Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
30. 3. 2018,
16.23

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

Hajduk Split NK Rijeka Matjaž Kek

Petek, 30. 3. 2018, 16.23

6 let

Pred jadranskim derbijem v Splitu

Matjaž Kek noče več jeziti predsednika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91
Matjaž Kek | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski strateg Matjaž Kek nestrpno pričakuje sobotni spektakel s Hajdukom. Pripravlja se na gostovanje v Splitu, kjer kot trener Rijeke sploh še ni doživel poraza. Zmagovalec jadranskega derbija bo prevzel drugo mesto na lestvici. Mariborčana čaka zahtevno delo, saj bo imel opravka s trenerjem Željkom Kopićem, ki mu je že večkrat pokvaril načrte.

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je z Rijeko ujel zmagoviti ritem. S štirimi zaporednimi zmagami se je drugouvrščenemu Hajduku v hrvaškem prvenstvu približal le na točko zaostanka, vodilni zagrebški Dinamo pa mu beži za devet. Na sobotnem jadranskem derbiju, ki si ga bo na štadionu Poljud v 27. krogu hrvaškega prvenstva ogledalo vsaj 20 tisoč ljudi, bo zato prisoten velik vložek, saj bo boljšemu pripadlo drugo mesto.

Stokrat raje na Poljudu kot na Kranjčevićevi v Zagrebu

Za jadranski derbi bo kandidiral tudi slovenski legionar pri Rijeki Matic Črnic. | Foto: Za jadranski derbi bo kandidiral tudi slovenski legionar pri Rijeki Matic Črnic. "Naš cilj je zmaga. Kako priti do nje, pa je druga zgodba," pred 148. jadranskim derbijem sporoča najbolj priljubljeni Slovenec na Hrvaškem, ki je v spomladanskem delu zajezil krizo, s katero si je prislužil večji zaostanek za Dinamom. V prihajajočih dneh ga čakata dve zelo naporni tekmi. Najprej gostovanje pri Hajduku, v sredo pa odhajajo v Zagreb k Dinamu, kjer bodo odigrali polfinale hrvaškega pokala. Če želijo ostati v igri za obe lovoriki, si ne smejo privoščiti neuspeha.

Kek se veseli vzdušja, ki bo v soboto v dalmatinski prestolnici. Glede na prodajo vstopnic - do četrtka jih je pošlo 13 tisoč - se bo na Poljudu zbralo veliko navijačev. "Končno je pred nami prava tekma, pravi izziv v pravem nogometnem vzdušju. Slišim, da se pričakuje okrog 20 tisoč gledalcev. Verjemite mi, da bi stokrat raje igral v takšnem ozračju na Poljudu kot pa na štadionu v Kranjčevićevi ulici v Zagrebu," je dal primerjavo in spomnil na gostovanja v hrvaški prestolnici, kjer na omenjenem štadionu NK Zagreb igrata domače tekme Lokomotiva in Rudeš, tribune pa so bolj ali manj prazne.

Še vedno je neporažen na Poljudu

Rijeka se je po zmagovitem nizu približala Hajduku le na točko zaostanka. | Foto: Twitter - Voranc Rijeka se je po zmagovitem nizu približala Hajduku le na točko zaostanka. Foto: Twitter - Voranc Kek bo imel v soboto opravka s stanovskim kolegom, ki mu je v zadnjih sezonah že večkrat stopil na prste. Pomeril se bo z Željkom Kopićem, 40-letnim hrvaškim trenerjem, ki je pozno jeseni prevzel Hajduk in ga prerodil. Splitčani so se pod njegovim vodstvom približali Dinamu, v pokalu pa si že priigrali nastop v finalu. Tekmeca bodo izvedeli v sredo, ko se bosta v Zagrebu pomerila Dinamo in Rijeka.

Ko je Kopić lani prvič vodil Hajduk na jadranskem derbiju, je prekinil neverjeten niz in postal prvi strateg splitskega velikana, ki je premagal Keka. Mariborčan pred tem ni izgubil kar 18 tekem proti Hajduku. Še vedno pa je neporažen na Poljudu. Ta niz želi zadržati tudi v soboto. Tudi zaradi predsednika Damirja Miškovića. "Ko smo prvič izgubili proti Hajduku, je bil predsednik zelo jezen. Zdaj se bom potrudil, da to v soboto popravim," je pred dnevi napovedal v javnem nastopu na Reki.

Kopić vodil tudi Štigleca, Savića in tri Slovence

Kopić, ki je s 40 leti najmlajši trener v hrvaškem prvenstvu, ga ni spravil v slabo voljo le lani na Rujevici, ampak tudi leta 2016, ko mu je s Slaven Belupom iz Koprivnice večkrat odvzel točke v hrvaškem prvenstvu, za nameček pa ga še izločil v hrvaškem pokalu.

V soboto se bo na splitskem štadionu zbral vsaj 20 tisoč gledalcev. | Foto: Sportida V soboto se bo na splitskem štadionu zbral vsaj 20 tisoč gledalcev. Foto: Sportida

Povratno polfinalno tekmo je dobil s 3:0 in prizadejal Keku enega najbolj bolečih porazov, odkar sedi na odgovornem položaju pri reškem klubu. Takrat sta barve Slavena branila tudi zdajšnja igralca Olimpije Dino Štiglec in Stefan Savić, v vratih je stal Matjaž Rozman, pozneje pa je Kopić v Koprivnici vodil tudi Daliborja Stevanovića in Nejca Potokarja.

Jadranski derbi med Hajdukom in Rijeko se bo začel v soboto ob 17. uri.

Hrvaško prvenstvo, lestvica:

1. Dinamo Zagreb 26 tekem - 59 točk
2. Hajduk Split 26 - 51
3. Rijeka 26 - 50
4. Osijek 25 - 42
5. Inter Zaprešić 26 - 34
6. Slaven Koprivnica 26 - 31
7. Lokomotiva Zagreb 25 - 27
8. Istra 1961 27 - 24
9. Rudeš 27 - 20
10. Cibalia Vinkovci 26 - 20 

Ne spreglejte