Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
8.59

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard Ljudski vrt brezstične kartice

Torek, 11. 7. 2017, 8.59

2 meseca, 1 teden

Ljudski vrt se lahko pohvali z novo edinstvenostjo v Sloveniji

Vsebino omogoča Mastercard
NK Maribor | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Mariborski ljudski vrt je sodobno tehnološko središče, ki se lahko pohvali z novo slovensko posebnostjo – postal je prvi brezgotovinski stadion, ki svojim obiskovalcem ponuja čisto drugačno plačilno doživetje.

Plačevanje na mariborskem stadionu je to poletje doseglo čisto nove dimenzije. Ljudski vrt je namreč postal prvi brezgotovinski stadion v Sloveniji, kjer je možno plačevati s plačilnimi karticami vseh ponudnikov, imetnikom kartic Mastercard pa so v obdobju od 1. julija do 30. septembra pripravili prav mamljive ugodnosti.

O tem, kako bo takšna brezgotovinska izkušnja videti v praksi, smo se pogovarjali z Boštjanom Fabjančičem, predstavnikom družbe Mastercard v Sloveniji.

Boštjan Fabjančič, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji in Bojan Ban, direktor NK Maribor | Foto: Boštjan Fabjančič, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji in Bojan Ban, direktor NK Maribor

Stadion Ljudski vrt bo postal prvi brezgotovinski stadion. Kaj to pravzaprav pomeni? Kaj vse bo mogoče plačati s kartico Mastercard?

Skupno partnerstvo med družbo Mastercard® in Nogometnim klubom Maribor obiskovalcem Ljudskega vrta predstavlja enostavne ugodnosti pri plačevanju s plačilnimi karticami. Ljudski vrt postaja prostor brezgotovinskega plačevanja, za imetnike kartic Mastercard in Maestro pa smo pripravili številne ugodnosti. Te so ves čas na voljo na stadionu kot tudi v Vijol'čni bajti, in sicer ob nakupu prigrizkov in osvežilnih pijač, vstopnic ali navijaških pripomočkov. Osveževali jih bomo na tri mesece, o njih pa boste prebrali na spletni strani www.nkmaribor.si/Mastercard.

Kako bo z imetniki drugih plačilnih kartic?

V Ljudskem vrtu je možno plačevanje z začasno klubsko kartico, na katero naložite gotovino na posebnih Info točkah, ali plačilno kartico katerega koli ponudnika na trgu. Le imetniki plačilnih kartic Maestro in Mastercard pa so deležni posebnih ugodnosti.

Kaj vse je bilo treba storiti, da so v Ljudskem vrtu zdaj možna brezgotovinska plačila?

Mastercard je podprl idejo tehnološke prenove Ljudskega vrta, saj vseskozi podpira inovativne projekte. Izkazalo se je, da obiskovalci športnih, zabavnih ipd. prireditev dobro sprejemamo plačevanja s karticami. Od ideje, da Ljudski vrt spremenimo v prvi brezgotovinski stadion v Sloveniji, do dejanske napovedi brezgotovinskega plačevanja pri NK Mariboru smo prišli hitro,« pravi Boštjan. Direktor NK Maribor, Bojan Ban, dodaja: »Z uvedbo brezgotovinskega plačevanja, ki bo v Ljudskem vrtu v veljavi od prve uradne tekme sezone 2017/18, je prišlo tudi do tehnične prenove določenih sistemov. Novost smo preizkusili že na zadnji pripravljalni tekmi proti Krasnodarju, ko smo imeli generalko na igrišču in tudi pri vzpostavitvi novega sistema na tribunah. Bistveni poudarki so tako: za vse gledalce, vajene plačevanja z lastnimi plačilnimi karticami, ne bo razlike. Vsak nakup lahko opravijo s svojo debetno ali kreditno bančno kartico. Pri tem za imetnike Mastercard in Maestro kartic veljajo dodatne ugodnosti. Tisti, ki bodo prišli v Ljudski vrt z gotovino, lahko na Info točkah stadiona (POLNILNICA), prevzamejo tudi Vijol'čno predplačniško kartico NK Maribor (cena izdelave 1 evro), na katero naložite vrednost po vaši izbiri.

Mastercard Ljudski vrt | Foto:

Pri plačevanju s karticami je visoko na prioritetni lestvici vedno tudi zagotavljanje varnosti plačevanja. Ali je bil v primeru stadiona ta proces kaj bolj kompliciran kot pri drugih plačilnih mestih?

Brezgotovinsko plačevanje omogoča hitro plačevanje, manjša dolge vrste na blagajnah, hkrati pa zagotavlja varno in uporabniku prilagojeno izkušnjo. To je še posebej značilno za brezstično plačevanje. V Ljudskem vrt ljudje prihajajo željni dobrega nogometa, prijetnega druženja in na koncu zmage domačih. Ker je gneča tista, ki nas po navadi odvrne, da bi med tekmo sploh zapustili svoj sedež, smo skupaj z NK Maribor začeli razmišljati v smeri izboljšanja doživetja obiska stadiona in uvajanja določenih izboljšav. Vsi vemo, da korenite spremembe ne pridejo z danes na jutri. Imamo pa vizijo, kjer prek brezgotovinskega plačevanja, hitrosti nakupa, ugodnosti za navijače in tehnologije v doglednem času naredimo izkušnjo obiska stadiona Ljudski vrt neprecenljivo in nepozabno. V središču dogajanja poleg športa samega mora biti tudi navijač in to bomo skupaj v partnerstvu z NK Maribor poskrbeli.

Ali so tehnične rešitve, ki omogočajo tovrstno poslovanje stadiona, uporabne tudi za implementacijo na drugih področjih?

Tehnične rešitve, ki smo jih uporabili za poslovanje na stadionu, so uporabne tudi v drugih okoljih, kjer so pretočnost, učinkovitost in hitrost ključni dejavniki uspeha ter zadovoljstva stranke. Tukaj govorim od množično obiskanih trgovin, samopostrežnih avtomatov, glasbenih dogodkov in v situacijah, ko imamo velikokrat opravka z nižjimi zneski (pošta, trafika in podobno).

Zakaj ste za ta korak "določili" prav Ljudski vrt, kateri drugi kandidati so bili še v igri?

V skupno partnerstvo z Ljudskim vrtom smo vstopili, ker želimo obiskovalcem Ljudskega vrta omogočiti še boljšo navijaško izkušnjo, z manj gneče na blagajnah in več nepozabnih navijaških doživetij v spremstvu njihove najljubše ekipe.

Mastercard Ljudski vrt | Foto:

Kaj bodo glavne prednosti za stadion v tem novem obdobju?

Imetniki kartic Mastercard in Maestro bodo deležni posebnih ugodnosti, vsi pa bodo s pomočjo plačevanja prek kartic hitreje dostopali do izdelkov in storitev v sklopu Ljudskega vrta ali Vijol'čne bajte.

V Nemčiji so že leta 2001 uvedli brezgotovinske športne lokacije. Kako so se obnesle? Kakšne so prednosti plačevanja s kartico na športnih prireditvah?

V Nemčiji so opremljanje stadionov z brezstičnimi plačilnimi mesti izkoristili za začetek in rast brezstičnega plačevanja. Ta taktika je obodila rezultate, da so se ljudje na dogodkih začeli zavedati prednosti tovrstnega plačevanja, ki so ga kasneje, na drugih lokacijah, srečevali in bolj suvereno uporabljali, saj so že imeli izkušnje s športnih dogodkov. Glavne prednosti so vidne na obeh straneh. Kupec opravi nakup hitreje, z več kontrole in preglednosti. Medtem ko je za trgovca hitrost še toliko bolj ključna, saj je čas omejen (pred začetkom tekme, med tekmo in po tekmi). Prav tako lahko omenimo tudi faktor higiene, ki se z eliminacijo gotovine v rokah osebja vsekakor povzpne na višjo raven.

Kako boste obiskovalce stadiona navadili, da bodo gotovino začeli puščati doma in kaj se zgodi, če nekdo vseeno pride na stadion samo z gotovino?

Gotovine ni treba puščati doma, le nekaj trenutkov več boste potrebovali, da jo naložite na začasno klubsko kartico. Začasno klubsko kartico lahko kupite in polnite v Vijol’čni bajti ali na stadionu v času tekme. To lahko storite na posebnih Info točkah na južni in severni ploščadi pred stadionom, ob športni dvorani Lukna ter na vseh tribunah. Vsi tisti, ki bodo plačevali s karticami, pa bodo poleg ugodnosti ob plačilu s karticami Mastercard in Maestro lahko več časa namenili navijaškim trenutkom in se pripravili na brezgotovinsko prihodnost.

Ne spreglejte