Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
17.38

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Manchester City Joško Gvardiol Newcastle United Robert Sanchez Chelsea Tino Livramento Sao Paulo nogometna tržnica Lucas Moura

Četrtek, 3. 8. 2023, 17.38

8 mesecev, 4 tedne

nogometna tržnica, 4. avgust

Hrvat za visoko odškodnino na pragu angleškega velikana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Leipzig Joško Gvardiol | Joško Gvardiol bo kmalu postal član Manchester Cityja. | Foto Guliver Image

Joško Gvardiol bo kmalu postal član Manchester Cityja.

Foto: Guliver Image

Tudi danes spremljamo dogajanje na nogometni tržnici.

trenerji prve lige Simon Rožman
Sportal Uradno: potres v Domžalah, Rožman in Ibričić zapustila klub
Galatasaray
Sportal Galatasaray se je okrepil za Olimpijo, v torek bo v Stožicah rekordna gneča

Gvardiol kmalu Cityev, kluba sta se dogovorila za 90-milijonsko odškodnino

Hrvaški nogometni reprezentant Joško Gvardiol bo v naslednjih dneh postal nov del obrambe angleškega prvaka Manceshter Cityja. Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, sta se City in zdajšnji Gvardiolov klub, nemški prvoligaš Leipzig, dogovorila za višino odškodnine. Ta bo znašala 90 milijonov evrov.

Leipzig, za katerega igrata zdajšnji in nekdanji slovenski reprezentant Benjamin šeško in Kevin Kampl, je za 21-letnega Hrvata sprva zahteval 100 milijonov evrov, a sta se kluba dogovorila za deset milijonov manjšo vsoto.

Gvardiol bo sicer komaj druga poletna okrepitev Cityja, pred njim je za sinjemodre podpisal njegov rojak Mateo Kovačić, ki je iz Chelseaja prišel za 29 milijonov evrov. Med odhodi pa velja izpostaviti predvsem tista Riyada Mahreza k Al Ahgliju v Savdsko Arabijo za 35 milijonov evrov in Ilkaya Gündogana, ki je kot prost igralec okrepil Barcelono.

City bo sezono uradno odprl v nedeljo, ko se bo z Arsenalom na Wembleyju meril za angleški superpokal oziroma Community Shield. Tudi Leipzig bo sezono odprl s superpokalom, 12. avgusta se bo zanj meril z Bayernom.

Tam bo lahko računal tudi na nekatere novince, med njimi so Luis Openda, ki je prišel iz Lensa za 43 milijonov evrov, Šeško, ki je iz Salzburga prišel za 24 milijonov, toliko je stal tudi prihod Christopha Baumgartnerja iz Hoffenheima, za 20 milijonov pa je Leipzig kupil tudi Nicolasa Seiwalda iz Salzburga.

Ob tem so Šeškovi in Kamplovi delodajalci, ki so 140 milijonov evrov zaslužili zgolj s prodajo Christopherja Nkunkuja Chelseaju, Dominika Szoboszlaija Liverpoolu in Alexandra Soerlotha Villarrealu, pripeljali še nekatere zanimive nogometaše vključno s Xavijem Simonsom.

Newcastle in Chelsea z novima okrepitvama

Angleški nogometni prvoligaš Newcastle United bo po Yankubi Mintehu, Sandru Tonaliju in Harveyju Barnesu dobil še četrto poletno okrepitev. Kot so poročali angleški mediji, med njimi The Northern Echo, bo črno-beli dres po novem nosil branilec Tino Livramento.

Dvajsetletnik, ki bo v naslednjih 24 urah opravil zdravniški pregled, je nazadnje igral za Southampton. Klub, ki bo v novi sezoni igral v drugi angleški ligi, bo za mladega angleškega reprezentanta dobil približno 40 milijonov evrov, z dodatki pa še dobrih pest milijonov več. Livramento, ki so ga v zadnji sezoni pestile težave s kolenom, je v osnovi desni bočni branilec, lahko pa igra tudi na levi strani, tako kot njegova konkurenca v klubu Kieran Trippier. Newcastle je sicer za Tonalija Milanu odštel 64 milijonov evrov, za Barnesa pa Leicestru 44 milijonov.

Tino Livramento | Foto: Guliverimage Tino Livramento Foto: Guliverimage

Tik pred prihodom k Newcastlovemu tekmecu iz elitne angleške lige, londonskemu Chelseaju, pa je španski vratar Robert Sanchez. Kot je poročal The Athletic, se je londonski klub dogovoril z Brightonom za prestop 25-letnega čuvaja mreže za 29 milijonov evrov.

Sanchez se bo tako pri Chelseaju pridružil prvemu vratarju Kepi Arrizabalagi, potem ko je Edouard Mendy odšel v Savdsko Arabijo k Al Ahliju. Chelsea je sicer poleti med drugim za 60 milijonov evrov pripeljal Christopherja Nkunkuja, za 37 milijonov Nicolasa Jacksona, za 27 milijonov Lesleyja Ugochukwuja, za 15 milijonov pa Angela.

To si je lahko privoščil, potem ko je za 75 milijonov evrov Arsenalu preodal Kaija Havertza, za 64 milijonov Manchester Unitedu Masona Mounta, za 29 milijonov Manchester Cityju Matea Kovavčića, za 23 milijonov Al Hilalu Kalidouja Koulibalyja, za 20 milijonov Milanu Christiana Pulisica, za 18,5 milijona Al Ahliju Mendyja, za 16 milijonov pa znova Milanu še Rubena Loftus-Cheeka.

Brighton je na drugi strani vratarski položaj zapolnil z Nizozemcem Bartom Verbruggnom, ki ga je iz Anderlechta pripeljal za 20 milijonov evrov. Med odmevnejšimi okrepitvami so še Joao Pedro (34,2 milijona), Igor (17 milijonov evrov) in Mahmoud Dahoud, ki je kot prost igralec prišel iz dortmundske Borussie. Bo pa Brighton, eno presenečenj prejšnje sezone, v novi sezoni brez Alexisa MacAllisterja, ki je pred časom za 42 milijonov evrov okrepil Liverpool.

Lucas Moura se vrača v Brazilijo. | Foto: Reuters Lucas Moura se vrača v Brazilijo. Foto: Reuters

Brazilski nogometaš se je vrnil v Sao Paulo

Brazilski krilni nogometaš Lucas Moura, nekdanji igralec Tottenhama in Paris Saint Germaina, se je vrnil v ekipo Sao Paulo, kjer je začel svojo športno pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tridesetletnik je med letoma 2011 in 2018 za brazilsko reprezentanco na 35 tekmah dosegel štiri gole.

Pogodba s Tottenhamom mu je potekla junija letos, v Sao Paulu se bo pridružil dve leti starejšemu Kolumbijcu Jamesu Rodriguezu, ki je dogovor sklenil konec prejšnjega tedna.

Moura je za člansko ekipo Sao Paula zaigral leta 2010, dve leti pozneje je bil njegov prestop v PSG vreden okrog 50 milijonov evrov, kar je bil celoletni proračun njegovega brazilskega matičnega kluba.

Ne spreglejte