Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
12. 1. 2014,
8.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franck Ribery Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Bayern zlata žoga

Nedelja, 12. 1. 2014, 8.32

7 let, 12 mesecev

Možu z brazgotino grozi, da podoživi bolečo usodo Sneijderja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nogometno leto 2013 je bilo neizpodbitno leto Bayerna. Bo v čast bavarski pravljici za najboljšega na svetu prepoznan Franck Ribery? Francoski as ima nekaj, kar sta Messi in Ronaldo močno pogrešala.

Ronaldo, Messi, Messi, Messi, Messi. Tako je bilo v zadnjih petih letih, ko je v ospredje za najboljšega na svetu silil predvidljiv izbor argentinsko-portugalskega dvojčka. Njuna so bila večinoma tudi druga mesta, le leta 2010 se je tik pod vrh vrinil Andres Iniesta ter poskrbel za redko izjemo. Tokrat bi bila lahko izjema še večja, saj zvezdnikoma Barcelona oziroma Reala grozi, da po daljšem času v izboru za najboljšega ne bosta deležna najvišje zmagovalne stopničke. Lahko bi ju prehitel kandidat, ki je doma iz Francije, nogometno srečo pa išče in jo praviloma najde na Bavarskem.

Ni vse v zadetkih, sploh v nogometu

Možnosti Francka Riberyja niso majhne, čeprav je zlata žoga priznanje, ki so ga največkrat deležni kralji zadetkov. Branilec ali vratar? Na to, da boš izbran za najboljšega na svetu, lahko že skoraj pozabiš. Zgodovina je presenetila le dvakrat, ko sta smetano pobrala sovjetski vratarski genij Lev Jašin ter dirigent zadnje italijanske obrambe, ki je osvojila svet, Fabio Cannavaro. Vsi drugi najboljši nogometaši na svetu so bili opevani mojstri, pri katerih je mrgolelo zgodb o zadetkih, podajah in atraktivnih potezah.

Ribery glede na medijsko pozornost (še) ne spada v razred najbolj čaščenih in izpostavljenih ikon kot sta to Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Ni tako priljubljen, na naslovnicah se ne pojavlja tako pogosto, okrog njegovega priimka se ne pretaka tolikšna histerija, niti ni strogo definirani napadalec, ki bi stal tako blizu tekmečevim vratarjem, zato tudi ne dosega toliko zadetkov. Njegova naloga je drugačna. Je nepopustljiv borec, najraje prodira po bočnih položajih in razigrava soigralce. S svojim atomskim ritmom na oboževani levi strani tistim, ki ga skušajo kriti in ustaviti, povzroča silovite težave. Je zelo koristen igralec. Ker ni vse v zadetkih, sploh v nogometu, kjer največ štejejo rezultati, ki posledično prinašajo lovorike, je nogometaš Bayerna na dobri poti, da bi ga izbrali za najboljšega. Leta 2013 se je nagaral, aktivno sodeloval pri osvojitvi petih lovorik ter postal simbol zlate dobe bavarskega velikana.

Bayern je najboljši klub na svetu. Leto 2013 je bilo najlepše v njegovi bogati zgodovini. Bavarci so osvojili pet naslovov: postali so nemški prvaki, zmagovalci nemškega pokala, najboljši v ligi prvakov, nato osvojili še evropski superpokal in se za piko na i povzpeli na svetovni klubski prestol. "To leto sem z Bayernom osvojil vse in mu ogromno pomagal," je črto pod izjemno leto potegnil 173 centimetrov visoki Ribery, najboljši igralec lige prvakov in najboljši nogometaš na svetovnem klubskem prvenstvu v Maroku.

Avgusta 2013 je prejel nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi. Prehitel je tako Messija kot Ronalda. Prepričljivo, saj je prejel 36 glasov, Argentinec jih je 14, Portugalec pa le pičle tri. Tako je v bližnji preteklosti prek izbranih predstavnikov sedme sile že ušel tandemu, s katerim bije bitko za dobitnika zlate žoge. Na svoj način. Ni tako čeden kot Cristiano, ni pa tudi tako pust in zadržan kot Lionel. Ima svoje vrline, ki so ga pripeljale do statusa superzvezdnika.

Riberyjevo sanjsko leto 2013 zajema tudi nagrado za francoskega nogometaša leta. Več kot pričakovano. Edino klubsko lovoriko mu je ukradla Borussia Dortmund, ki je s pomočjo domačega igrišča osvojila nemški superpokal. A takrat se je Josep Guardiola šele spoznaval z moštvom, ki je kmalu zagospodarilo tako doma kot tudi v Evropi. V največjih petih ligah v Evropi je neporažen le še en klub. Seveda, to je mogočni Bayern.

V Barceloni je paral živce Daniju Alvesu

Veliko zaslug za to si lasti prav nepopustljivi Francoz z značilno brazgotino na licu, spominom na prometno nesrečo, ki jo je utrpel, ko je imel komaj dve leti. Odlično formo je kazal od začetka do konca leta, če je le ostal zdrav, najboljšo predstavo, ki je mejila na popolnost, pa pokazal na štadionu Camp Nou. Bayern je v prvi polfinalni tekmi lige prvakov v Münchnu ponižal katalonskega velikana. Premagal ga je kar s 4:0, brez milosti pa se ga je lotil tudi na povratni tekmi v gosteh.

Ribery se je od začetka do konca norčeval iz Danija Alvesa, podajal za gole in navduševal. Barcelona se je še drugič znašla na kolenih, tokrat je izgubila z 0:3. Do temeljev jo je stresel bavarski potres. Tisti, ki je leta 2013 oznanil bogato žetev lovorik.

"Uživamo v igri, smo kot velika družina"

Ubada se predvsem s kreacijo zadetka, ko pa se znajde v priložnostih, pride do izraza tudi njegov prodoren in natančen strel. Blesti na krilu, igralci v nemški bundesligi so ga izbrali za najboljšega. Nikakor naključno, saj je zbral dvomestno število tako zadetkov kot tudi podaj. Leta 2013 je skupaj prispeval 20 podaj, kar je več od Messija in Ronalda, ki pa sta ga prehitela pri golih. Razumljivo, saj igrata veliko bližje vratom, pa tudi izvajata prekinitve.

"Nemški nogomet je kot neustavljivi vlak. Zelo smo ponosni, da smo del njega. Uživamo v igri, smo kot velika družina. To je naša skrivnost, ki nas je popeljala do uspeha," pojasnjuje francoski reprezentant, ki bo aprila star 31 let. Da je Bayern na odlični poti do ubranitve domačega naslova, potrjuje naslov jesenskega prvaka. S tekmo manj ima pred drugouvrščenim Bayerjem sedem točk prednosti.

Ribery je gonilna sila Bayerna

Bayern je imel leta 2013 kopico junakov. Nekateri se ne strinjajo z ožjim izborom za dobitnika zlate žoge in so prepričani, da bi moral biti namesto Francoza zastopan kapetan evropskega prvaka Philipp Lahm. Tu pa so še Thomas Müller, Mario Mandžukić, Arjen Robben, Manuel Neuer … Odličnih igralcev z izvrstno statistiko v letu 2013 kar mrgoli.

A Ribery predstavlja nekaj več. Je osrednja moč, gonilna sila Bayerna, rojeni vodja. Pomembno vlogo opravlja tudi v francoski reprezentanci, s katero se je po hudih mukah z Ukrajino uvrstil na svetovno prvenstvo v Braziliji. Leta 2013 je v kvalifikacijah zatresel mreže Gruzije, Finske in Belorusije.

Guardiola si šteje v čast, da ga trenira

Za zmago bo naredil vse, ko pa jo doseže, se nikdar ne postavlja pred soigralci, pač srečo deli z ekipo. Je večni zagovornik moštvenega duha, z lovom na boljšo osebno statistiko se ne obremenjuje. Njegovo srečo izžarevajo le lovorike. "Na tako vrhunski ravni še nisem srečal igralca s takšnim značajem. Kako se bori in teče za ekipo … To je nekaj neverjetnega. V čast si štejem, da lahko treniram Francka," razmišlja trener Bayerna Pep Guardiola.

"Njegova preigravanja so eksplozivne manifestacije njegovega navdiha, užitka igranja in kreativnosti," ga je pred tem hvalil Jupp Heynckes. Tako je navdušil oba trenerja Bayerna v letu 2013. Z obema je oddelal pol sezone, z obema je osvajal lovorike. "Franck naj odpotuje v Zürich z velikim nasmehom na obrazu. Ni preprosto priti tako daleč, zato naj uživa v trenutku. Vsi trije kandidati so izjemni. Srečen sem, da ne odločam o zmagovalcu," je še sporočil Guardiola, ki je večji del trenerske kariere vodil Messija, zdaj ima v slačilnici nekoliko drugačnega zvednika, pozitivno trmastega galskega petelina.

Na Wembleyju imel prste vmes pri obeh zadetkih

Odkar nima več težav s poškodbami, ki sta mu uničili dobršen del uvodnih sezon na Bavarskem, je boljši iz leta v leto. Z njim vred pa tudi Bayern. Ligo prvakov je osvojil v tretjem poskusu, za prvo zmagoslavje je potreboval tri nastope v velikem finalu. Ko je v Londonu padla Borussia Dortmund, je imel prste vmes pri obeh zadetkih. Z njegovo pomočjo se zdaj o bundesligi in Bayernu govori z izbranimi besedami tudi v deželah, kjer na kaj takega pred leti niti ne bi upal pomisliti. Senca najboljših angleških in španskih klubov se je dokončno razpršila.

Kakšna je bila pot nogometaša, ki ga je veliki Zinedine Zidane oklical za dragulja francoskega nogometa? Prihaja iz mesta Boulogne-sur-Mer, v njem se pretaka nemirna kri. Kot najstnik se je dodatne discipline priučil v gradbenih poslih, ki jih je opravljal skupaj z očetom. Marsikaj je moral potrpeti, saj ni prihajal iz najbolj bogate družine.

Vedno ga je zanimalo le najboljše. Že z 21 leti se je odpravil v Turčijo. Pri Galatasarayu je njegov talent prepoznal Gheorghe Hagi. Z rumeno-rdečimi je osvojil pokal, nato pa se samovoljno vrnil v domovino in razjezil Turke, saj je imel še veljavno pogodbo. Začele so se odvijati pravne bitke, nato je le prejel dovoljenje za igranje v Franciji.

Sneijderju leta 2010 ni pomagala niti trojna krona

Ko je leta 2007 dres Marseilla zamenjal za Bayernovega, je naredil posel življenja. Našel je okolje, kjer so njegove kakovosti lahko prišle do izraza. Tu se je videlo, da spada v smetano svetovnega nogometa. Če je poprej na naslovnicah gostoval zaradi škandala, "druženja" z mladoletno prijateljico noči, veliko prahu pa je dvignila tudi francoska sramota na jugu Afrike, ko je nastop na svetovnem prvenstvu prinesel eno največjih razočaranj, je zdaj njen gost le zaradi nogometnega znanja.

Ko pa smo že pri letu 2010, se nekateri Riberyjevi privrženci bojijo, da bi lahko v glasovanju za najboljšega na svetu podoživel usodo Wesleyja Sneijderja. Nizozemec je leta 2010 z Interjem osvojil trojno krono, s tulipani pa skoraj postal svetovni prvak, a to ni zadostovalo za zlato žogo. Ostal je moralni zmagovalec, nagrado pa je prejel Messi.

"Tudi če ne bom izbran za najboljšega, bom srečen. Počutim se počaščenega in uživam, ko sem se znašel v ožjem izboru s Cristianom in Lionelom," pojasnjuje Franck. Postal bi peti Francoz, izbran za najboljšega. Po Raymondu Kopi, Michelu Platiniju, Jean-Pierru Papinu in Zidanu.

Ne spreglejte