Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tim Matavž Zlatko Zahović

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let

Lahko Matavž Zahoviča pošlje v pozabo?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da je Tim Matavž najboljši slovenski strelec, je jasno že nekaj časa. Lahko postane tudi najboljši vseh časov? Na vrhu je seveda Zlatko Zahovič, ki je s 35 zadetki za zdaj še nedosegljiv za vse.

Rekordi so zato, da se jih podira. Znan stavek, ki ga v športu slišimo pogosto. Tudi dosežek Zlatka Zahoviča bo padel prej ali slej. Čeprav se že skorajda desetletje zdi nedosegljiv. Minilo bo še kar nekaj časa, da se bo kdo približal številki 35 zadetkov v izbrani vrsti, a če kdo, potem lahko iz zdajšnje zasedbe mejnik premakne Tim Matavž. Nesporni golgeter, ki mreže trese v seriji. Res je, da je v petek v reprezentančnem dresu zadel po skorajda enoletnem strelskem postu, a gre za napadalca, katerega značilnost je, da na eni tekmi pogostokrat zabije dvakrat, trikrat, tudi štirikrat. Tudi v slovenskem dresu je že dosegel ''hat-trick'', kar Zahoviču ni uspelo niti enkrat. Pri najboljšem strelcu je bila značilnost, da je zadeval bolj pogosto, a manjkrat na tekmo. Pri Matavžu je vsaj za zdaj ravno obratno. Za Slovenijo je enkrat dosegel tri gole, dvakrat dva in le dvakrat enega.

Star je 23 let, za zdaj je pri 17 nastopih in devetih zadetkih. V povprečju potrebuje manj kot dve tekmi, da zabije gol v reprezentanci. Pa poglejmo, kako je bilo z Zahovičem. Ta je do devetega reprezentančnega gola prišel, ko je bil star 27 let. Res je, da je ravno v letih, ki so sledila za tem, doživljal najboljše obdobje v bogati karieri, a njegova statistika ob koncu reprezentančne poti pravi – za gol je potreboval 192 minut, v povprečju je zadel malce manj kot enkrat na dve tekmi.

Še bolj učinkovit je Matavž, če upoštevamo le minute, ki jih je prebil na igrišču. Napadalec PSV Eindhovna je v času, ko je bil v reprezentanci še Milivoje Novaković, na igrišče nemalokrat prihajal s klopi, zato je igral veliko manj kot 90 minut na tekmo v povprečju. Za gol potrebuje le 118 minut. Zahovič, ki je bil od začetka kariere vselej pomemben člen slovenske enajsterice, je za zadetek v povprečju potreboval veliko več, 192 minut.

Res je, da je statistika kot bikini. Razkriva veliko, a zakriva tisto najbolj pomembno, če pozabavamo še z enim obrabljenim rekom. A dejstvo je tudi to, da je Matavž resen kandidat za nov rekord. Da bo prišel do 35 oziroma več zadetkov, bo potrebnega še veliko truda, pa tudi sreče, a za zdaj kaže, da je na dobri poti. Upajmo, da mu bo uspelo. Z njegovimi goli bodo prišli tudi uspehi. Tudi v petek je bilo tako, ko je Sloveniji prinesel prvo zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014. Naj statistiko izboljša že kar v torek na tekmi v Tirani proti Albaniji. Nihče se ne bi pritoževal …

Ne spreglejte