Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 6. 2014,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Andres Iniesta Zinedine Zidane Radamel Falcao Franck Ribery

Sreda, 11. 6. 2014, 16.50

8 let

Odštevanja je konec: en mesec bomo vsi združeni v enem

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najprej smo odštevali leta, potem mesece in dneve. Zdaj nas od začetka športnega spektakla leta, svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji, ločijo le še ure.

Natanko 2416 dni je minilo od 30. oktobra 2007, ko so na Fifi določili, da bo letošnje svetovno prvenstvo v Braziliji. Prvič po letu 1978, takrat ga je gostila Argentina, se največji nogometni spektakel vrača v Južno Ameriko. Na celino, kjer je nogomet več kot religija, kot pravijo mnogi Južnoameričani. Ne le, da prihaja tja, prihaja v Brazilijo. Brez dvoma najbolj nogometno državo na svetu. Še drugič v zgodovini svetovnih prvenstev, tam je bil že leta 1950. Takrat so Brazilci, sicer nesporni vladarji svetovnega nogometa, prvaki so bili že petkrat, doživeli boleč poraz. V finalu je bil z 2:1 boljši Urugvaj.

Zgodbe, ki jih pišejo prvenstva. Kakšna bo tokratna?

Maracanazo, največja tragedija v zgodovini brazilskega nogometa in s tem tudi več kot 200-milijonske države, je ena izmed najbolj znamenitih zgodb, ki jih je spisala zgodovina svetovnih prvenstev. Takšnih je še na stotine. Vsako prvenstvo prinese svojo.

Čudež v Bernu in zmaga Zahodne Nemčije nad Madžarsko na švicarskih tleh leta 1954, najstnik Pele in zmaga Brazilije štiri leta za tem, trije goli Geoffa Hursta v finalu na Wembleyju in do zdaj edina zmaga Angležev leta 1966.

Legendarni Diego Maradona in "božja roka", ko je leta 1986 Argentino popeljal do naslova v Mehiki. Kamerunec Roger Milla in njegov ples na ameriških tleh leta 1994.

Francoski pohod do naslova pred domačimi navijači, bron Hrvatov in legendarni Miroslav Ćiro Blažević s kapo francoskega policista, ki jo je skupil v navijaškem incidentu, leta 1998. Sijajna vrnitev odpisanega Ronalda in njegov pohod na zadnji naslov svetovnega prvaka leta 2002 na Japonskem.

Pretepaški vložek v slogu uličnih spopadov Zinedina Zidana z Marcom Materazzijem v finalu leta 2006 in neslavno slovo od nogometa legendarnega Francoza, gol Andresa Inieste v podaljšku pred štirimi leti za prvi španski naslov in še bi lahko naštevali. Kaj bo prineslo letošnje prvenstvo? Brez dvoma novo serijo zgodb, ki se bodo v spomin vtisnile za vedno.

Še nikoli toliko poškodb

Pred začetkom prvenstva skrbijo številne poškodbe zvezdnikov svetovnega nogometa. Nekaj zvenečih imen je že odpadlo. Kolumbijci ne bodo mogli računati na Radamela Falcaa, Francozi bodo pogrešali Francka Riberyja, Angleži bodo sanje lovili brez Thea Walcotta, Nemci so ostali brez Marca Reusa.

Nekaj jih je takšnih, katerih nastop je vprašljiv. Portugalci trepetajo za usodo najboljšega nogometaša na svetu, Cristiana Ronalda, pri Špancih boj s poškodbo bije Diego Costa, Urugvajci molijo za usodo Luisa Suareza.

Na stotine vprašanj čaka na odgovore

Prvenstvo bo prav gotovo oslabljeno in utegne biti še bolj, a zato ne bo nič manj spektakularno. Vprašanja, ki jih prinaša, so tako zanimiva, da bomo na manjkajoče hitro pozabili. Se bo Lionel Messi za vedno znebil sence slovitega rojaka Maradone in tudi v dresu Argentine dokazal, zakaj je v očeh mnogih že zdaj najboljši na svetu? Bodo Brazilci zdržali enormen pritisk in izpolnili sveti cilj?

Bo v izločilne dele, ko se odloča o medaljah, prvič v zgodovini prvenstva prišel tudi kakšen predstavnik Afrike? Bodo organizatorji kos zahtevni nalogi in vsem težavam, ki jih imajo? Lahko gredo Belgija, Urugvaj, Kolumbija in še katera izmed reprezentanc, ki jih uvrščamo med tihe favorite, do konca? Lahko Španija zmaga na še četrtem v seriji največjih tekmovanj? Kaj lahko naredi Bosna in Hercegovina ob debitantskem nastopu? Česa je zmožna sosednja Hrvaška?

Vsi združeni v eno

Vprašanj je ogromno, odgovorov bo še več. Tako kot presenečenj in šokantnih dogodkov, spektakularnih in dolgočasnih tekem, starih in tudi novih obrazov … Skratka, nastavkov za zanimive scenarije je več kot dovolj. Spremljalo jih bo na stotine milijonov ljudi. Peščica bo tistih, ki bodo uživali privilegij spremljanja tekem v živo s tribun, drugi bodo spektakel gledali v domačih naslanjačih, tretji prek radijskih sprejemnikov v revnih naseljih.

V gospodarstvu se bo obrnilo na milijone dolarjev, evrov in še katere valute. Nekateri bodo ob tekmah sproščeno uživali ob pivu, drugi si bodo pulili lase, tolkli ob zid, morda naredili še kaj hujšega. Eni se bodo smejali, drugi bodo točili solze.

Vsi bomo od 12. junija in tekme ob odprtju med Hrvaško in Brazilijo do 13. julija, ko bo v Riu de Janeiru na sporedu veliki finale, združeni v enem. Svetovnem nogometnem prvenstvu. Naj se spektakel začne!

Ne spreglejte