Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 7. 2014,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mate Eterović Lazio

Četrtek, 3. 7. 2014, 13.23

8 let

Najboljši strelec 1. SNL po Laziu dočakal Laci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dalmatinec Mate Eterović je v ponedeljek slovesno iz rok predsednika NZS Aleksandra Čeferina prejel priznanje za najboljšega strelca državnega prvenstva, zvečer pa ga čaka prvi evropski izziv s knapi.

Prestolnica lignita se v teh dneh ubada z nenogometnimi težavami. Rudarji stavkajo, na kocki je veliko življenjskih usod. ''Ni prijetno, ko stavkajo rudarji, a se poskušamo od teh dogodkov izolirati, saj vplivajo na naše razpoloženje. Moramo se osredotočiti na tekmo,'' je o ponesrečenem knapovskem prazniku spregovoril Mate Eterović. V Velenju je že drugo sezono, klub in mesto sta mu zlezla pod kožo, zato z negotovostjo opazuje stisko rudarjev, zaščitnega znaka Velenja.

Baterije je polnil na domačem Braču

Zaradi knapovskega praznika ter zasedenosti štadiona so se morali nogometaši Rudarja preseliti v sosednje Celje, kjer bodo zvečer odigrali evropsko tekmo. Tekmec prihaja iz Albanije, ki Dalmatincu ne predstavlja večje neznanke. ''V podrobnosti tega kluba ne bi šel, igra pa v tej državi veliko Hrvatov. Trener nam je dal napotke, kako igrati proti Laçiju. Moramo izkoristiti njihove slabosti ter narediti vse, da napredujemo. To bi Rudarju v stanju, v katerem se nahaja, ogromno pomenilo. Tudi zaradi denarja,'' sporoča 29-letni hrvaški napadalec, ki bo tako po dveh letih izkusil igranje v evropskem pokalu.

Nazadnje je v dresu Mure 05 zaigral proti slovitemu Laziu, naključje pa je hotelo, da bo evropsko pot nadaljeval proti albanskemu prvoligašu z zelo podobnim imenom. Prihaja iz mesta Laç in se imenuje Laçi, v prejšnji sezoni pa je podobno kot Rudar v domačem prvenstvu osvojil tretje mesto.

''Veselim se evropske tekme, ki je vedno nekaj posebnega. Na prizorišču bo veliko ljudi, vsi nas bodo spremljali, želimo se predstaviti v čim boljši luči,'' se nadeja hrvaški legionar, ki se je po koncu prejšnje sezone odpravil na domači otok Brač ter se dobra dva tedna razvajal v družbi sonca, prekrasnega morja in družine. ''Potreboval sem oddih. Baterije sem si dobro napolnil, tako da zdaj komaj čakam začetek sezone.''

Tega, kar je doživel z Muro, noče privoščiti nikomur

Ima že nekaj izkušenj z igranjem v evropskih tekmovanjih. Nekatere niso najbolj prijetne. Spominja se še težav, ki jih je na evropskih potovanjih doživljal s prekmurskim nogometnim ponosom. Na pot so se odpravili brez potrebne dokumentacije in s praznimi žepi, tako da so zadeve v oddaljenem Azerbajdžanu reševali z ogromno improvizacije, a tudi načetimi živci. ''Tega ne bi privoščil nobenemu. Pri Rudarju se kaj takega ne more ponoviti, v to sem prepričan. Takrat smo bili v Muri velika klapa in smo vedeli, da si lahko nov klub najdemo le prek teh tekem. Sreča pa ponavadi spremlja hrabre.''

V prejšnji sezoni je v Prvi ligi Telekom Slovenije dosegel 19 zadetkov in osvojil strelsko lovoriko. ''Ponosen sem na to, a je to že preteklost. Prihajajo novi izzivi, priložnost za nova dokazovanja. Želim nadaljevati v tem slogu. Dobro sem se pripravil, že današnja tekma pa nam bo pokazala, kakšna je pripravljenost celotne ekipe. Tekma je vedno edino merilo,'' poudarja napadalec, ki pričakuje, da bo v središču zanimanja albanskih branilcev. Pa tudi številnih oglednikov, ki bi se lahko našli na celjskem štadionu.

Bo odšel v tujino? Ne skriva, da se nekaj dogaja ...

Po Rajku Rotmanu, ki je zapustil knape in bo kariero nadaljeval v močnem turškem prvenstvu, bi lahko napočil čas tudi za odhod najboljšega strelca. ''Veliko je zanimanja. Veliko menedžerjev me je že poklicalo, kličejo tudi v klub. Nekaj se dogaja, to lahko potrdim. Blizu so tudi nekatere konkretne zadeve, a se z njimi ne obremenjujem. Pogodba me z Rudarjem veže še za dve leti,'' se noče obremnjevati s tem, da bi lahko že v kratkem pospravil kovček in se preselim drugam.

Razmišlja le o tem, kako bi pomagal Rudarju do čim boljšega rezultata, ki bi pred povratno tekmo v Albaniji (prihodnji četrtek) zagotavljal dobro izhodišče. Prepričan je tudi, da bodo zamenjave znale zapolniti vrzel, nastalo po odhodu Rotmana, Christiana Bubalovića in Mateja Podlogarja. Zaradi kartonov ne sme danes igrati tudi Dalibor Radujko.

Glavni cilj Rudarja bo znova, da v sezoni 2014/15 pod vodstvom dokazanega trenerskega dvojca Javornik – Bulajić ustvari nove mlade igralce, ki bodo nadaljevali ponosno zgodbo o nogometnih knapih. Eterović želi pri tem sodelovati.

Ne spreglejte