Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Hajduk Split

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 10.12

8 let

Matjaž Kek potožil, da ni bil še nikoli tako popljuvan

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trener Rijeke Matjaž Kek je na burnem jadranskem derbiju v Dalmaciji izkusil primitivizem navijačev na enega najbolj nizkotnih načinov. Ne more verjeti, da je lahko toliko sovraštva.

"Nikdar v življenju nisem bil še tako popljuvan kot tukaj," se je Matjaž Kek čudil po gostovanju pri Hajduku, ki pa ni bilo na štadionu Poljud v Splitu, ampak na manjšem štadionu v Dugopolju. Sprejme okrog pet tisoč gledalcev in je bil za prestižen dvoboj nabito poln, za razliko od Poljuda pa nima atletske steze, tako da so navijači veliko bližje igrišču.

Slaba karma je vedno zanimivemu jadranskemu derbiju med Hajdukom in Rijeko začela nagajati zaradi menjave travnate površine na Poljudu, ki je nastopila ob nepravem času in malenkostno zamujala. Ravno toliko, da so morali dvoboj med jadranskima tekmecema odigrati drugje. Zadar je izpadel iz kombinacije, ker tamkajšnja policija tekmi visokega tveganja ni prižgala zelene luči, zato je v poštev prišlo Dugopolje. Ima moderen štadion, a so tribune zelo blizu klopem in igrišču, to pa je na lastni koži izkusil tudi Kek.

V nedeljo so bile tribune štadiona Hrvaških vitezov polne do zadnjega mesta, napolnili pa so jih predvsem navijači, znani po vročekrvnosti in vzkipljivem značaju. Le nekaj posameznikov z drznimi in sovražnimi idejami je bilo dovolj, da se je sprožil val incidentov, ki so vrgli slabo luč tako na Hajduk kot celoten hrvaški klubski nogomet.

"Težko je bilo igrati v takšnem ozračju, saj smo se morali med tekmo izmikati stolom in drugim predmetom, če smo se hoteli izogniti nesreči. Ne razumem, zakaj je nastalo takšno divjanje in kdo sploh to potrebuje," se je po remiju v Dalmaciji (1:1) spraševal slovenski strateg, ki je bil oškodovan za zadetek najboljšega strelca Rijeke Andreja Kramarića, s katerim bi Rijeka iz Dugopolja odnesla dragocene tri točke, a so ga sodniki oškodovali ter razveljavili zaradi nedovoljenega položaja, ki pa ga ni bilo. "Škoda, da so nas oškodovali. Takoj po tekmi sem pogledal počasni posnetek," je dejal Mariborčan.

Kako bi se vi počutili, če bi vam okrog glave leteli stoli?

Ostalo je pri 1:1, a se po tekmi sploh ni toliko govorilo o rezultatu. V ospredju so bili incidenti navijačev, nedolžni niso bili niti navijači Rijeke. Dvoboj je bil po burnem začetku le speljan pod streho. Sodnik ga je moral dvakrat zapored prekiniti za nekaj minut, saj so navijači Hajduka s polomljenimi stoli zasuli igralce Rijeke, ko so se pripravljali na izvajanje strela s kota. To ni prvi vroči incident na dvobojih jadranskih velikanov v zadnjem času. V prejšnji sezoni so se na eni izmed tekem na Reki, na kateri jo je skupil celo Sportalov fotograf, navijači Reke in Hajduka obmetavali z baklami, v Dugopolju pa je policija na srečo dobro varovala skupino nekaj sto privržencev Rijeke.

"Ne razumem, zakaj je nastalo takšno divjanje. Kdo sploh to potrebuje? Ne vem, od kod je toliko sovraštva, pa naj bo to na Reki ali pa tu. Mi na igrišču ne spodbujamo sovraštva. Nogometaši obeh ekip so odigrali pravo moško tekmo in to je največja zmaga hrvaškega nogometa. To, kar pa se dogaja zunaj igrišča, pa ni dobro. Še nikoli v življenju me niso tako popljuvali kot tokrat," je po poročanju hrvaškega portala index.hr dejal Kek. "Sem tujec, a res ne razumem, zakaj je toliko sovraštva. Kako bi se vi počutili, če bi vam okrog glave leteli stoli? Nismo želeli igrati v Dugopolju, tudi Hajduk tega ni želel. Tisti, ki se je tako odločil, je storil napako," je dejal Kek, ki po nenavadni izkušnji z Rijeko zdaj za Dinamom zaostaja štiri točke.

Ne spreglejte