Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 5. 2013,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Xavi Hernandez Andres Iniesta Wolfsburg Arsenal PSG Sarajevo NK Maribor NK Maribor Luka Koper

Sreda, 15. 5. 2013, 20.01

8 let

Messi "ušpičil" nekaj škandaloznega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zvezdniki Barcelone so na krilih Lionela Messija osvojili španski pokal in si zagotovili vsaj dvojno krono. Pokalno lovoriko so osvojili tudi Arsenal, PSG in Wolfsburg, prvaka pogreša le še Poljska.

Čeprav je v prejšnjih dneh seznam evropskih dobitnikov lovorik pozdravil kar nekaj novih državnih in pokalnih zmagovalcev, je vse zasenčila velemojstrska poteza Lionela Messija na finalnem srečanju španskega pokala proti Athleticu, ko je dosegel enega najbolj dovršenih zadetkov vseh časov.

Njegov prvi zadetek, ki ga je začinil slalom med nogometaši Athletica in izjemen zaključni strel, meji na popolnost. Ni jih malo, ki so prepričani, da je "čarovnik" iz Rosaria dosegel najlepši zadetek sezone, obenem pa je poslal dovolj nazorno sporočilo še obrambi Juventusa, da jo v soboto na Olimpijskem štadionu v Berlinu čaka peklenska naloga. "To je bilo nekaj škandaloznega, prekrasnega. To je eden najboljših zadetkov, kar jih je kdajkoli dosegel," je Messijev prvi zadetek pohvalil Xavi Hernandez, ki se po 17 letih poslavlja od Barcelone. "Najlepše zadetke lahko ločimo tudi po tem , na kako pomembni tekmi so bili doseženi in kdo je bil tekmec. Leo je prikazal čarovnijo in usmeril srečanje v naš prid," je dodal Messijev rojak Javier Mascherano.

Argentinski napadalec je v izjemni formi. Če bo zadel tudi na sklepnem dejanju lige prvakov v Berlinu, bo postal prvi Zemljan, ki je v polno zadel kar na treh finalnih srečanjih lige.

Xavi pomahal Camp Nouu, Iniesta rahlo poškodovan

Pokal sta združeno v zrak dvignila dva velikana Barcelone in dolgoletna motorja njene zvezne vrste. To sta Andres Iniesta in Xavi, ki je odigral svojo zadnjo tekmo v dresu Barcelone na Camp Nouu in se poslovil od štadiona, na katerega se je zelo navezal. V sodnikovem podaljšku bi se skoraj vpisal med strelce, a je njegov strel zadel okvir vrat. Xavi je Barceloni pomagal do 24 lovorik in postavil nov mejnik v španskem klubskem nogometu. "Zdaj smo lahko še bolj samozavestni, a moramo vseeno ostati previdni. Juventus je odlična ekipa," pravi španski veteran, ki bo kariero nadaljeval na Bližnjem vzhodu. Proti Athleticu je odigral 40 minut in zamenjal Iniesto, ki ima rahle težave z mečno mišico, a noče niti pomisliti, da bi zamudil sobotni spektakel proti Juventusu.

Barcelona je v tej sezoni dobila vseh devet pokalnih tekem. To ji je nazadnje uspelo leta 1926. Zadnji španski klub, ki mu je uspelo kaj podobnega, je bil Valencia (1954).

Po visoki zmagi Barcelone, ki je finale na "svojem" Camp Nouu uradno odigrala kot gost, se je veliko razpredalo o tem, kako in kdo bo kaznovan za žvižganje španski himni. Predvajana je bila pred začetkom tekme, a so jo goreči privrženci Barcelone in Athletica, ki so veliki borci za osamosvojitev Katalonije in Baskije, izžvižgali kot še nikoli.

Arsenal je ubranil naslov, Klopp ostal brez lovorike

V Nemčiji je pokalno lovoriko osvojil Wolfsburg in poskrbel, da se je Jürgen Klopp od rumeno-črnih poslovil brez tako želene lovorike in s še bolj solznimi očmi. Slovenski reprezentant Kevin Kampl zaradi kazni ni kandidiral za dvoboj v Berlinu, ki ga je njegova Borussia Dortmund kljub hitremu vodstvu izgubila z 1:3.

Na Otoku je Arsenal odlične nastope v tem koledarskem letu kronal z lovoriko v pokalu FA. Ubranil je naslov, Arsene Wenger pa je prejel malce zadoščenja, saj ni še drugič zapored končal brez lovorike. To pa je nekaj, česar topničarji v prejšnjih sezonah niso bili preveč vajeni.

V Franciji je PSG osvojil tudi francoski pokal ter tako v žep pospravil že tretjo lovoriko. Po naslovu prvaka in zmagovalca ligaškega pokala je bil najboljši tudi v finalu francoskega pokala, kjer je z 1:0 ugnal Auxerre. Tokrat ni bil prvi junak Šved Zlatan Ibrahimović, ampak urugvajski zvezdnik Edinson Cavani, ki bi se lahko poleti odpravil drugam, saj se v Parizu počuti zapostavljenega.

Na novega prvaka čaka le še Poljska, Maribor navija za Lech

Novega prvaka ima Bosna in Hercegovina. Po osmih sušnih letih se je na prestol povzpel Sarajevo ter dvignil na noge polovico prestolnice BiH, ki diha za "bordo rdečo" barvo. Na dobitnika državnega naslova čaka le še Poljska. Na odločitev napeto čaka tudi Maribor, saj bo od tega, kdo bo prvak, odvisen dokončen razpored nosilcev/nenosilcev tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Če bi Lech v zadnjem krogu, ki bo odigran v sredo, ohranil točko prednosti pred varšavsko Legio, za katero bo navijal njen nekdanji član Marko Šuler, bodo lahko v taboru vijolic podaljšali slavje in odprli še en šampanjec.

V začetku junija se bo odločalo še o petih pokalnih zmagovalcih (Švica, Ukrajina, Tučija, Avstrija, Azerbadjžan), nato pa se bo sezona 2014/15 tudi uradno poslovila in naredila prostor za naslednico, ki bo nogometaše (ponekod) zvabila na zelenice že zgodaj poleti.

Ne spreglejte