Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 10. 2013,
11.57

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska ženska nogometna reprezentanca Damir Rob

Petek, 25. 10. 2013, 11.57

4 leta, 7 mesecev

Najbolj nevarna bo hčerka Kamerunca in Francozinje, poročena s Hrvatom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubitelji ženskega nogometa bodo v soboto prišli na svoj račun. Slovenska reprezentanca bo v sklopu kvalifikacij za SP 2015 v Kopru pričakala Nemke, aktualne evropske prvakinje.

Nemške nogometašice spadajo v svetovni vrh, v Evropi pa so razred zase, saj so naslov najboljše izbrane vrste na stari celini osvojile že osemkrat. Nazadnje letos, tako da na Bonifiko prihajajo kot aktualne prvakinje.

Nemke v prvem nastopu razorožile Rusinje kar z 9:0

V ekipi ni več dolgoletne prve zvezdnice in kraljice strelk Birgit Prinz, ki je reprezentančne nastope končala leta 2011. V 214 nastopih za "nationalelf" je dosegla kar 128 zadetkov. V novem kvalifikacijskem ciklusu, ki so ga Nemke odprle s strah vzbujajočo domačo zmago nad Rusinjami (v Cottbusu je bilo kar 9:0), velja za najbolj nevarno nemško napadalko Celia Šašić. Nastopa v dresu Frankfurta, na seznam strelk pa se je v državnem dresu vpisala že 44-krat. Tudi na omenjeni tekmi z Rusinjami. Petindvajsetletna nogometašica ima zanimivo zgodovino. Na svet je prijokala v Bonnu kot hčerka Kamerunca in Francozinje. Imenovala se je Okoyino da Mbabi, pred dvema mesecema pa je skočila v zakonski jarem s hrvaškim nogometašem Markom Šašićem, ki je nemški javnosti bolj znan kot sin Marka, zdajšnjega trenerja Saarbrückna, v karieri pa tudi prvega stratega Koblenza, Kaiserslauterna in Duisburga. Prevzela je njegov priimek in si spremenila še ime.

Angererjeva piše zgodovino v Kopru

Med vratnicama nemške reprezentance, ki pred srečanjem v Kopru velja za absolutno favoritinjo, stoji Nadine Angerer. Še ena legendarna igralka, ki je zbrala 125 reprezentančnih nastopov, na tekmi s Slovenijo pa se bo na večni lestvici nogometašic z največjim številom nastopov za domovino povzpela na deseto mesto. Nosi tudi kapetanski trak in je podaljšana roka selektorke Silvie Neid. Nemke so od leta 1982 vodile le tri različne selektorke, Neidova je na delu od leta 2005. V obdobju, ko je vodila ponos nemškega ženskega nogometa, je osvojila tri velike naslove. Dvakrat je postala prvakinja Evrope (2009 in 2013), enkrat pa je bila najboljša na svetu (2007). Zanimivo je, da si klubski kruh služi v oddaljeni Avstraliji.

Rob zavrača: Ne bomo se parkirali v kazenski prostor

Kako pred sobotnim dvobojem z najboljšo evropsko žensko reprezentanco razmišljajo v slovenskem taboru? "Pred nami je zanimiva tekma, ki pa je po drugi strani tudi najlažja. Nimamo kaj izgubiti, lahko pa ogromno pridobimo. Lahko povem, da so igralke zelo motivirane, na vsakem koraku se čuti vnema, vse nogometašice pa se zavedajo pomembnosti obračuna. Nemke so absolutni favorit. Tekmeca spoštujemo, a se ga ne bojimo," razmišlja selektor Damir Rob.

Nekdanji trener Nafte dodaja, da se v soboto tekmicam ne bo prilagajal z igro, ampak bodo njegove izbranke igrale svoj način. "To bo šlo toliko, kot bodo dovolile nasprotnice. Ne bo pa se zgodilo tisto, kar je napovedala nemška selektorica, da se bomo parkirali v šestnajstmetrski prostor. Ne sme se nam tudi zgoditi, kar se je Rusinjam, ki so padle v črno luknjo. Nemke od nas pričakujejo, da smo zbrani od prve do zadnje minute. Imamo nekaj zdravstvenih težav in poškodb, ki pa bodo, tako upam, do tekme sanirane," je dejal Rob.

Kapetanka reprezentance Anja Milenkovič je na selektorjeve besede dodala: "Tudi mi imamo svoje izračune. Nemke bi rade prisilile, da se bodo morale maksimalno potruditi," je izpostavila cilj.

Slovenke so v prvem nastopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2015 v gosteh ugnale Slovakinje. Srečanje med slovensko in nemško reprezentanco se bo na Bonifiki začelo v soboto ob 15.45, ogled tekme bo brezplačen.

Ne spreglejte