Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
21. 11. 2015,
10.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ermin Raković NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor večni derbi Prva liga Telekom Slovenije

Sobota, 21. 11. 2015, 10.00

7 let, 12 mesecev

Na najljubšem derbiju mu je Maribor ukradel naslov prvaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski reprezentant Ermin Raković, četrti najboljši strelec v zgodovini 1. SNL, je odigral ogromno večnih derbijev. Nekatere v dresu Olimpije, nekatere pa v dresu Maribora.

Prvi večni derbi je odigral leta 1996 v dresu Olimpije. To je bila edina tekma, ki se je končala brez zadetkov (0:0). "Komaj sem čakal to tekmo. Meni so všeč polne tribune, na večnem derbiju pa je vedno prisoten velik naboj. Tega sem se vedno veselil. Pred prvim večnim derbijem nisem imel treme. Morda le pozitivno, saj sem se veselil takih dogodkov. Derbi je pomemben, tudi zaradi navijačev, prijateljev, vsega ..." je Ermin Raković zavrtel čas nazaj in se spomnil na prvi obračun z Mariborom, ki je potekal v Ljudskem vrtu.

Štiri sezone pozneje, ko se je vrnil iz tujine in ponovno utaboril v taboru Olimpije, je z zeleno-belo četo najprej osvojil Ljudski vrt. Olimpija je zmagala s 3:1, Ljubljančan pa se je vpisal med strelce. To je bil njegov edini zadetek, ki ga je dosegel na večnih derbijih. V tej sezoni se je z Mariborom pomeril še dvakrat za Bežigradom in obakrat remiziral.

V Ljubljani je vladala velika nogometna evforija, saj se je Olimpija z vijolicami z ramo ob rami potegovala za naslov. Za prvo mesto je potrebovala zmago v zadnjem krogu, a ji za polnim Bežigradom ni uspelo. Tekma se je končala z 1:1, Ivo Šušak pa je tako z Mariborom osvojil naslov pred razočaranim strategom Olimpije Bojanom Prašnikarjem. "To je bil moj najljubši večni derbi. Odlična tekma, polne tribune, velika želja na obeh straneh. Imeli smo na razpolago naslov prvaka, a smo žal le remizirali. Škoda," se je Raković spominjal zapravljene priložnosti, ki se je ponujala v zadnjem krogu prvenstva.

Njegov prestop k Mariboru je dvignil veliko prahu

V prihodnji sezoni je Raka zamenjal klubske barve in s prestopom v Ljudski vrt pošteno razvnel strasti nekaterih navijačev Olimpije, ki jim ni bilo vseeno, da je odšel njihov ljubljenec k osovraženemu tekmecu. ''Kar je bilo, je bilo. Tudi v Mariboru sem se imel lepo,'' pravi nekdanji reprezentant, ki je pri 38 letih še vedno aktiven. V avstrijski koroški ligi brani barve Drautala in opominja maloštevilne avstrijske ljubitelje nogometa, kakšno znanje se (še) skriva v njegovih nogah.

Ko je Raković debitiral za Maribor, je za začetek v čustvenem derbiju v Ljubljani premagal Olimpijo z 1:0, v sezoni 2002/03 je ponovil vajo in ponovno z vijolicami osvojil Bežigrad (1:0), nato pa mu sreča v večnih derbijih ni bila več tako naklonjena.

V isti sezoni je doživel boleč udarec, ko so zmaji pod vodstvom Branka Oblaka 2. novembra 2002 šokirali Ljudski vrt in ga osvojili s 3:0, kot prvi pa je v polno zadel hrvaški zvezdnik Robert Prosinečki. Maribor je z Rakovićem vendarle osvojil naslov prvaka, z Olimpijo pa se je pomeril še v Ljubljani in v eni najlepših tekem sezone remiziral s 3:3.

Vse zadetke za Mariborčane je dosegel Damir Pekić, eden izmed petih nogometašev, ki so v zgodovini 1. SNL dosegli več kot pet zadetkov. Na elitnem seznamu je tudi Raković. Zaseda četrto mesto, med igralci, ki še vedno nastopajo, pa je najvišje kapetan Maribora Marcos Tavaresa. Na večni lestvici zaostaja le še za Štefanom Škaperjem. Raković je v šampionski sezoni 2002/03 dosegel 13 zadetkov, a niti enega proti Olimpiji.

Ponižanje vijolic v Velenju

V uvodnem dejanju 2003/04 je doživel nenavadno ponižanje. Olimpije je zaradi kazni gostila Maribor v Velenju in ga pomendrala s 6:1. Raković je za nadigrane goste odigral 18 minut in bil nemočen. ''Če zmagaš na velikem derbiju, je prisotna evforija, če pa izgubiš, je najbolje, da se nekam zapreš za dva tedna. Le tako si lahko ponovno miren.''

Vijolice so na koncu spet osvojile naslov, a brez hitrega Ljubljančana, saj se je po nekaj krogih preselil v Mursko Soboto k Muri.

Zadnji večni derbi, ki ga je odigral v 1. SNL, je bil odigral pred petimi leti. Olimpija je v Stožicah ostala praznih rok proti Mariboru in izgubila z 0:1. ''Na večnih derbijih sem imel še kar v redu statistiko. Večkrat sem se znašel na zmagovalni strani in večkrat veselil,'' je potegnil črto pod nastope in rezultate, ki jih je dosegel na obračunih dveh največjih slovenskih klubov.

Maribor nujno potrebuje točke

Kakšna pa je razlika med kluboma, ko se igra večni derbi? ''V Mariboru so bolj temperamentni, v Ljubljani pa je bolj zahtevno občinstvo. Zdaj je napočil pravi čas za derbi. Olimpija je prva. Še nikoli se ni govorilo tako veliko o večnem derbiju. Komaj čakam na začetek, saj sem že pozabil, kako izgleda, ko so v Stožicah polne tribune. Mislim, na klubski ravni, da ne bo pomote,'' je nekdanji napadalec Olimpije in Maribora obljubil, da bo prišel na štadion in spremljal derbi z družino.

''Olimpija je sestavila dobro ekipo. Ima kakovost. Prihaja tekma, ki odloča o veliko stvareh. Če bi Olimpija ušla Maribor na deset točk razlike, bi potrdila vse, kar je že odigrala v tej sezoni. Maribor nujno potrebuje točke,'' smatra, da se bodo vijolice še težko približale vrhu, če danes ne izkoristijo priložnosti in se Olimpiji približajo na štiri točke.

Tako Olimpija kot Maribor sta v formi

Svoje načrte pa imajo tudi Ljubljančani. Računali bodo na prednost domačega občinstva, hkrati pa želeli pokazati, zakaj so v tej sezoni v izjemni formi. Navdušujejo zlasti z ogromnim številom zadetkov.

''Olimpija je v formi in ima kakovostne igralce, Maribor pa ima izkušenejšo ekipo, ki je odigrala že več takšnih tekem. Maribor je nanizal nekaj zmag in je v dobri formi. Naj zmaga boljši,'' je izpovedal željo.

Pri Olimpiji sta mu najbolj všeč prvi strelec in kapetan Andraž Šporar ter hitri Ezekiel Henty, pri Mariboru pa zimzeleni kapetan Marcos Tavares ter eden izmed dveh izraelskih legionarjev Sintayehu Sallalich: ''Všeč mi je Izraelec. Zelo dober igralec je,'' je izpostavil temnopoltega igralca pri vijolicah.

Morda bo eden izmed štirih naštetih tudi junak srečanja. Vse bo jasno danes zvečer v razprodanih Stožicah!

Ne spreglejte