Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 10. 2021,
12.06

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

4

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Kortrijk Standard Liege Luka Elsner

Četrtek, 7. 10. 2021, 12.06

2 leti, 6 mesecev

Standard Liege

Odmevna selitev Luke Elsnerja, prevzel je belgijskega velikana!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

4

Luka Elsner | Luka Elsner je novi trener enega največjih belgijskih klubov. | Foto Reuters

Luka Elsner je novi trener enega največjih belgijskih klubov.

Foto: Reuters

Mladi slovenski nogometni strateg Luka Elsner ima novo službo. V Sloveniji se je dokazoval pri Domžalah in Olimpiji, nato v tujini okusil delo trenerskega legionarja na Cipru, Belgiji in Franciji, kjer se je zapisal v zgodovino slovenskega nogometa kot prvi Slovenec, ki je vodil klub v prvi francoski ligi (Amiens), zdaj pa ga čakajo novi izzivi v Belgiji, kjer mu je vrata odprl eden največjih klubov Standard Liege. Elsner je tako zapustil Kortrijk in se posvetil vodenju desetkratnega belgijskega prvaka, ki je v prvenstvu šele na 12. mestu.

Hrvaška : Slovenija, kvalifikacije za SP 2022, Split, Jan Oblak, Benjamin Šeško
Sportal Za slovenskega dragulja se zanima Real, mojstrovina vročega Kurtića

Nekdanji slovenski reprezentant Luka Elsner odlično pozna klubsko dogajanje v Belgiji. Tamkajšnji javnosti se je predstavil že pred leti, ko je v drugi ligi uspešno vodil Union St. Gilloise, drugoligaša iz Bruslja, nato pa se preselil k sosedom v Francijo, kjer je sklenil sodelovanje s prvoligašem Amiensom in postal prvi slovenski strokovnjak, ki je vodil klub v francoskem prvenstvu. Ko je z ekipo po stresni sezoni 2019/20, v kateri je ogromno zmede in slabe volje povzročila prekinitev zaradi Covid-19, zapustil elitno druščino francoskih klubov, je sprva nadaljeval z delom v drugi francoski ligi, a je hitro prišlo do prekinitve sodelovanja.

Pri 39 letih se lahko pohvali z vodenjem že petih tujih nogometnih klubov. | Foto: Vid Ponikvar Pri 39 letih se lahko pohvali z vodenjem že petih tujih nogometnih klubov. Foto: Vid Ponikvar

39-letni Slovenec se je vrnil v Belgijo, kjer je sklenil 3,5-letno pogodbo s prvoligašem Kortrijkom. Z njim se je v tej sezoni utaboril v sredini razpredelnice. Po desetih krogih zaseda osmo mesto, a trenerske kariere ne bo nadaljeval pri Kortrijku. Sprejel je ponudbo belgijskega klubskega velikana Standarda in se preselil v mesto Liege.

Prevzel je vodenje desetkratnega belgijskega prvaka, ustanovljenega leta 1898, ki se lahko pohvali s številnimi lovorikami. Standard je v sezono 2021/22 vstopil z visokimi pričakovanji, zato vodstvo ni skrivalo nezadovoljstva ob dosežkih Mbaya Leya, ki je v desetih nastopih popeljal klub le do 13 točk. Kar petkrat je izgubil in se moral posloviti od odgovornega položaja. Nasledil ga je mladi slovenski strateg, ki bo tako po Paphosu (Ciper), Unionu (Belgija), Amiensu (Francija) in Kortrijku (Belgija) vodil že peti tuji klub.

Pred 39 leti izgubil v evropskem finalu

Standard, ki igra v prepoznavnih rdečih dresih, je zaigral tudi v evropskem finalu. Leta 1982 je v finalu nekdanjega pokala pokalnih zmagovalcev ostal praznih rok proti Barceloni (1:2). Na naslov belgijskega prvaka čaka že 12 let, v elitnem belgijskem prvenstvu pa nastopa neprekinjeno že 90 let, kar je državni rekord.

Standard je v prejšnji sezoni v Evropi igral v skupinskem delu lige Europa. | Foto: Reuters Standard je v prejšnji sezoni v Evropi igral v skupinskem delu lige Europa. Foto: Reuters

Klub je v preteklosti vodilo ogromno priznanih strategov, tudi Avstrijec Ernst Happel (1979-81), Belgijec Raymond Goethals (1981-1984), Nizozemec Arie Haan (1991-93), Hrvat Tomislav Ivić (1998-99, 2000), Belgijec Michel Preud'homme (2001-02 in 2018-20), Srb Slavoljub Muslin (2015), Portugalec Ricardo Sa Pinto (2017-18) …

Ne spreglejte