državnega prvaka je bil osemkrat pokalni prvak, pohvali se lahko tudi s štirimi superpokali. V Evropi so dosežki Maribora še veliko odmevnejši. Medtem ko zunaj slovenskih meja Olimpija nikoli ni dosegla odmevnejših dosežkov, je Maribor že večkrat opozoril nase. Ne nazadnje je dvakrat igral v skupinskem delu lige prvakov, v sezonah 1999/2000 in prejšnjo sezono. Pred tem je trikrat nastopil v skupinskem delu evropske lige in v sezoni 2013/14 poskrbel za velik podvig. Takrat se je prebil v izločilne dele in postal prvi slovenski klub, ki mu je uspelo prezimiti v Evropi. V šestnajstini finala tekmovanja se je odlično upiral poznejši zmagovalki Sevilli, izpadel je s skupnim izidom 3:4.

Statistika tekem v prvi slovenski ligi prav tako govori močno v prid Mariborčanov, prav tako vsi dozdajšnji medsebojni obračuni. Nogometaši Olimpije se lahko oklepajo le rezultatov v tej sezoni, ko so v Ljudskem vrtu navdušili in zmagali s 3:0, medtem ko se je spektakularen derbi v Stožicah končal z remijem z 2:2. Sicer pa se Maribor lahko pohvali s 33 zmagami, 15 derbijev je pripadlo Olimpiji, 19 se jih je končalo z remijem.

Rekordno število golov Olimpiji

Olimpija se lahko baha tudi z rekordnim številom golov na sezono, v sezoni 1991/92 jih je dosegla kar 102, a je treba upoštevati, da je takrat v ligi, v kateri je nastopalo 21 klubov, odigrala 40 tekem. Oprijema se lahko tudi dejstva, da je v njenih rokah še vedno tudi rekord po najmanjšem številu zadetkov, ki jih je prejela. Tudi to ji je uspelo v isti sezoni. Tudi najvišja zmaga je v njenih rokah. Leta 1992 je Jadran Dekane premagala kar z 12:0. Rekordno število točk, 85, je dosegel Maribor v sezoni 2011/12. Najmanj, samo 37, jih je Olimpija zabeležila v sezoni 2004/05.

Olimpija vodi, Maribor prednjači

Še malo o sezoni 2015/16. Maribor kljub temu, da Olimpija vodi, prednjači v učinkovitosti. Po prihodu novega trenerja Krunoslava Jurčića, ki je nasledil Anteja Šimundžo, je začel zabijati veliko število golov in na koncu prehitel pred tem zelo učinkovite Ljubljančane. Ti se lahko pohvalijo z boljšo obrambo. Tudi v večini preostalih statističnih parametrov vodijo Mariborčani, ti imajo tudi boljšo gledanost domačih tekem, a na koncu so najbolj pomembne točke.

Te bodo v preostalih 14 krogih odločile o tem, kdo bo osvojil naslov, preostali klubi se ne zdijo preveč resni kandidati za prvo mesto. Oba kluba sta pozimi kadrovala, bolj oslabljena se zdi Olimpija, ki je ostala brez z naskokom najboljšega strelca ekipe Andraža Šporarja, ki ga bo skušala nadomestiti z Nigerijcem, ki je blestel v dresu Gorice, Blessingom Elekejem. Maribor je na drugi strani ostal brez reprezentanta Petra Stojanovića, a pripeljal nekatere druge okrepitve. Zdi se, da je nogometna Ljubljana v zimskem prestopnem roku izgubila več. Tudi zato je Maribor verjetno favorit. V tako trditev sili tudi podatek o vrednosti obeh ekip. Mariborska je na nogometni tržnici veliko dražja.

Bojan Prašnikar: Maribor je favorit

Za primerjavo Olimpije in Maribora smo prosili tudi enega najboljših trenerjev v zgodovini slovenskega nogometa. Bojana Prašnikarja, ki je v petih obdobjih s klopi vodil oba. Olimpijo kar trikrat, Maribor pa dvakrat.

"Olimpija ima pred drugim delom sezone majhno prednost, ki pa ne pomeni čisto nič. Že ena tekma lahko spremeni vse, kluba se bosta med seboj udarila še dvakrat. V prvem delu sezone sta imela kluba različni zgodbi. Eden je bil sorazmerno uspešen, pri drugem je bilo stanje kritično. Potem je prišel premor, ki utegne Mariboru koristiti, medtem ko za Olimpijo ne vem. Pri njej se je medtem spremenilo veliko stvari. Od strokovnega štaba in še kaj. Zdaj bo treba počakati, da bomo videli, kako bo vse skupaj videti," je povedal Prašnikar.

"Mislim, da je Maribor pozimi kadroval bolje. Vse, kar je bilo dobrega, je zadržal. Razen Petra Stojanovića, za katerega pa se je tako ali tako vedelo, da bo prej ali slej našel pot v tujino, na kar so se Mariborčani pripravljali celotno jesen. Maribor nadgrajuje tisto, kar je bilo dobrega v jesenskem delu, medtem ko za Olimpijo ne vem," je še dejal.

Pomembna razlika je predvsem v okolici

"Zelo pomembno bo, kako se bosta kluba odrezala na medsebojnih derbijih, čeprav je res tudi to, da se bo o naslovu odločalo na tekmah s preostalimi klubi. Kdor bo naredil manj spodrsljajev, bo prvak. Več možnosti v tem boju bi dal Mariboru, za katerega je znano, da spomladi deluje veliko bolje. Mislim, da tudi tokrat utegne biti tako," pravi Prašnikar. Nekaj besed smo v pogovoru z najbolj trofejnim slovenskim trenerjem namenili tudi njegovim spominom na čase, ko je treniral oba največja slovenska kluba. "Olimpijo sem doživljal v vseh mogočih obdobjih. Tudi takrat, ko je bil Maribor še globoko v njeni senci, medtem ko se je razmerje zdaj dodobra spremenilo. Maribor je od takrat močno napredoval, medtem ko je Olimpija zastala. Mislim, da je pomembna razlika med kluboma predvsem v tem, da za Mariborom okolica stoji precej bolj kot za Olimpijo. Pri tej se okolica prebudi le takrat, ko so rezultati," je prepričan 63-letni trener.

Olimpiji do Maribora manjka še veliko

"Ljubljana je največje mesto v Sloveniji in ima potencial, ki ga nima nobeno drugo okolje, a kljub temu Maribor čuti veliko večjo podporo kot Olimpija. Ljubljana ima podoben problem v vseh kolektivnih športih, medtem ko je prav podpora navijačev velik plus Maribora," je dodal.

Za konec je nekaj besed namenil večnemu vprašanju, kateri klub je večji. Olimpija ali Maribor? "Če bi se pogovarjali pred 30 leti, bi bila to seveda Olimpija, a pomembna je sedanjost. Olimpija je svoj ugled zgradila predvsem s tistim, kar je predstavljala v nekdanji skupni državi. Odkar je Slovenija samostojna, je zgodba povsem drugačna. Sam sem z dvema naslovoma državnega prvaka in enim pokalnim še vedno najbolj trofejen trener v zgodovini Olimpije, medtem ko je Maribor naslove osvajal kot po tekočem traku. Maribor je v zadnjih dveh desetletjih veliko uspešnejši. Olimpija je zdaj šele na začetku. Da bo po organiziranosti in vsem, kar pride zraven, ujela Maribor, potrebuje še veliko časa in predvsem potrpežljivosti," je sklenil trener, ki je Mariboru leta 1999 prvič prinesel ligo prvakov.

Ne spreglejte