Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
7. 4. 2016,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Liverpool Borussia Dortmund Jürgen Klopp

Četrtek, 7. 4. 2016, 12.30

6 let, 7 mesecev

Obračun velikanov v Nemčiji in španski derbi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Po ligi prvakov bodo danes na sporedu tudi prve tekme četrtfinala evropske lige, v kateri bomo pogrešali slovenske nogometaše. Kljub temu ne bo manjkalo zanimivih tekem.

Večina svetovne javnosti bo pogledovala predvsem proti Dortmundu, kjer se bosta udarila evropska velikana Borussia in Liverpool. Obračun bo zanimiv tudi zato, ker se na štadion, kjer uživa status božanstva, vrača Jürgen Klopp. Trener, ki je Dortmundčanom pred leti prinesel številne lovorike, tudi dva naslova nemškega prvaka in z njimi igral v finalu lige prvakov, oktobra lani pa se preselil na Anfield.

 

Tam je možnosti za lovoriko v kateremkoli izmed angleških tekmovanj že zapravil, zato zdaj pogleduje predvsem v Evropo, kjer so Liverpoolčani osvojili že številne lovorike, med drugim so bili petkrat evropski prvaki, a zadnja seže v leto 2005, ko so bili evropski superpokalni prvaki. "Veseli me, da se z novo ekipo vračam na štadion, na katerem sem preživel prelepa leta. Pričakujem topel sprejem," je 48-letni Nemec dejal takoj po žrebu četrtfinalnih parov. Vsi so prepričani, da ga bo tudi doživel.

Nemci so v sijajni formi, Angleži po polfinale z velikim skalpom

Liverpool, ki je v osmini finala izločil velikega angleškega rivala Manchester United, je v zadnjih dveh prvenstvenih tekmah osvojil le točko in je šele na devetem mestu. Gostom življenje otežujejo tudi številne poškodbe, ki so se naselile v moštvo.

 

Borussia Dortmund – v igri za naslov je v nemškem pokalu (je v polfinalu), medtem ko je v prvenstvu na drugem mestu in ima pet točk zaostanka za vodilnim Bayernom – je na drugi strani brez težav, vprašljiv je le nastop vezista Ilkayja Gündogana. Dortmundčani so optimisti, kar ne preseneča, saj je Borussia v odlični formi. Nanizala je pet zaporednih zmag in poraza ne pozna že kar 20 tekem v nizu. Stavi predvsem na odlično strelsko formo Pierra-Emericka Aubameyanga, ki zadeva kot po tekočem traku. V vseh tekmovanjih je v tej sezoni zabil že neverjetnih 36 golov na 41 tekmah, ki jih je odigral.

Sevilla si želi še tretjo sezono zapored zmagati v evropski ligi in si spet zagotoviti nastop v ligi prvakov. | Foto: Sevilla si želi še tretjo sezono zapored zmagati v evropski ligi in si spet zagotoviti nastop v ligi prvakov.

Sevilla po tretjo zaporedno evropsko lovoriko

Zanimivo bo tudi v Bilbau, kjer bomo videli španski obračun med Athleticom in zmagovalko evropske lige zadnjih dveh sezon, Sevillo. Andaluzijci upajo, da gredo lahko do konca še tretjič zapored, a naloga ne bo lahka. Athletic je zanje neugoden tekmec, med drugim jo je pred domačimi navijači premagal na zadnjih petih tekmah, ki jih je odigral proti njej.

 

Pri domačih ne bo branilca Aymerica Laporta, medtem ko bodo gostje pogrešali Italijana Marca Andreollija, tudi on je branilec. Athletic, ki je leta 2012 igral v finalu evropske lige, in Sevilla sta letos velika tekmeca tudi v španski ligi.

 

Z enakim številom točk sta sedem krogom pred koncem prvenstva na šestem oziroma sedmem mestu in bijeta bitko za mesto, ki vodi v Evropo, a oba kluba bolj kot na evropsko ligo bržčas računata na končno zmago v tem tekmovanju v tej sezoni, ki od lani naprej prinaša mesto v ligi prvakov.

Braga misli resno, Šahtar prav tako

Braga, ki je leta 2011 igrala v finalu evropske lige, bo na Portugalskem gostila Šahtar, zmagovalca tega tekmovanja iz leta 2009. Obeta se zanimiva tekma, v katero Ukrajinci vstopajo nabiti z optimizmom. V zadnjem prvenstvenem krogu, po 20 krogih so na drugem mestu, so namreč navdušili in Metalist premagali kar z 8:1. Braga ni v najboljši formi, popotnica pred novo evropsko preizkušnjo je slaba. V Lizboni je v prvenstvu proti Benfici izgubila kar z 1:5. To je bil njen tretji poraz na zadnjih petih tekmah, ki jih je odigrala.
Šahtar je v evropski ligi že zmagal. Lahko letos ponovi dosežek iz leta 2009? | Foto: Šahtar je v evropski ligi že zmagal. Lahko letos ponovi dosežek iz leta 2009?

Villarreal favorit, a tudi Čehi niso od muh

Villarreal bo v Španiji gostil praško Sparto, ki je v osmini finala brez težav izločila rimski Lazio. Villarreal, ki je v Španiji še vedno zelo visoko, trenutno na četrtem mestu in le za vodilno trojko (Barcelona, Atletico in Real Madrid), je favorit. Med drugim tudi zato, ker ima veliko več evropskih izkušenj (v zadnjih 12 letih je bil dvakrat polfinalist evropske lige in enkrat polfinalist lige prvakov), a tudi Sparta ni od muh. Ne nazadnje v tej sezoni v Evropi dvakrat ni izgubila proti Schalkeju, brez poraza jo je odnesla v dveh tekmah proti Laziu, premagovala pa tudi preostale evropske nasprotnike. Na 12 evropskih tekmah še ne pozna poraza.

Ne spreglejte