Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
23.08

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Benjamin Šeško Benjamin Šeško UEFA liga prvakov Miha Blažič Lovro Bizjak

Torek, 10. 8. 2021, 23.08

1 leto

LIGA PRVAKOV, KVALIFIKACIJE, 3. KROG (POVRATNE TEKME)

Nič ne bo od balkanskega derbija med Dinamom in Crveno zvezdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Lovro Bizjak | Lovro Bizjak je s soigralci iz Ferencvaroša preprečil veliki balkanski derbi. | Foto Guliverimage

Lovro Bizjak je s soigralci iz Ferencvaroša preprečil veliki balkanski derbi.

Foto: Guliverimage

Znani so vsi udeleženci play-offa kvalifikacij za ligo prvakov. Nastopila sta tudi slovenska legionarja Miha Blažič in Lovro Bizjak. Branilec Ferencvaroša je za las ubranil prednost pred praško Slavijo, napadalec Šerifa pa je ugoden rezultat z gostovanja v Beogradu z domačo zmago še nadgradil in se veselil zanesljivega napredovanja. Na Balkanu se je ogromno govorilo o možnosti, da bi se lahko v zaključnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov in več kot 16-milijonsko nagrado neposredno udarila prvaka Hrvaške (Dinamo Zagreb) in Srbije (Crvena zvezda), a tega ne bo, saj se Beograjčanom ni uspelo prebiti naprej.

Sreda je na evropskih zelenicah rezervirana za prestižni evropski superpokal med zmagovalcem lige prvakov (Chelsea) in lige Europa (Villarreal) v Belfastu, zato so bile vse povratne tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov odigrane že danes. Na sta bila tudi slovenska legionarja Miha Blažič in Lovro Bizjak, oba sta se veselila napredovanja.

Miha Blažič (desno) je izločil češkega prvaka Slavio. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Blažič (desno) je izločil češkega prvaka Slavio. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izkušeni branilec Ferencvaroša je v tej sezoni z madžarskim prvakom ujel zmagoviti niz. V kvalifikacijah za ligo prvakov je nanizal že pet zmag, dvakrat je premagal Prištino in Žalgiris iz Vilne (s tem se bo Mura v četrtek pomerila na zelo pomembnem srečanju, na katerem si lahko evropsko sezono podaljša vse do zime), prejšnji četrtek pa je doma z 2:0, po zaslugi avtogola in uspešno izvedenega kazenskega udarca, premagal še močno praško Slavio. Ta prednost je zadostovala za napredovanje, saj je povratno tekmo na Češkem izgubil z 0:1.

Zadovoljen je lahko tudi nekdanji napadalec Domžal, ki je s Šerifom iz Tiraspola že v Beogradu presenetil Crveno zvezdo in ostal nepremagan (1:1), danes pa je v Moldaviji srbskega prvaka ugnal še z 1:0 in s tem preprečil odmevni balkanski obračun med zagrebškim Dinamom in beograjsko Crveno zvezdo. Modri iz hrvaške prestolnice so sicer z 1:0 premagali varšavsko Legio.

Krvniki Mure proti grškemu velikanu

Krvnik slovenskih prvakov Ludogorec Razgrad, ki je bil v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov uspešnejši od Mure (0:0 in 3:1), je tokrat prekrižal načrte še grškemu velikanu Olympiakosu. Bolgari so na dobri poti, na prvi tekmi v Pireju so ostali neporaženi (1:1), danes pa so na domačem igrišču po enajstmetrovkah slavili s 4:1.

Vsi udeleženci 3. kroga kvalifikacij lige prvakov so si že zagotovili evropsko jesen, saj bodo v najslabšem primeru zaigrali v skupinskem delu konferenčne lige. Poražence čaka nastop v play-offu kvalifikacij za ligo Europa, zmagovalci pa bodo od velikega uspeha, preboja v donosno ligo prvakov, ki (za začetek) prinaša dobrih 16 milijonov evrov nagrade, oddaljeni le še korak. Med kandidati bo tudi avstrijski prvak Red Bull Salzburg, za katerega v tej sezoni redno igra mladi slovenski napadalec Benjamin Šeško.

Na prvih tekmah si je najvišjo prednost zagotovil PSV Eindhoven, poleg Ferencvaroša pa sta z razliko dveh zadetkov tekmeca odpravila še Monaco in Benfica.

Osemnajstletni Šeško po ligo prvakov proti Dancem

Med pari play-offa lige prvakov velja opozoriti na še nekaj klubov s slovenskimi nogometaši. Avstrijski serijski prvak Red Bull Salzburg, pri katerem v tej sezoni nastopa slovenski nogometni dragulj Benjamin Šeško (konec prejšnjega meseca je pri zmagi s 7:1 v avstrijskem prvenstvu proti Riedu dosegel dva zadetka in poskrbel za strelski prvenec v tem tekmovanju), se bo pomeril z danskim prvakom Bröndbyjem.

Benjamin Šeško | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Blažičev Ferencvaroš bo v primeru napredovanja v play-offu zaigral proti boljšemu iz obračuna Cluj – Young Boys, Bizjakov Šerif pa bi se udaril z zagrebškim Dinamom oziroma varšavsko Legio.

Pari play-offa kvalifikacij:

Red Bull Salzburg (Benjamin Šeško) - Bröndby
Young Boys – Ferencvaroš (Miha Blažič)
Malmö - Ludogorec
Šerif Tiraspol (Lovro Bizjak) - Dinamo Zagreb
Monaco - Šahtar Donjeck
Benfica - PSV Eindhoven

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 10. avgust:
Šerif Tiraspol* : Crvena zvezda 1:0 (1:0) /1:1/
Lovro Bizjak je igral od 85. minute za Šerif

Slavia Praga* : Ferencvaroš 1:0 (1:0)  /0:2/
Miha Blažič je igral celo tekmo za Ferencvaros

Šahtar Donjeck* : Genk 2:1 (1:0) /2:1/ 
Ludogorec* : Olympiacos 4:1 (2:2, 0:1) /1:1/ - po enajstmetrovkah
Midtjylland : PSV Eindhoven* 0:1 (0:0) /0:3/
Monaco* : Sparta Praga 3:1 (0:0) /2:0/
Young Boys* : Cluj 3:1 (3:1) /1:1/
Benfica* : Spartak Moskva 2:0 (0:0) /2:0/
Legia Varšava : Dinamo Zagreb* 0:1 (0:1) /1:1/
Glasgow Rangers : Malmö* 1:2 (1:0) /1:2/

// - rezultat prve tekme
* - napredovali

 

Ne spreglejte