Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 8. 2014,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Domžale Alenka Bratušek Southampton

Četrtek, 7. 8. 2014, 13.00

8 let

Najstnik, na katerega je ponosna Alenka Bratušek, odhaja v Anglijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zlati kadetski rod Domžal izgublja bisere. Po Jonu Gorencu Stankoviću, Janu Mlakarju in Luki Šušnjari se je v tujino odpravil še Oskar Cvjetičanin, ki se odlično kosa z bremenom zelo slavne mame.

Zgodba o vrhunski kovnici mladih nogometnih talentov v mestu ob Kamniški Bistrici ni od včeraj. Dosegajo uspehe, ki se jih ne bi sramoval noben klub na svetu. Tujina je na obetaven rod domžalskih kadetov postala pozorna po nepozabnih nastopih na neuradnem svetovnem prvenstvu, kjer so mladi Domžalčani sredi Manchestra osvojili tretje mesto, nato pa postali še evropski podprvaki.

"Po tem turnirju se je zanimanje močno povečalo. Obiskovali smo še turnirje v Italiji, na tribunah pa je bilo vedno več oglednikov tujih klubov. Na prvenstvenih srečanjih se jih zbere tudi po deset. Pač, takšna je težnja v nogometnem svetu, mladi pa morajo iti naprej. Vesel sem, da se dogajajo pravi prestopi," je povečanje zanimanja za domžalske upe opisal Dejan Dončič. Nekdanji branilec Olimpije z domžalskim klubom sodeluje že devet let, kot vodja Mladinskega nogometnega centra, kjer skrbi za domžalski podmladek, pa je izjemno ponosen na zadnji rod kadetov. Dober glas o delu z mladimi v Sloveniji je širil v tujino na mednarodnih turnirjih, premoč na domačih zelenicah pa dokazal z naslovom državnega prvaka.

Led prestopov v tujino je prebijal že Samir Handanović

To, da se nogometni biseri domžalskega kluba podajajo v Evropo že v zelo mladih letih, ni novost. Tako se je pred desetletjem začela vrhunska kariera Samirja Handanovića, ki je pogumno sprejel ponudbo Udineseja.

Mejnike je prebijal tudi Haris Vučkić, ki je svoj čas veljal za enega največjih talentov slovenskega nogometa, na Otoku pa so mu je konkurenčnejšo borbo za prvoligaške minute pri Newcastlu preprečile težave z zdravjem. Na Otok se je iz Domžal preselil tudi obetavni vratar Gregor Zabret, kar priča o tem, da so angleški klubi hitro prepoznali dobro delo domžalske mladinske akademije. Nadarjeni nogometaši Domžal ostajajo na odličnem glasu. To so prepoznali tudi tuji klubi, ki kar tekmujejo v tem, kdo bo koga pripeljal v svoje vrste. Po Jonu Gorencu Stankoviću (Borussia Dortmund), Janu Mlakarju (Fiorentina) in Luki Šušnjari (Atalanta) se tako v tujino seli tudi 16-letni Oskar Cvjetičanin.

Oskarju ne manjka samozavesti

Dobro delo v domžalski nogometni akademiji je Oskarja, sina Mitje Cvjetičanina in Alenke Bratušek, lani v mesto ob Kamniški Bistrici privabilo iz kranjskega Triglava, kjer je postal prvak v konkurenci do 15 let. V Domžalah je nadaljeval zmagovito pot in pomagal pri osvojitvi kadetskega naslova. "Pripeljali smo ga iz Triglava, v enem letu pa je zelo napredoval. Veseli me, da so vsi igralci psihološko pripravljeni na nove izzive. Dorasli so temu, kar jih čaka, in so v tem pogledu pred svojimi vrstniki. Pri mladih sta najpomembnejša glava in način, kako se karakterno vključijo v novo okolje. Oskarju res ne manjka samozavesti," je o dijaku Srednje šole Domžale, ki zgledno sodeluje z nogometno šolo dvakratnih slovenskih prvakov, zatrdil njegov donedavni trener.

Je visok in hiter, Anglija mu je pisana na kožo

Navdušen je nad zmožnostmi nadarjenega Gorenjca in stalnega reprezentanta do 17 let na mestu levega branilca: "V svetovnem nogometu je težko zaslediti štoperja s tako dobro levo nogo. To je njegova velika prednost. Je visok, tudi hitrost ima za svojo višino zelo dobro. Na treningih je bil vedno marljiv, Anglija pa mu je pisana na kožo," je prepričan in dodaja, da bo s svojimi kakovostmi ob otoškem dojemanju nogometne igre prišel še zelo daleč.

Kako Oskar obožuje Anglijo in priljubljeno tekmovanje premier league, je dokazal že pred leti, ko kot otrok ni skrival navdušenja nad Francozom Thierryjem Henryjem in londonskim Arsenalom. Zdaj se bo lahko na Otoku srečal, pa tudi pomeril s sovrstniki, ki se skušajo uveljaviti v vrstah topničarjev.

Srečo mu je zaželel tudi predsednik Domžal

"Vsi v NK Domžale smo prepričani, da ti bo uspelo, pa tudi to, da se ti bo pridružil še kdo iz naše nogometne akademije. Mi pa obljubljamo, da bomo še naprej dobro delali in tako čim večjemu številu nogometašev omogočali, da uresničijo svoje sanje," je Cvjetičaninu po tem, ko je postalo jasno, da bo kariero nadaljeval v Angliji, na priljubljenem socialnem omrežju zaželel srečo predsednik domžalskega kluba Stane Oražem. Podrobnosti o prestopu bodo obelodanjene v kratkem.

Ne spreglejte