Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija Argentina Lionel Messi Lionel Messi Mario Götze

Torek, 24. 6. 2014, 16.54

8 let

Nemčija četrtič na svetovnem prestolu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometaši Nemčije so še 4. postali svetovni prvaki, potem ko so v podaljšku premagali Argentino. Finale je v 113. minuti odločil Mario Götze. Leo Messi je bil izbran za najboljšega igralca na SP.

Na razprodanem štadionu Maracana, ki so ga v veliki večini napolnili argentinski navijači, je potekalo sklepno dejanje 20. svetovnega prvenstva. Argentinski selektor Alejandro Sabella, ki je danes zadnjič vodil gavče, v začetno enajsterico ni uvrstil Angela Di Marie. Poškodba zvezdnika Reala še vedno ni odpravljena, na klopi pa je na priložnost čakal Sergio Agüero. Pri Nemcih je nepričakovano namesto poškodovanega Samija Khedire v zvezni vrsti zaigral Christoph Kramer, to pa je bila tudi edina novost, kar se tiče pričakovane udarne enajsterice elfa.

Dvoboj se je začel previdno, z nekaterimi pobegi je nase opozoril Lionel Messi, obramba Argentine, ki je do finala na SP 2014 klonila le trikrat, pa ni imela večjih težav z nemškim napadom. Joachim Löw je od prve minute postavil v konico napada svetovnega rekorderja Miroslava Kloseja. V 20. minuti se je izjemna priložnost ponudila Gonzalu Higuainu. Po napaki Tonija Kroosa, ki je želel z glavo vrniti žogo vratarju, a se je uštel, saj je bil v prostem prostoru napadalec Napolija, se je Higuain znašel sam pred Manuelom Neuerjem, a se je ustrašil priložnosti in jo po medlem strelu zapravil.

Zatresla se je argentinska vratnica

V 30. minuti so tribune ponorele, Higuain je po odličnem predložku Ezequiela Lavezzija matiral Neuerja, a se je prehitro veselil, saj se je znašel v nedovoljenem položaju. Le nekaj trenutkov pozneje je Löw prvič menjal. Kramer zaradi poškodbe ni mogel nadaljevati srečanja, vstopil je Andre Schürrle, ki je v polfinalu kot rezervist dvakrat zatresel mrežo Brazilije. Svetlolasi nogometaš Chelseaja je v 37. minuti nevarno streljal proti vratom, a se je izkazal Sergio Romero. To ni bila najlepša priložnost elfa v prvem polčasu, še lepšo je imel Benedikt Höwedes, ki je v izdihljajih prvega dela z glavo nastreljal vratnico. Nemce so od vodstva delili le centimetri. Ostalo je pri 0:0.

Zadnje tri medsebojne tekme na SP so dobili Nemci. Leta 1990 so v finalu v Rimu zmagali z 1:0, leta 2006 so Argentince izločili v četrtfinalu, prav tako pred štirimi leti v Cape Townu. Pred tem je Argentina v finalu 1986 zmagala z 2:1, na zadnji prijateljski tekmi, avgusta 2012 v Nemčiji pa s 3:1.

Polčas, siromašen s priložnostmi

Drugi polčas so Argentinci začeli z eno spremembo. Selektor Sabella je v slačilnici pustil Ezequiela Lavezzija, v igro pa poslal zvezdnika Man Cityja, Sergia Agüera. Gavči so v drugi del vstopili bolj podjetno, kapetan Messi pa se je v 47. minuti prijel za glavo, ko je zapravil imenitno priložnost. Njegov diagonalni strel je le za malo zgrešil cilj, Neuer bi bil nemočen.

Deset minut pozneje je Higuaina razjezil nemški vratar, ki mu je po hrabrem skoku zbil žogo pred nosom, a ga nato tudi grdo podrl s kolenom. Italijanski sodnik ni dosodil ničesar, je pa sredi drugega polčasa začel pogosteje segati po rumenem kartonu. V dveh minutah je kaznoval dva gavča (Mascherano in Agüero).

Po zadetku je zadišalo v 82. minuti, ko se je v izvrstnem položaju na robu kazenskega prostora znašel Toni Kroos, a se mu je strel ponesrečil. Pred tem je izmučenega Higuaina v argentinskem napadu zamenjal Rodrigo Palacio.

Ostalo je pri 0:0. Še tretjič zapored (po 2006 in 2010) se je finale SP prevesil v podaljšek. Če bi prišlo do loterije kazenskih strelov, pri Nemcih med izvajalci zagotovo ne bi bilo najboljšega strelca vseh časov Kloseja (71 golov za elf), saj ga je pred koncem rednega dela menjal Mario Götze.

Götze potopil Argentino v 113. minuti

Na začetku prvega dela podaljška je Romero ustavil nevaren strel Schürrleja, nato pa se je v 97. minuti po napaki Matsa Hummelsa v idealnem položaju za zadetek znašel Palacio. Napadalec Interja ni bil kos pritisku, v slogu začetnika je streljal mimo vrat.

Se pa ni pustil zmesti Nemec Götze, ki je v 113. minuti izkoristil nezbranost argentinske obrambe in s spretnim strelom premagal Romera. Po prodoru po levi strani ga je mojstrsko zaposlil Schürrle. Južnoameričani so si na vse pretege prizadevali, da bi izenačili, a se jim namera ni posrečila. Ostalo je pri vodstvu Nemčije, ki se je v prisotnosti premierke Angele Merkel veselila četrtemu svetovnemu naslovu. Argentina se je v solzah poslovila od možnosti, da bi po 28 letih stopila na svetovni vrh, Nemčija pa je postala prva evropska reprezentanca, ki je kdaj koli osvojila SP na južnoameriških tleh.

Ne spreglejte