Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
7.34

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Andrij Ševčenko Katar 2022 Ukrajina Robert Lewandowski

Sreda, 21. 9. 2022, 7.34

1 leto, 7 mesecev

Lewandowski bo v Katarju nosil tudi kapetanski trak Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Robert Lewandowski | Poljski napadalec Robert Lewandowski bo na mundialu nosil kapetanski trak v barvah Ukrajine, ki bo simbolno predstavljal Ukrajino. | Foto Guliverimage

Poljski napadalec Robert Lewandowski bo na mundialu nosil kapetanski trak v barvah Ukrajine, ki bo simbolno predstavljal Ukrajino.

Foto: Guliverimage

Kapetan poljske nogometne reprezentance Robert Lewandowski bo v znak solidarnosti z Ukrajino na svetovnem prvenstvu v Katarju nosil tudi modro-rumeni trak, poročajo agencije. Kapetanski trak v nacionalnih barvah Ukrajine je zvezdniku Barcelone v torek podelil sloviti ukrajinski nogometaš in nekdanji selektor Andrij Ševčenko.

Eden najboljših napadalcev in strelcev današnjega časa Robert Lewandowski se je z nekdanjim napadalcem srečal na nacionalnem stadionu v Varšavi, kjer mu je Ševčenko izročil rumeno-modri trak, ki bo simbolno predstavljal v vojni razdejano Ukrajino na največjem nogometnem odru na svetu.

Ukrajini se namreč ni uspelo uvrstiti na mundial v Katarju, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah na zadnji stopnički v Cardiffu klonila proti Walesu.

"Hvala, Andrij. V čast mi bo na svetovnem prvenstvu v Katarju nositi tudi ukrajinske barve. Nosil bom Ševčenkov trak kot opomin, da ukrajinski narod ni sam in da smo v mislih z njim," je ob srečanju s Ševčenkom dejal Lewandowski.

Robert Lewandowski | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ševčenko, nekdanji igralec kijevskega Dinama, Milana in Chelseaja, ki je 111-krat oblekel ukrajinski dres in za svojo reprezentanco dosegel 48 golov, zbira sredstva, ki bodo namenjena obnovi delov države, uničenih med rusko invazijo.

"Lewandowskemu se želim zahvaliti za to dejanje solidarnosti in za vse, kar naredi za mojo državo," je dejal Ševčenko.

Poljska bo na mundialu v Katarju od 20. novembra do 18. decembra nastopala v skupini C skupaj z Argentino, Savdsko Arabijo in Mehiko.

Lewandowski je že takoj po ruskem napadu izrazil polno podporo Ukrajini, ki je od 24. februarja v vojni. Najboljši strelec in njegovi poljski reprezentančni kolegi so javno izjavili, da ne bodo igrali proti Rusiji v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 24. marca, kot je bilo predvideno.

Robert Lewandowski | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Ne moremo se pretvarjati"

"Ne moremo se pretvarjati, da se ni nič zgodilo," je takrat dejal Lewandowski. Kmalu zatem sta tako Evropska (Uefa) kot Mednarodna nogometna zveza (Fifa) rusko reprezentanco izključili z vseh mednarodnih tekmovanj pod njunim okriljem.

Uefa je v torek sporočila, da Rusije ne bo v žrebu kvalifikacijskih skupin za nogometno evropsko prvenstvo leta 2024.

Nemčija kot prirediteljica eura 2024 je sicer prejšnji teden zahtevala, da Uefa prepove nastope tudi Belorusiji zaradi sodelovanja in pomoči Rusiji v vojni, a se krovna evropska zveza za to ni odločila.

Kapetanski trakovi proti diskriminaciji 

Harry Kane bo z Anglijo nastopil na letošnjem SP. | Foto: Reuters Harry Kane bo z Anglijo nastopil na letošnjem SP. Foto: Reuters Kapetani več nogometnih reprezentanc so se odločili, da bodo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju v znak podpore nosili posebne kapetanske trakove proti diskriminaciji. Med njimi so tudi zvezdniki svetovnega formata, kot so kapetan Anglije Harry Kane, Nemčije Manuel Neuer, Nizozemske Virgil van Dijk in drugi.

Poseben kapetanski trak krasi "srce v svetlih barvah, ki pomenijo raznolikost, kot tudi napis v angleščini One Love oziroma ena ljubezen.

Poleg že omenjenih bodo tovrstne kapetanske trakove - tudi na bližnjih tekmah lige narodov - nosili še kapetani Walesa, Belgije, Danske, Norveške, Švedske in Švice, prav tako kapetan svetovnih prvakov Francozov, Hugo Lloris.

"Ljubezen do nogometa nas vse združuje. Ne glede na to, od kod prihajamo, kako smo videti in koga imamo radi. Nogomet je za vse," je dejal Neuer za spletno stran nemške zveze DFB.

"Nogomet mora biti za vse, ki se počutijo diskriminirane in izključene, kjerkoli na svetu. Ponosen sem, da lahko pošljem to sporočilo skupaj s svojimi kolegi kapetani iz drugih držav. Ker vsak glas šteje," je še dejal nemški vratar.

Preberite še:

Vladimir Putin
Novice Putina je čakal ves svet. Prvi nagovor prestavili za en dan.

 

Ne spreglejte