Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
9.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Spartak Moskva UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Massimo Carrera Quincy Promes Luiz Adriano Roman Zobnin Miran Pavlin Krasnodar

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 9.00

12 mesecev

Visoka zmaga Spartaka v Krasnodarju

Rusi pred Mariborom prejeli veliko darilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Spartak Moskva | Foto Twitter

Foto: Twitter

Moskovski Spartak je na zadnjem nastopu pred torkovim dvobojem lige prvakov z Mariborom navdušil navijače. V ruskem prvenstvu je v gosteh nadigral Krasnodar s 4:1, si povzdignil samozavest in pozdravil težko pričakovano vrnitev Romana Zobnina. Ruski reprezentant je zaigral prvič po hudi poškodbi, ki jo je doživel v začetku junija.

Ruski prvak Spartak po prepričljivi zmagi v Krasnodarju, kjer so se strelsko izkazali njegovi tuji zvezdniki, zaseda četrto mesto. Postopno se bliža vrhu, ki ga je zasedel v prejšnji sezoni in poskrbel za zgodovinski naslov prvaka, saj ga je osvojil po sušnih 16 letih.

Na štadionu, kjer bodo pričakali Maribor, ponižali Sevillo

Luiz Adriano in Massimo Carrera sta v odličnih odnosih. | Foto: Reuters Luiz Adriano in Massimo Carrera sta v odličnih odnosih. Foto: Reuters Za nagrado si je prislužil nastop v skupinskem delu lige prvakov (2017/18), ki ga ni začel preveč prepričljivo. V uvodnem krogu je gostoval v Ljudskem vrtu in ga po hudih mukah zapustil bogatejši za točko (1:1). Italijanski strateg Massimo Carrera se je znašel v težavah. Njegovo moštvo ni igralo prepričljivo, navijači so pričakovali bistveno več.

Stolček slovenskega soseda, ki ima izkušnje tudi z vodenjem Juventusa, se je začel nevarno tresti. Na njegovo srečo je kmalu za tem nastopilo obdobje, ki je prineslo pozitivne rezultate in ohranilo zaupanje javnosti v delo 53-letnega Italijana.

Po remiju v Mariboru je Spartak odigral 13 tekem. Izgubil je le eno, zahtevno gostovanje v ligi prvakov v Sevilli (1:2), kjer je namučil španskega velikana. V tem obdobju je v Evropi odigral dve domači tekmi. Sevillo, s katero so imeli Mariborčani v Andaluziji ogromne težave in so proti njej izgubili z 0:3, so v Moskvi pomendrali z zastrašujočim rezultatom. Bilo je kar 5:1 za ruske prvake, ki so doma ostali neporaženi tudi proti Liverpoolu (1:1).

Spartak je pred domačimi gledalci Sevillo v ligi prvakov premagal kar s 5:1. | Foto: Reuters Spartak je pred domačimi gledalci Sevillo v ligi prvakov premagal kar s 5:1. Foto: Reuters

Rdeči, za razred ali dva močnejši od Maribora, kar so dokazali tudi na dvobojih lige prvakov (7:0 v Mariboru, 3:0 v Liverpoolu), so v Rusiji ostali brez polnega plena. Spartak je dokazal, da ni zaman prvak močnega ruskega prvenstva. Dva kroga pred koncem skupinskega dela lige prvakov ostaja v igri za napredovanje, že z remijem proti Mariboru pa bi dokončno prezimil v Evropi, v najslabšem primeru v evropski ligi.

Močni Krasnodar dobil po prstih

Quincy Promes je postavil končni rezultat v Krasnodarju. | Foto: Twitter - Voranc Quincy Promes je postavil končni rezultat v Krasnodarju. Foto: Twitter - Voranc V taboru Spartaka pred srečanjem z Mariborom prevladuje vedro razpoloženje. K temu je odločilno vplivala tudi zadnja predstava. Spartak se je v gosteh znesel nad Krasnodarjem, ki vsaj na papirju spada med močnejše ruske prvokategornike. Moskovčani so zmagali s 4:1. Dva zadetka je dosegel nekdanji brazilski reprezentant Luiz Adriano, po enega sta prispevala Ze Luis in prvi klubski strelec Quincy Promes.

Spartak se je po visoki zmagi na lestvici zavihtel na četrto mesto. Prehitel je ravno Krasnodar, ki je bil v soboto nemočen pred domačim občinstvom, ko se je zbralo več kot 30 tisoč gledalcev. Čeprav premore ogromno kakovostnih igralcev, ne nazadnje pri njem igra tudi kapetan švedske reprezentance Andreas Granqvist, ga je v soboto odpihnil moskovski vihar.

Quincy Promes je šesti najboljši tuji strelec v zgodovini Spartaka:

Velika okrepitev Spartaka

Roman Zubnin je za rusko izbrano vrsto, ki jo prihodnje leto čaka SP 2018, zbral devet nastopov. | Foto: Reuters Roman Zubnin je za rusko izbrano vrsto, ki jo prihodnje leto čaka SP 2018, zbral devet nastopov. Foto: Reuters Spartak je povzdignil formo. Klubsko idilo so potrdili še prizori s tekme. Brazilec Adriano je po zadetkih stekel v objem trenerju Carreri, Ze Luis, reprezentant Zelenortskih otokov, pa je po golu zaplesal slavnostni afriški ples.

Za dodatno zadovoljstvo je poskrbela še vrnitev pomembnega člana ekipe. Prvič po 5. juniju, ko jo je skupil na reprezentančni tekmi z Madžarsko, se je vrnil 23-letni Roman Zobnin.

Težka poškodba kolena je že preteklost. Vrnitev enega izmed največjih junakov prejšnje sezone, ki je postregel s težko pričakovanim državnim naslovom, predstavlja ogromno pridobitev za rdeče-bele. "Kot da ga sploh ne bi bilo tako dolgo," se je zasmejal nizozemski reprezentant Promes, ki je prvič po začetku junija zaigral skupaj z nadarjenim ruskim zveznim igralcem, rojenim v Sibiriji.

Prvič v tej sezoni je za Spartak zaigral Roman Zobnin:

Promes, ki se je med strelce vpisal tudi v Krasnodarju in postavil končni rezultat 4:1, je na večni lestvici najboljših tujih strelcev v dresu Spartaka poskočil na šesto mesto. Prehitel je nekdanjega nemškega reprezentanta Kevina Kuranyija, po zmagi v Krasnodarju pa spregovoril tudi o Mariboru.

Promes se na lestvici najboljših tujih strelcev v zgodovini Spartaka bliža najboljši peterici. | Foto: Reuters Promes se na lestvici najboljših tujih strelcev v zgodovini Spartaka bliža najboljši peterici. Foto: Reuters

"Z zmago s 4:1 smo naredili odličen posel. Naša samozavest je še večja, kar je odlična stvar pred tekmo z Mariborom. Dvoboj z njim doživljamo kot še en finale. Radi bi zmagali. Presrečen sem, če bo že 1:0. Le da bo zmaga," je po poročanju ruskega portala Sport Ekspres dejal temnopolti Nizozemec, ki uživa na delu v Rusiji.

Zenit? Ne, le Maribor.

Mariborčani so v Ljudskem vrtu prekrižali načrte Spartaku. Zadetek za točko je prispeval Damjan Bohar. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mariborčani so v Ljudskem vrtu prekrižali načrte Spartaku. Zadetek za točko je prispeval Damjan Bohar. Foto: Žiga Zupan/Sportida Spartak le nekaj dni po srečanju z Mariborom čaka veliki derbi ruskega prvenstva, ki bo napolnil njegov štadion. V Moskvo prihaja drugouvrščeni Zenit St. Peterburg. Bi bila to lahko voda na mlin vijolicam, saj bi lahko Spartak podzavestno razmišljal že o obračunu z velikim tekmecem iz St. Peterburga?

"Pripravljamo se le na Maribor. Vse misli so podrejene njemu. Doma moramo premagati takšne ekipe, kot je Maribor," sporoča 23-letni branilec Georgi Džikija, ki zaradi kazni ne bo smel nastopiti proti 14-kratnim slovenskim prvakom.

Pavlin: Maribor gre v Moskvo na vse ali nič

Miran Pavlin je prepričan, da bi lahko Maribor v torek dosegel ugoden rezultat. | Foto: Vid Ponikvar Miran Pavlin je prepričan, da bi lahko Maribor v torek dosegel ugoden rezultat. Foto: Vid Ponikvar Tako kot Spartak si je na zadnji prvenstveni tekmi samozavest okrepil tudi Maribor. Vijolice so večnemu tekmecu Olimpiji zadale prvi poraz v prvenstvu in mu pobegnile na tri točke razlike. V Moskvo potujejo bolj sproščeno. Zavedajo se, da jim ta tekma ponuja zadnjo priložnost, da se še vmešajo v boj za napredovanje ali tretje mesto.

"Moramo iti na vse ali nič. Dobesedno. Zato se ne bomo preveč branili, ne bomo pa šli v tekmo brezglavo. Vemo, kako lahko Spartak spravimo v težave. Odgovarjajo nam, ker nas podzavestno podcenjujejo. To ni nič čudnega, če jih je toliko milijonov. V Moskvi imam veliko prijateljev, ki mi o tem poročajo. To je povsem življenjsko. Po tem, ko jim jo zagodemo, pa doživijo stres. Upajmo, da ga bodo v torek spet občutili," nam je pred dnevi zaupal nekdanji slovenski reprezentant Miran Pavlin, ki v mariborskem klubu pomaga športnemu direktorju Zlatku Zahoviću.

Zato se v torek obeta nova evropska poslastica. Mariborčani bodo lovili prvi gostujoči zadetek v skupinskem delu v tej sezoni (z 0:3 so ostali prekratki v Sevilli in Liverpoolu) ter skušali prodati svojo kožo čim dražje. Dvoboj se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte