Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 12. 2013,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Benfica Lizbona Vid Belec

Sreda, 18. 12. 2013, 10.59

8 let

Oblak dočakal portugalske sanje, v petek nazaj na klop?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jan Oblak še ni dopolnil 21 let, a se že lahko pohvali s tem, da je stal med vratnicama slovenske članske reprezentance, v portugalskem prvenstvu pa branil barve slavne Benfice.

Škofjeločanu se je v nedeljo, ko je Benfica gostovala pri Olhanenseju, ponudila priložnost, ko je moral prvi vratar lizbonskih orlov Artur Moraes v 68. minuti zaradi poškodbe rame predčasno zapustiti igrišče. Eden najobetavnejših evropskih vratarjev v svoji starostni kategoriji je nalogo opravil z odliko, mrežo Benfice je do končnega sodnikovega piska ohranil nedotaknjeno, tako da je na semaforju ostalo pri rezultatu 3:2 za Lizbončane. Takšnem, kot je bil že v trenutku, ko je slovenski reprezentant zamenjal starejšega soigralca in se prvič v portugalskem prvenstvu preizkusil kot poveljnik obrambne vrste nekdanjega evropskega prvaka.

Oblak in Belec poskrbela za slovenski vratarski spopad

Tako je Jan Oblak po številnih peripetijah, posojah in stresih le dočakal tisto, za kar si je prizadeval že po prihodu, ko je kot mladoletni vratar na Portugalskem vzbudil veliko pozornost, saj Benfica za njegove usluge Olimpiji ni plačala ravno majhnega denarja. Poleti ni dišalo po zgodbi s prijetnim koncem, saj mladi Slovenec ni našel skupne besede z lizbonskim velikanom. Ni želel pridobivati izkušenj v enem izmed slabših portugalskih prvoligašev, pač pa pri 20 letih in spoznanju, da se je odlično izkazal tudi na kvalifikacijski tekmi članskih reprezentanc na Norveškem, želel dočakati glavno nagrado pri Benfici.

Ko se je 32-letni Brazilec Moraes, ki v očeh trenerja Jorgeja Jesusa uživa ogromno zaupanje, poškodoval, je nepričakovano priložnost še v tem letu dočakal Oblak. Portugalski strateg je hitro požrl izrečene besede na začetku sezone, ko je pojasnjeval, da mladi slovenski legionar še ni pripravljen na tako odgovorno nalogo, s katero se spopadajo vratarji Benfice. V nedeljo ga je poslal na igrišče in poskrbel za zgodovinski obračun slovenskih vratarjev na Portugalskem. Prvi vratar Olhanenseja je namreč Vid Belec, ki jim ga je posodil milanski Inter, tako da so gledalci spremljali dvoboj dveh rojakov, ki sta že sodelovala na reprezentančnih pripravah.

Benfica je v torek sporočila, da poškodba Moraesa ni hujše narave, tako da naj bi kandidiral že za prihodnjo prvenstveno tekmo. Lizbončane v petek čaka gostovanje v Setubalu, kjer se bodo pomerili z Vitorio. Če bo Moraes že nared, bo najverjetneje ponovno prevzel vodilno mesto med vratnicama, Oblak pa se bo preselil na klop.

Da je na pravi poti, sporočajo številne čestitke Portugalcev v znak podpore po nedeljskem krstnem nastopu. Njegov naslednji cilj je prepričati trenerja, da si zasluži mesto v začetni enajsterici tudi takrat, ko brazilski soigralec ne bo imel težav z zdravjem. Škofjeločan je pogodbeno z Benfico vezan do leta 2018.

Ne spreglejte