Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 11. 2017,
12.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

9

Natisni članek

Zlatko Zahović UEFA liga prvakov Spartak Moskva Zlatko Dedić slovenska nogometna reprezentanca Rusija

Torek, 21. 11. 2017, 12.00

1 leto

Športni direktor NK Maribor

Napoved Zlatka Zahovića buri duhove v Rusiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

9

Zlatko Zahović | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Drzna in optimistična napoved Zlatka Zahovića, češ da bo Maribor dobil tekmo lige prvakov v Moskvi, ne da miru ruskim novinarjem. Športni direktor vijolic je to izrekel pred dvema mesecema in pol, ko sta se slovenski in ruski prvak v Ljudskem vrtu razšla brez zmagovalca (1:1). Rusi se bojijo, da bi se ponovila zgodba izpred osmih let, ko je Zahović pravilno napovedal razplet dodatnih kvalifikacij za SP 2010.

"Spartak proti Zahovićevemu prekletstvu," so pri ruskem portalu Sport Express naslovili novico, v kateri se je v osrednji vlogi znašel Zlatko Zahović. Moskovski Spartak ima danes, ko bo v ligi prvakov pričakal Mariborčane, usodo v svojih rokah. Z zmago bi se približal velikemu cilju, napredovanju med 16 najboljših, zagotovo pa bi prezimil v Evropi.

Pred tekmo so se v največji državi na svetu spomnili na Zahovića in njegove napovedi, ki so se v preteklosti že izkazale za pravilne. Te so jim dale misliti pred srečanjem med Spartakom in Mariborom.

Zahović se je le šalil

Zlatko Dedić je 18. novembra 1999 strl srca ruskih nogometnih navdušencev. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Dedić je 18. novembra 1999 strl srca ruskih nogometnih navdušencev. Foto: Vid Ponikvar Ko je Zahović leta 2009 opravil intervju s Sport Expressom, je dal misliti Rusom. Skušal jim je dopovedati, da bodo v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 ostali praznih rok, na veliko tekmovanje na jug Afrike pa se bo uvrstila Slovenija. Ruski nogometni ljubitelji so si dobro zapomnili njegove besede, da bodo Slovenci uresničili načrt tudi zato, ker Rusija ni nogometna dežela.

Ruse je to zelo zabolelo. Ne nazadnje so bili takrat dokaj evforični, saj so se leto pred tem pod Hiddinkovo taktirko na Euru 2009 uvrstili v polfinale. Zahović je ostal neomajen. Verjel je v uspeh Kekove čete, ki se je nato tudi uresničil.

Kako se bo končala današnja tekmi v Moskvi?

  • Z zmago Spartaka.
    51,31 %
    332 glasov
  • Z remijem.
    13,29 %
    86 glasov
  • Z zmago Maribora.
    35,39 %
    229 glasov
Oddanih 647 glasov

Slovenska reprezentanca je v Ljudskem vrtu po nepozabnem zadetku Zlatka Dedića, ki je poskrbel, da so Rusi ime Zlatko ohranili v še bolj neprijetnem spominu, izločila favorizirano Rusijo. Napoved Zahovića se je uresničila, Rusija pa je doživela popoln šok. "Dejal sem, da Rusija bolje igra hokej na ledu kot nogomet. To je bila le šala. Želel sem vas le dražiti. Rad imam Rusijo, njen nogomet, ljudi. To je čudovita država," je Zahović osem let pozneje pojasnil ruskemu novinarju, ki ga je obiskal po dvoboju lige prvakov v Mariboru.

Spoštuje nogometaše Spartaka, a ...

Spartak je v Ljudskem vrtu vodil do 85. minute, nato pa je izenačil Damjan Bohar. | Foto: Sportida Spartak je v Ljudskem vrtu vodil do 85. minute, nato pa je izenačil Damjan Bohar. Foto: Sportida Na tisti tekmi je bil Spartak favorit, a je slovenski prvak v uvodnem dejanju lige prvakov kljub zaostanku (0:1) našel pot do remija (1:1). Ni manjkalo veliko, pa bi celo premagal Spartak. Priigral si je več priložnosti od bele-rdečih, to pa je bil eden izmed razlogov, zaradi katerega je Zahović po tekmi samozavestno dejal, da bodo vijolice v Moskvi osvojile paket treh točk.

"Spoštujem nogometaše Spartaka, a bolj verjamem svojim. Prepričan sem, da bomo zmagali v Moskvi. Preprosto zato, ker smo boljši," je dejal 15. septembra. Ni dodal ali razjasnil, ali je to podobno kot leta 2009 izrekel zato, da bi z drzno napovedjo poskrbel za nemir v ruskih glavah.

Primerjava ruskega in slovenskega prvaka v številkah:

Spartak Maribor Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Rusi so vzeli besede Zahovića skrajno resno, saj so se enkrat po njegovi napovedi že opekli. Vseeno se tolažijo s tem, da je to rekel pred dvema mesecema in pol, ko je Spartak igral neprimerno slabše od tega, kar je pokazal na zadnjih tekmah.

To so dokazali tudi rezultati v ligi prvakov, zlasti na obeh domačih tekmah, ob remiju proti Liverpoolu (1:1) in presenetljivo visoki zmagi nad Sevillo (5:1). Danes bi jim za popolno srečo zadoščala že tesna zmaga z 1:0. A če gre verjeti napovedi najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov ...

Ne spreglejte