SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Namesto prijateljskih tekem evropska liga

2

termometer

 | Foto:
Krovna evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnjem zasedanju izvršnega odbora v Nyonu potrdila uvedbo novega tekmovanja za reprezentance.

Kot nadomestilo za prijateljske tekme se bodo reprezentance merile v evropski ligi, tekmovanje, v katerem bo sodelovalo 54 članic Uefe, pa bo prvič potekalo med septembrom in novembrom 2018.

Uefa želi z novim formatom tekmovanj zmanjšati število prijateljskih tekem, obenem pa najboljšim reprezentancam ponuditi več priložnosti za medsebojne obračune. Obenem pa bo novo tekmovanje ponudilo še zadnjo priložnost za uvrstitev na EP 2020, saj bodo tiste ekipe, ki ne bodo neposredno uspešne v kvalifikacijah, lahko glede na dosežke iz evropske lige odigrale še dodatne kvalifikacije za zadnja štiri prosta mesta.

V prvi izvedbi evropske lige se bo 54 ekip merilo v šestih krogih med septembrom in novembrom 2018. Ekipe bo Uefa razdelila v štiri kakovostne razrede oziroma lige (A, B, C in D), v najmočnejši ligi A bo 12 najboljših evropskih reprezentanc, razdeljene bodo v štiri skupine s po tremi udeleženkami. Zmagovalke skupin lige A pa bodo nato na sklepnem turnirju spomladi 2019 tudi odločale o zmagovalcu novega tekmovanja.

Uefa je predvidela tudi napredovanje in nazadovanje v posameznih ligah: zmagovalci skupin bodo napredovali v višji razred, zadnjeuvrščeni pa izpadli v nižjega za naslednjo izvedbo lige, ki bo predvidoma leta 2020. Za prvo izvedbo bodo kakovostne bobne za žreb lig in skupin postavili na temelju koeficientov, ki so jih ekipe imele 15. novembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin