Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 4. 2016,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Slavko Matić NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije pokal Slovenije Miran Vuk NK Zavrč

Torek, 19. 4. 2016, 12.20

6 let, 6 mesecev

Miran Vuk: Maribor ni težava. Težava so tisti s partizansko taktiko.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Nogometaši Zavrča imajo v sredo priložnost, da se prvič v klubski zgodovini uvrstijo v finale pokala. V Ljudskem vrtu bodo branili prednost, ki so si jo proti Mariboru priigrali prejšnji teden. ''Motivov imamo več kot dovolj,'' sporoča klubski veljak Miran Vuk.

Haložani so ponosni na nogometni klub Zavrč. Prihaja iz ene najmanjših slovenskih občin, a redno para živce največjim slovenskim tekmecem. Izjema ni niti Maribor, ki se je v tej sezoni z Zavrčem pomeril že petkrat, a še ni okusil slasti zmage. Še več, Haložani so si prejšnji teden na prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije priigrali zmago (2:1), tako da lahko v sredo favorizirane vijolice izločijo iz tekmovanja in jim zadajo nov udarec.

''Potrudili se bomo po najboljših močeh. Motivov imamo več kot dovolj. Vsak izmed naših mladih igralcev se zaveda, da bo naredil korak naprej v karieri, če bo dobro igral v Ljudskem vrtu, saj ga bodo opazili večji klubi,'' je prepričan završki župan Miran Vuk, ki skupaj z bratom Romanom skrbi za delovanje NK Zavrč.

Najprej je treba skočiti, potem pa reči hop

Miran Vuk je alfa in omega NK Zavrč, ki se spogleduje z nastopom v Evropi. | Foto: Miran Vuk je alfa in omega NK Zavrč, ki se spogleduje z nastopom v Evropi.

Kako pomembna je sredina tekma za majhen zaselek ob slovensko-hrvaški meji, priča ogromno zanimanje haloških ljubiteljev nogometa, ki se bodo proti Ljudskemu vrtu odpravili v velikem številu. "Ni primeren čas za evforijo. O tem, kaj bi pomenil finale pokala za nas, bom povedal šele takrat, če si ga bomo res izborili. Najprej je treba skočiti, potem pa reči hop, radi rečejo," je opomnil neformalni predsednik prvoligaškega kluba, ki se prvič v klubski zgodovini poteguje za nastop v sklepnem dejanju pokala Slovenije.

Prejšnji četrtek je storil velik korak k uresničitvi sanj. Pred domačimi gledalci je premagal Maribor z 2:1, tako da bi mu za napredovanje v veliki finale na povratni tekmi zadostoval že remi. Opozarja, da ni motiviran le Zavrč, ampak tudi Maribor.

"Noben tekmec v našem prvenstvu ni lahek, kaj šele Maribor. Vsak ima svoje adute. Če bo sojenje takšno, kot mora biti in bo vse potekalo v športnem duhu, imamo možnosti za napredovanje," verjame v nadaljevanje niza neporaženosti proti 13-kratnim državnim prvakom, ki v tej sezoni nogometašev v rumeno-zelenih dresih sploh še niso spravili na kolena.

Zavrč je štajerski prvak

''Eno lovoriko smo si že priigrali. Smo prvaki Štajerske,'' se je pošalil, ko je vzel v obzir vse medsebojne tekme s štajerskimi tekmeci v tej sezoni, saj se zaveda, da takšne lovorike ne štejejo.

Vrhunci prvega remija NK Zavrč v Ljudskem vrtu v tej sezoni (1:1):

Zakaj se Zavrč tako uspešno kosa z mariborskim velikanom in velja za njegovo ''črno mačko''? Vuk je izpostavil, da vijolice predstavljajo velik izziv mladim igralcem Zavrča, dodal pa je tudi: ''Proti Mariboru ni težavno igrati. Prav tako proti Olimpiji (Zavrč je v tej sezoni z Ljubljančani izgubil le enkrat, na obeh gostovanjih v Stožicah pa ostal nepremagan, op. p.). Nekaj drugega pa je, ko igraš proti drugim klubom, ki se zaprejo in s partizansko taktiko čakajo v zasedi.''

Da misli Zavrč v pokalu resno, je nakazal na zadnji prvenstveni tekmi, ko je doma proti velenjskemu Rudarju ostal brez točk (0:2). Da so bile misli Haložanov že usmerjene proti sredini tekmi v Mariboru, je priznal tudi strateg knapov Jernej Javornik, podobno razmišlja tudi Vuk.

Vrhunci drugega remija NK Zavrč v Ljudskem vrtu v tej sezoni (3:3):

''Trener je spočil nekaj igralcev, nekateri so komaj okrevali, a smo imeli v prvem polčasu vseeno nekaj lepih priložnosti. Lahko bi vodili z 2:0, a nismo. Potem je igralce napadal utrujenost, posledica prve pokalne tekme z Mariborom. Tega poraza nismo vzeli dramatično. Življenje je pač sestavljeno iz zmag in porazov,'' je dejal podjetnik, ki je v tej sezoni na trenerskem položaju zamenjal že pet strokovnjakov.

Slavko Matić pozna vse v nogometu

Srb Slavko Matić je Zavrčane vodil že jeseni in navdušil (v 1. SNL je v sedmih tekmah osvojil kar 17 točk in ostal neporažen), po prekinitvi pogodbe s Koprčani pa se je Vuk hitro spomnil nanj in mu ponudil delo v klubu. ''Matić je vrhunski strokovnjak. Veliko zna, predvsem pa zna motivirani igralce, s katerimi se veliko pogovarja. Pozna vse v nogometu, od prehrane do medicine. Ničesar ne prepušča naključju,'' je navdušen nad delom mladega srbskega strokovnjaka, s katerim je podpisal pogodbo do konca sezone 2017/18.

Slavko Matić je prvi poraz na klopi Zavrča doživel šele v nedeljo, ko je izgubil z Rudarjem. Pred tem je ostal neporažen na devetih srečanjih. | Foto: Slavko Matić je prvi poraz na klopi Zavrča doživel šele v nedeljo, ko je izgubil z Rudarjem. Pred tem je ostal neporažen na devetih srečanjih.

Pričakuje, da bo mlade igralce, ki jih v Zavrču ne manjka, v prihodnji sezoni spravil še na višjo raven. ''Povprečje starosti naših igralcev je 21 let in pol. Tega nima nihče v Evropi,'' je Vuk ponosen na številne mlade igralce, ki v tej sezoni parajo živce slovenskih velikanov. Priznava, da bi bil Zavrč na lestvici uvrščen še višje, če ne bi tako pogosto menjal trenerjev. ''S tistimi menjavami smo zapravili vsaj 20 točk. Komaj čakam, da bo Matić v prihodnji sezoni začel iz ničle in povzdignil mlade igralce.''

Maribor je povečal možnosti Olimpije za naslov

Zavrč se v prvenstvu ne more več vmešati v boj za najvišja mesta. Naslov bo romal v roke Olimpiji ali pa Mariboru. ''Napeto bo do konca. Iskre se bodo kresale do zadnje minute zadnjega kroga. Olimpija je imela možnost, da bi ušla Mariboru, a je s temi kolabocijami, ki se dogajajo, zmanjšala svoje možnosti. A tudi Maribor ne more biti miren. Izključitev Tavaresa, poškodbi Bajdeta in Filipovića, pa neigranje Ibraimija, ki je bil vedno najnevarnejši igralec Maribora, ko smo igrali z njim … S tem je Maribor povečal možnosti Olimpije, da bi vseeno lahko postala prvak,'' je za konec ocenil možnosti, kako bi se lahko razpletel boj za naslov slovenskega prvaka.

Kdo se bo veselil v sredo? Damjan Bohar (Maribor) ali Josip Golubar (Zavrč)? Dvoboj se bo začel ob 18. uri. | Foto: Kdo se bo veselil v sredo? Damjan Bohar (Maribor) ali Josip Golubar (Zavrč)? Dvoboj se bo začel ob 18. uri.

Na srečo Olimpije in Maribora jima v tej sezoni Prve lige Telekom Slovenije ne bo treba igrati proti motiviranemu Zavrču. A le v prvenstvu. V pokalu čaka vijolice še zahtevno opravilo, saj se Zavrč v sredo odpravlja k njim po največji dosežek v zgodovini kluba. V tej sezoni še ni izgubil proti Mariboru …

Ne spreglejte