Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2023,
19.36

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Pau Torres Igor Vekić Mario Jurčević Vitor Roque poletni prestopni rok David Pejičić nogometna tržnica NŠ Mura Roko Jurišić

Sreda, 12. 7. 2023, 19.36

9 mesecev, 3 tedne

nogometna tržnica, 12. julij

PSG pripeljal opevanega najstnika, ki je s Slovencem postal evropski prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Vitor Roque | Vitor Roque bo dres Barcelone oblekel v začetku sezone 2024/25. | Foto Guliverimage

Vitor Roque bo dres Barcelone oblekel v začetku sezone 2024/25.

Foto: Guliverimage

Na nogometni tržnici je pestro. Tako tuji kot slovenski klubi sestavljajo igralske mozaike prihajajoče sezone. V novo klubsko okolje se podajata tudi občasna reprezentanta Igor Vekić in Mario Jurčević. Prvi bo kariero nadaljeval na Danskem, drugi pa na Cipru. Francoski prvak PSG je iz Lizbone pripeljal obetavnega Italijana senegalskih korenin Cherja Ndourja. Lani je z Benfico osvojil mladinsko ligo prvakov, pri tem pa sodeloval tudi s slovenskim soigralcem Žanom Jevšenakom.

Mura Mirlind Daku
Sportal V Celju že šesta okrepitev, Mura potrdila odhod Dakuja

Predsednik španskega nogometnega prvaka Barcelone Joan Laporta je potrdil podpis pogodbe z brazilskim napadalcem, komaj 18-letnim Vitorjem Roquejem. Nadarjeni nogometaš si bo dres svojega novega kluba predvidoma nadel v začetku sezone 2024/25, so danes sporočili iz katalonskega velikana.

Roque, ki je v domovini igral za Athletico Paranaense, je podpisal pogodbo z Blaugrano do poletja 2031. "Odpustna klavzula je določena na 500 milijonov evrov," so zapisali pri Barceloni.

Španski mediji poročajo, da bodo Katalonci za Roqueja, ki je marca debitiral tudi za brazilsko reprezentanco, plačali 30 milijonov evrov in še 31 milijonov evrov morebitnih dodatkov. Barcelona je to poletje v klub pripeljala Ilkaya Gundogana in Iniga Martineza.

Parižani pripeljali najstnika, vajenega uspehov

Francoski prvak PSG krepi svoje vrste. Danes je uradno sklenil sodelovanje z 18-letnim italijanskim zveznim igralcem senegalskih korenin. Cher Ndour prihaja v Pariz kot prosti igralec, pred tem je nabiral znanje pri lizbonski Benfici, Atalanti in Brescii. Pri pariškem klubu, ki ga vodi Luis Enrique, bo nosil igralno številko 27. Ndour je pri Benfici pisal zgodovino, saj je postal najmlajši igralec, ki je zaigral za drugo moštvo slovitega portugalskega velikana. To mu je uspelo pri 16 letih in 279 dneh.

Lani je z mladinci Benfice postal tudi evropski prvak, v finalu prispeval zadetek, slačilnico pa si je pri mladih orlih delil tudi s slovenskim najstnikom Žanom Jevšenakom. 18. marca 2023 je debitiral za prvo člansko ekipo Benfice in tako prispeval svoj delež k osvojitvi državnega naslova. Ndour trenutno nastopa z italijansko reprezentanco do 19 let na evropskem prvenstvu, kjer ga v četrtek čaka polfinalno srečanje s španskimi vrstniki.

Vekić bo branil na Danskem

Slovenski nogometni vratar Igor Vekić bo kariero nadaljeval na Danskem. Okrepil je vrste Vejleja, s katerim je podpisal triletno pogodbo. Petindvajsetletni vratar je nazadnje kot posojen nogometaš Brava, za katerega je zbral 103 nastope, branil za portugalski Pacos Ferreira.

Na Portugalskem je odigral 13 tekem, od tega 11 v prvoligaški konkurenci in dve v pokalu. Pacos Ferreira se je morala posloviti od prvoligaške druščine, saj je prvenstvo končala na 17. mestu med 18 klubi.

"Res sem vesel, ker sem si zagotovil prihodnost v tem klubu. Vejle ima dobro infrastrukturo, je odlično organiziran, pogoji pa so impresivni. Komaj čakam, da spoznam navijače ter se jim predstavim na našem stadionu," je dejal novi vratar danskega prvoligaša. Klub je prejšnjo sezono igral v drugi ligi in zasedel prvo mesto med 12 klubi, pred štirimi leti pa je njegove barve branil tudi nekdanji slovenski reprezentant Branko Ilić.

Jurčević zapustil Hrvaško

Delodajalca je zamenjal tudi branilec Mario Jurčević. Občasni slovenski reprezentant zapušča hrvaški Osijek. V prihodnji sezoni bo igral na Cipru pri Apollonu. 

Osemindvajsetletni levi bočni branilec je z Apollonom podpisal pogodbo do konca sezone 2024/25, pred sklenjenim poslom pa mora opraviti še zdravniški pregled. Klub je sezono 2022/23 končal na petem mestu elitne ciprske lige.

Jurčević je bil nazadnje član hrvaškega Osijeka, za katerega je v zadnjih treh sezonah nastopil na 73 tekmah. Pred tem je na slovenskih zelenicah največji pečat pustil pri Olimpiji, igral je še za Aluminij in Radomlje. Za slovensko reprezentanco je zbral štiri nastope, zadnjega pred dvema letoma proti Hrvaški v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju.

Torres za 33 milijonov evrov k Aston Villi

Branilec Pau Torres zapušča španskega prvoligaša Villarreal in se seli v angleško ligo k Aston Villi. Šestindvajsetletni Španec, ki je 23-krat oblekel tudi reprezentančni dres, bo v Villa Parku nastopal naslednjih pet let, angleški klub pa bo zanj po poročanju Transfermarkta plačal 33 milijonov evrov.

Torres je pod vodstvom Unaija Emeryja z Villarrealom osvojil Evropsko ligo, leto kasneje pa se je z rumenimi prebil v polfinale lige prvakov. Podrobnosti o odškodnini niso znane. Že pred tem je Villarreal dobil tudi okrepitev. Iz Leicestra se je klubu pridružil vezni nogometaš Youri Tielemans, ki se mu je na Otoku iztekla pogodba.

Pejičić ostaja v Vidmu

Slovenski nogometni up David Pejičić kljub zanimanjem nekaterih tujih klubov ostaja v Vidmu. Po poročanju novinarja in specialista za prestope nogometašev Fabrizia Romana se je 16-letnik odločil podpisati novo pogodbo z Udinesejem, v dresu katerega je v mlajši selekciji igral že v lanski sezoni.

Po informacijah Romana bo Pejičić kljub rosnim letom na poletnih pripravah del prve članske ekipe italijanskega prvoligaša. Za slovenskega najstnika se je najbolj resno zanimal nizozemski velikan Ajax.

Udinese, katerega člana sta slovenska reprezentanta Sandi Lovrić in Jaka Bijol, je v lanski sezoni serie A zasedel 12. mesto. 

Muraši imajo novega člana

Muraši, ki so v torek še uradno potrdili odhod Mirlinda Dakuja v Rusijo, imajo novega člana. Iz avstrijskega Rieda se v Prekmurje seli Roko Jurišić

Roko Jurišić je novi član Mure. | Foto: Sportida Roko Jurišić je novi član Mure. Foto: Sportida

Hrvaški bočni branilec je nova moč na levi strani črno-bele obrambe. Jurišić, ki je zadnjega pol leta igral v avstrijskem prvoligašu SV Ried, si je pred tem kruh služil na Hrvaškem. V Avstrijo je prestopil iz Rijeke, bil pa je tudi član mlajših selekcij Dinama iz Zagreba, prav tako je igral v Hrvatskem Dragovoljcu.

Enaindvajsetletnik, ki je bil član vseh mlajših selekcij hrvaške reprezentance, je pogodbo z Muro podpisal do 30. junija prihodnje leto, z možnostjo podaljšanja še za dodatno leto.

"Zadovoljen sem, da sem prišel v klub, kot je Mura. Vem, da so pričakovanja kluba in navijačev visoka. Najprej si želim, da se s soigralci vrnemo na mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, obenem pa želim dokazati svojo kakovost. Verjamem, da bo Mura korak naprej v moji karieri," je za uradno spletno stran novega kluba dejal Jurišić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NŠ Mura (@ns_mura)

"Na levi strani obrambe smo potrebovali okrepitev in jo našli v Roku Jurišiću. Gre za nogometaša, ki smo ga spremljali že dalj časa in si ga nekajkrat ogledali tudi na tekmah Rieda v avstrijskem prvenstvu. Pogovarjali smo se dalj časa, na koncu se je kljub nekaterim drugim ponudbam odločil za Muro, kjer vidi pravo priložnost za napredek," pa je podpis sodelovanja komentiral podpredsednik in športni direktor kluba Denis Rajbar.

David De Gea
Sportal PSG pripeljal Azijca, De Gea se je poslovil od Man Utd, Savdijci prepričali še enega Hrvata
Harry Kane
Sportal Bayern je na Kana pripravljen čakati še eno leto
Ne spreglejte