Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 4. 2013,
10.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borussia Dortmund Real Madrid Jose Mourinho Jürgen Klopp

Sreda, 24. 4. 2013, 10.45

7 let, 12 mesecev

Lahko Real zmaga tam, kjer kot po pravilu izgublja?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da jim gostovanja v Nemčiji ne ustrezajo, so nogometaši Reala Madrida potrdili tudi v tej sezoni. Zvečer jih čaka gostovanje v Dortmundu. Lahko prekinejo tradicijo?

Lani so v polfinalu lige prvakov izpadli proti Bayernu, potem ko so v Münchnu izgubili z 1:2, v tej sezoni so v Nemčiji gostovali v predtekmovanju lige prvakov. In bili neuspešni. Pomerili so se prav proti Borussii Dortmundu in izgubili z 1:2 (v Madridu je bilo 2:2). Tradicija gostovanj v Nemčiji je za nogometaše najbolj trofejnega evropskega kluba, ki letos lovi jubilejni deseti naslov evropskega prvaka, katastrofalno slaba. Verjeli ali ne, Real je v Nemčiji v 23 poizkusih zmagal le enkrat, kar šestnajstkrat izgubil in petkrat remiziral.

Ena in edina zmaga, ki so jo Madridčani zabeležili na nemških tleh, seže v leto 2000, ko so s 3:2 premagali Bayer v Leverkusnu. Borussia je na drugi strani proti španskim klubom pred domačimi navijači igrala devetkrat. Petkrat je zmagala, dvakrat remizirala in dvakrat izgubila. Medsebojne tekme Borussie in Reala? Tukaj so v prednosti Madridčani, ki so dvakrat zmagali, trikrat remizirali in le enkrat izgubili. Drugačna je seveda statistika, ko gre za medsebojne tekme teh dveh klubov na nemških tleh. Zmaga Borussie in dva remija. Španci bi bili zagotovo zadovoljni, če bi zvečer v Dortmundu remizirali in ob tem zabili vsaj en gol, medtem ko bi morebitna zmaga v madridski klub verjetno prinesla kar evforijo.

Nekaj težav za goste

Oba kluba sta v domačih prvenstvih v podobnem položaju. Borussia je druga za Bayernom in ima visok zaostanek. Bayern si je tudi teoretično zagotovil naslov. Real ima v Španiji visok zaostanek za Barcelono. Naslova, ki ga je branil, teoretično sicer še ni izgubil, praktično pa prav gotovo. Težko verjamemo, da bi Katalonci v zadnjih šestih krogih zapravili prednost trinajstih točk, ki jo imajo. Ko gre za zdravstveni karton in kaznovanost posameznikov obeh ekip, je zgodba malce drugačna. Trener Borussie ima na voljo prav vse, medtem ko imajo gostje nekaj težav. Pogrešali bodo dva branilca. Alvaro Arbeloa je kaznovan, Brazilec Marcelo pa poškodovan. Težave z zdravjem imata tudi hrvaški vezist, ki igra v vse boljši formi, Luka Modrić, in francoski napadalec Karim Benzema. Oba bosta verjetno kljub vsemu pripravljena.

Prestop zvezdnika, ki buri duhove

Zanimiva informacija iz tabora Borussie je v javnost prišla pred kratkim, ravno ob nepravem času. Nemški mediji so sporočili, da se eden izmed glavnih zvezdnikov moštva iz Dortmunda, Mario Götze, po koncu sezone za astronomskih 37 milijonov evrov seli v Bayern, kar so v klubu tudi potrdili. Ne najboljši trenutek za potrditev prestopa, ki je zagotovo razburkal nogometno javnost v Dortmundu. Mladi, komajda 20-letni otrok Borussie, bo zato zvečer še toliko bolj pod drobnogledom in, seveda, tudi pod pritiskom. Niti predstavljati si ne upamo, v kakšnem položaju bi bil nemški reprezentant šele, če bi se Borussia prebila v finale, tam pa zaigrala proti Bayernu. Vprašanje je, kako bo vse skupaj vplivalo na ekipo.

Trener Nemcev besen kot ris

Gre tudi za obračun klubov, na klopi katerih sedita kontroverzna trenerja, ki v medijih vseskozi dvigujeta prah. Jürgen Klopp je bil tudi tokrat na novinarski konferenci pred tekmo zelo oster, govoril pa predvsem o Götzejevem prestopu. "To, kar se je zgodilo, je katastrofa. Čas za objavo te novice ne bi mogel biti slabši. Škoda, zagotovo je ta novica vplivala na ekipo in vzdušje okoli nje, a tako pač je in s tem se bomo morali sprijazniti, "je bil jezen Klöpp in nadaljeval: "Ne glede na vse pričakujem, da bodo navijači podpirali prav vsakega nogometaša moje ekipe in nam skušali pomagati, da premagamo Real. Prepričan sem, da bo tako. Tisti, ki razumejo nogomet, nas bodo podpirali. Do zdaj smo imeli v navijačih veliko podporo. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnosti. "Potem je mladi nemški trener namenil nekaj besed tokratnemu nasprotniku. "Real Madrid je ekipa, ki igra na več načinov. Nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ od nje. Gre za eno izmed najboljših ekip na svetu, ki je v odlični formi. Toda tudi mi smo dobri, tudi mi smo v odlični formi. Kdor bo tokrat bolj zbran in bo delal manj napak, bo dosegel dober rezultat," je še povedal trener Borussie. Gostujočemu trenerju se ni treba soočati z raznoraznimi trenji, ki jih v Madridu nikoli, še posebej odkar je tam Jose Mourinho, ni manjkalo. Po odličnih igrah in rezultatih v zadnjem času Reala so navijači zadovoljni, novinarji pa mirni. "Kdor pride v polfinale, je vrhunski, in Borussia to seveda je. Proti nogometašem iz Dortmunda smo v tej sezoni že igrali in na dveh tekmah prejeli štiri gole, kar je seveda preveč. Veseli pa me, da so bili prejeti zadetki plod naših napak in ne sistema igre, zato sem optimist, "pred tekmo pravi Portugalec Mourinho in dodaja: "Verjamem, da lahko zmagamo že na prvi tekmi, čeprav se zavedamo, da tradicija ne govori v našo korist. A tradicija je nekaj, kar na igrišču ne odloča. Če bomo pravi, se lahko v Madrid vrnemo s pozitivnim izidom. Seveda pa ne bo lahko."

Ne spreglejte