Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 2. 2015,
14.59

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Lazarević Chievo Sassuolo Simone Zaza Boštjan Cesar Valter Birsa serie A

Torek, 3. 2. 2015, 14.59

3 leta

Najhitrejši Slovenec z nogometno žogo si je oddahnil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski nogometni reprezentant Dejan Lazarević se je iz Verone preselil v Sassuolo, kjer bo ostal vsaj do konca sezone. Izpolnila se mu je želja, saj se mu v novem klubu nasmiha večja minutaža.

Zadnji dan prestopnega roka je poskrbel tudi za nekaj selitev slovenskih legionarjev. Dejan Lazarević, ki bo čez nekaj tednov dopolnil 25 let, je navdušen, saj se mu je izpolnila velika želja. S klubskim statusom v Chievu, kjer si je slačilnico delil z dvema rojakoma, ni bil zadovoljen. V njem se je kuhalo nezadovoljstvo, saj mu je trener v dozdajšnjem delu sezone namenil le 254 minut, kar je bistveno manj od tistega, kar je pričakoval pred začetkom sezone.

Ni želel ostati adut s klopi, ampak nadaljevati v klubu, kjer bi lahko računal na več minut. Prepričan je, da je s selitvijo v Sassuolo naredil pomemben korak, ki mu bo pomagal do uresničitve sanj, hkrati pa se zaveda, da bo še naprej največ odvisno od njega in njegovega truda na treningih. Prvi ga čaka popoldne, ko bo spoznal soigralce. Večine se spominja z igrišč, kar ne čudi, saj se Domžalčan na Apeninskem polotoku dokazuje že šesto leto zapored.

"Trener mi je povedal, da je moja naloga vsakdanji trud in da bo moja priložnost že prišla. Vesel sem," ga je spravil v dobro voljo pogovor s strategom Francescom di Eusebiom, ki ga navijači Sassuola obožujejo. Nekdanji italijanski reprezentant, ki je najlepša leta podaril Romi in z njo osvojil tudi naslov državnega prvaka, je v krstni prvoligaški sezoni osvojil 17. mesto, kar je zadoščalo za obstanek. Čeprav so zeleno-črnemu palčku napovedovali hitro slovo od elite, se je obdržal med njo, v tej sezoni pa tekmecem štrene meša tako uspešno, da se je zagozdil na sredini lestvice in mu kaže veliko bolje kot Chievu.

Bližje vrhu kot dnu razpredelnice

Sassuolo v serie A zaseda 11. mesto in ima kar deset točk več od nekdanjega Lazarevićevega kluba, ki ga čaka krčevit boj za obstanek, z uspešnim nizom pa bi lahko naskakoval celo mesta, ki peljejo v Evropo. Četrtouvrščena Sampdoria ima le šest točk prednosti, Sassuolo, primer dobro urejenega kluba, kar je na Apeninskem polotoku v zadnjem obdobju prej izjema kot pravilo, pa verjame, da v tem pogledu še ni rekel zadnje.

"Sassuolo ima zelo dobro ekipo, ki ti omogoča, da se dobro razvijaš in napreduješ. Zadovoljen sem, to je prava sprememba. Tudi igra v sistemu, ki mi najbolj ustreza. To je 4-3-3," Lazarević kuje načrte, da bi potrkal na vrata začetne enajsterice in zavzel položaj levega krilnega napadalca.

"Lahko tudi desnega, tudi ta mi ustreza. Pravzaprav karkoli. Želim le igrati," je poln pričakovanj slovenski reprezentant, ki slovi po hitrih prodorih, še vedno pa plačuje davek zaradi zaletavosti, posledice neizkušenosti. Odpravil bi jo lahko s stalno tekmovalno formo, zaradi katere je tudi dvignil sidro pri Chievu.

V nedeljo je spremljal, kako se je polnila Handanovićeva mreža

"Žal mi je, da se od Boštjana (Cesarja, op. p.) in Valterja (Birse, op. p.) nisem mogel konkretneje posloviti. A ko sem izvedel, da je v igri prestop, sem moral hitro odpotovati v Sassuolo. Chievo je imel takrat tekmo, sam pa sem si v nedeljo že ogledal tekmo med Sassuolom in Interjem."

Imel je kaj videti, njegovi novopečeni soigralci so nadigrali milanskega velikana, Samir Handanović pa je prejel kar tri zadetke (3:1). "To je bila krasna tekma, Sassuolo pa ima odlične napadalce, s katerimi je zasluženo na sredini razpredelnice. V Sassuolo sem prišel z namenom, da napredujem, o tem, ali bom veliko igral, pa odloča trener. Sam obljubljam, da se bom vsak dan trudil po najboljših močeh."

Zaveda se, da se zmagovite ekipe ne menja kar tako, kar ni najprijetnejša tolažba po odlični predstavi Sassuola proti Interju, a prepričan je, da se ni odločil za napačen korak. Z marljivim delom bo prepričal strokovno vodstvo, da si zasluži mesto na igrišču. Navsezadnje je prišel kot želja strokovnega vodstva, kar že napeljuje na to, da pri zeleno-črnih ne bo ostal nezadovoljen.

Največjo moč predstavljata Zaza in Berardi

"Zdaj bom nosil zeleno-črni dres. Prvič v karieri. Nosil sem že drese različnih barv, takšnega pa še ne," se veseli novih izzivov pri klubu, ki ga je pred sedmimi leti vodil zdajšnji strateg Juventusa Massimiliano Allegri.

Ko je Sassuolo v času nedeljskega kosila premagal Inter, se mu je maščeval za katastrofalen poraz v uvodnem delu prvenstva, ko je na San Siru izgubil kar z 0:7. V tej sezoni je pokvaril načrte tudi AC Milanu, saj ga je v gosteh šokiral z 2:1, izkazal pa se je tudi na gostovanju pri Romi in osvojil pomembno točko (2:2). V 21 krogih je izgubil le petkrat. Manj porazov od njega imajo le Juventus, Roma, Sampdoria in Napoli.

Največjo moč ima udarni tandem v napadu. Sestavljata ga občasna reprezentanta, za katera se zanimajo največji italijanski klubi. To sta Simone Zaza, ki je v tej sezoni v polno zadel osemkrat, ter Domenico Berardi, strelec šestih zadetkov in eno izmed strelskih odkritij prejšnje sezone. Med vratnicama blesti Andrea Consigli, na desnem boku Hrvat Šime Vrsaljko, veliko pohval pa si je prislužil tudi Alžirec Saphir Taider, ki ga je Sassuolu posodil Inter.

Z nasveti mu je na pomoč priskočil Kurtić

Na zadnji dan prestopnega roka, ko je tako kot nogometna Slovenija čakal na uradno potrditev dogovora med kluboma, ga ni izdajala živčnost. "Bil sem miren, moral sem opraviti le še zdravstveni pregled, a je vse minilo v najlepšem redu." Pri tem, da se je še hitreje vključil v novo okolje, so mu pomagali nasveti reprezentančnega soigralca Jasmina Kurtića, ki je v prejšnji sezoni polovice sezone prebil prav v Sassuolu.

"Takoj me je poklical in mi ponudil pomoč. Pohvalil je klub, na katerega ga vežejo prijetni spomini. To je pomembno. Sassuolo zame sicer ni velika neznanka, saj mesto leži v neposredni bližini Modene, kjer sem igral v drugi ligi," je dejal Lazarević, ki za zdaj še stanuje v hotelu, kmalu pa si bo izbral drugačno nastanitev.

Prvi dvoboj med Chievom in Sassuolom v tej sezoni se je 2. novembra v Veroni končal brez zadetkov. Lazarević takrat na klopi ni dočakal priložnosti. Bo drugače 4. aprila, ko se bo z nekdanjimi soigralci srečal v Sassuolu?

Ne spreglejte