SiolNET. Sportal Nogomet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dejanje, ki meče slabo luč na Fifo in SP 2006

Nekdanji podpredsednik Fife priznal, da je za SP v Nemčiji 2006 prejel 6,7 milijona evrov

0,15

termometer

Beckenbauer
Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Mohamed bin Hammam je potrdil, da je od nemških organizatorjev svetovnega prvenstva 2006 prejel 6,7 milijona evrov, poroča agencija dpa. Katarec kljub temu vztraja, da ni šlo za podkupnino, in številne stvari še naprej ostajajo nejasne.

Katarski podjetnik Mohamed bin Hammam je za nemško televizijo ZDF potrdil, da je prejel denar, zanikal pa je, da je šlo za podkupnino, čeprav ni povedal, čemu so bili milijoni namenjeni. "Denar je prišel na moj račun," je dejal bin Hammam in nadaljeval: "Rad pa bi vedel, zakaj bi me Nemci podkupili za nekaj, kar so že dobili. Znesek sem prejel šele po tem, ko je Nemčija prvenstvo že dobila. Pri bogu prisežem, da denarja nisem prejel za SP."

Katarec ve, zakaj je prejel denar

Mohamed bin Hammam je bil podpredsednik Fife. Mohamed bin Hammam je bil podpredsednik Fife. In prav vprašanje, čemu je bil denar namenjen, je ključno v aferi okrog nemške pridobitve SP. Nemci so prvenstvo dobili leta 2000, denar pa je šel z računa Franza Beckenbauerja, ki je vodil organizacijski komite, prek Švice na račun v Katarju, ki je bil last bin Hammama, leta 2002. Enako vsoto je kmalu za tem Beckenbauerju v obliki posojila nakazal Adidas, Beckenbauer pa je kasneje od nemške zveze zahteval, da mu denar vrnejo.

Na vprašanje, zakaj je Katarec prejel denar, je ta televiziji sprva s smehom odgovoril, da tega ne ve, nato pa dejal: "Seveda vem, zakaj sem denar prejel. Ampak oprostite, to res zanima samo vas. Vsi očitki so zame brezpredmetni." A ne gre spregledati, da je bin Hammam zaradi številnih prestopkov kot podpredsednik Fife in predsednik azijske nogometne zveze suspendiran. Sam vztraja: "Če bi nas v Fifi razporedili na lestvici korupcije, sem bil jaz tisti, ki je bil najmanj koruptiven."

Blatter besede Beckenbauerja označil za neumnost

Sepp Blatter zaradi suspenzije ne sme delovati v nogometu. Sepp Blatter zaradi suspenzije ne sme delovati v nogometu. Foto: Reuters Odgovore terjajo tudi pri nemški zvezi, kjer se jim s Katarcem še ni uspelo sestati. Zadeva še naprej ostaja nejasna, saj Beckenbauer trdi, da so želeli nemški organizatorji s plačilom zneska le zavarovati prispevek Fife za SP. Temu je pred mesecem dni oporekal takratni predsednik Fife Sepp Blatter: "To ne drži in je popolna neumnost. To sem povedal tudi švicarskim tožilcem. Prav absurdno je, če nekdo trdi, da je treba najprej plačati Fifi, da od nje nato dobiš denar."

Zanimivo je tudi, da naj bi nemška zveza finančni tok skušala skriti za stroški organizacije gala večera za SP, ki pa se nikoli ni zgodil, trdijo nemški dacarji. Ti menijo, da so sredstva vezana neposredno na SP, in vidijo v plačilu tudi hudo kršitev davčne zakonodaje. Od zveze zahtevajo poplačilo 19,2 milijona evrov, nemška zveza pa je napovedala pot na sodišče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin