Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
23.12

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov Slovan Bratislava Kenan Bajrić Nino Žugelj Bodo/Glimt Crvena zvezda Timi Max Elšnik Vanja Drkušić

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 23.12

0 minut

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (prve tekme)

Kdo v ligo prvakov? Dinamo Zagreb navdušil, Elšnik z Zvezdo izgubil na Norveškem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,09
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško si je z Leipzigom zagotovil nastop v ligi prvakov neposredno. Koliko rojakov se mu bo pridružilo v ligaškem delu lige prvakov prek kvalifikacij? | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško si je z Leipzigom zagotovil nastop v ligi prvakov neposredno. Koliko rojakov se mu bo pridružilo v ligaškem delu lige prvakov prek kvalifikacij?

Foto: Guliverimage

Začel se je play-off kvalifikacij za ligo prvakov, v katerem delijo zadnjih sedem vstopnic za udeležbo na največjem tekmovanju, ki jih bo Evropska nogometna zveza (Uefa) začinila z mikavno nagrado v višini slabih 19 milijonov evrov. V torek si je največjo prednost priigral Dinamo Zagreb. Hrvaški prvak je s 3:0 ugnal Qarabag. Lille je bil z 2:0 boljši od praške Slavie, Bodo/Glimt pa je brez poškodovanega Nina Žuglja ugnal Crveno zvezdo (2:1), za katero je Timi Max Elšnik odigral vso tekmo, Vanja Drkušić pa ostal na klopi. V sredo bo s slovaškim Slovanom na Danskem himno lige prvakov, ki pozdravlja tudi udeležence play-offa kvalifikacij, poslušal še slovenski branilec Kenan Bajrić.

Olimpija Navijači
Sportal Diši po evropski pravljici, o kakršni je lahko Slovenija včasih le sanjala
Aleksander Čeferin
Sportal Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (prve tekme):

Torek, 20. avgust:

Kar zadeva slovenske nogometaše, ki bodo zaigrali v ligi prvakov, si jih je za zdaj privilegij, o katerem sanja vsak nogometaš v Evropi, zagotovilo pet. To so kapetan slovenske izbrane vrste Jan Oblak z Atleticom, Benjamin Šeško in Kevin Kampl z Leipzigom ter debitanta Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat z graškim Sturmom. Teh pet Slovencev bo, če se do konca poletnega prestopnega roka ne bodo preselili kam drugam, zagotovo zaigralo v novi sezoni lige prvakov. Ne bodo pa edini Slovenci, ki bodo deležni tovrstne časti. Zagotovo se jim bo pridružil najmanj eden, lahko celo še trije.

Liga prvakov bo to sezono zaživela v spremenjeni podobi. | Foto: www.alesfevzer.com Liga prvakov bo to sezono zaživela v spremenjeni podobi. Foto: www.alesfevzer.com Bogate nagrade in nova podoba lige prvakov

Revolucionarna sezona 2024/25 prinaša v evropskih nogometnih tekmovanjih številne novosti. Skupinskega dela lige prvakov ne bo več. Nasledil ga bo ligaški del, ki ga bo zaznamovala enotna lestvica, in namesto 32 bo nastopilo kar 36 udeležencev. Obeta se več tekem, v ligaškem delu bo vsak udeleženec odigral osem dvobojev, zadnja bodo odigrali šele v začetku leta 2025, tako bo evropska sezona zelo dolga in izčrpna.

Za še večjo motivacijo bo poskrbela izdatna denarna nagrada. Evropska nogometna zveza (Uefa) na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom namenja zgolj za udeležbo vsakemu izmed 36 nastopajočih bogato finančno nagrado, skoraj 19 milijonov evrov.

Zadetek upanja Crvene zvezde na severu Norveške

Timi Max Elšnik je Olimpiji lani pomagal do zgodovinskega uspeha v Evropi, tokrat si lahko zagotovi krstni nastop v ligi prvakov. Beograjčani bodo morali na povratni tekmi loviti zaostanek (1:2). | Foto: Global game media Timi Max Elšnik je Olimpiji lani pomagal do zgodovinskega uspeha v Evropi, tokrat si lahko zagotovi krstni nastop v ligi prvakov. Beograjčani bodo morali na povratni tekmi loviti zaostanek (1:2). Foto: Global game media Da se bo prek kvalifikacij do ligaškega dela lige prvakov prebil vsaj en Slovenec, zagotavlja kvalifikacijski par med Crveno zvezdo in Bodo/Glimtom. Največ zanimanja slovenske javnosti je v torek vladalo za tekmo na Norveškem.

Čeprav sta igrala kluba, pri katerih se dokatorej zujejo trije slovenski reprezentanti, je na igrišče stopil le en. Nino Žugelj pri gostiteljih ni kandidiral za srečanje, ampak ga spremljal s tribun. Mladi Korošec, ki se je letos znašel na Kekovem seznamu za Euro 2024, zaradi zdravstvenih težav še ni popolnoma pripravljen za nastop. Nazadnje je za klub s severa Norveške nastopil 13. julija, morda pa pride v poštev za povratni dvoboj v Beogradu. Njegovi soigralci so boljšo igro kronali na začetku drugega polčasa, ko so povedli z 2:0. Pred tem so zapravili še nekaj zrelih priložnosti, v prvem delu pa se je zatresla tudi prečka Beograjčanov.

Norveški prvak Bodo/Glimt v Evropi dosega imenitne rezultate zlasti na domači zelenici z umetno travnato podlago. Tako je bilo tudi proti srbskim prvakom. Na tej podlagi je na severu Norveške v preteklosti spodrsnilo številnim velikanom, najbolj znamenito nemoč si je pred leti privoščila Roma, ki jo je takrat vodil še Jose Mourinho (1:6). | Foto: Reuters Norveški prvak Bodo/Glimt v Evropi dosega imenitne rezultate zlasti na domači zelenici z umetno travnato podlago. Tako je bilo tudi proti srbskim prvakom. Na tej podlagi je na severu Norveške v preteklosti spodrsnilo številnim velikanom, najbolj znamenito nemoč si je pred leti privoščila Roma, ki jo je takrat vodil še Jose Mourinho (1:6). Foto: Reuters

Srbski prvaki so po zaostanku z 0:2 zaigrali bolje. Timi Max Elšnik je prebil na igrišču vso tekmo, zadnji poletni novinec, posojeni branilec Zenita Vanja Drkušić, pa je ostal na klopi, tako da še ni debitiral za rdeče-bele. Crvena zvezda je v 75. minuti prek rezervista Ognjena Mimovića znižala za 1:2, tesen zaostanek pa obeta velik spektakel na povratni tekmi na polni ''Marakani''.

Najvišjo zmago večera je v Zagrebu proslavljal Dinamo, ki je pod vodstvom nekdanjega trenerja Maribora Sergeja Jakirovića storil velik korak k preboju v ligo prvakov. Azerbajdžanskega prvaka Qarabag, ki je prišel na Hrvaško z veliko dozo optimizma, je premagal s 3:0. Prvi junak serijskega hrvaškega prvaka je bil dvakratni strelec Sandro Kulenović.

Navijači zagrebškega Dinama bi lahko tudi v tej sezoni spremljali na delu ljubljence v ligi prvakov. | Foto: Reuters Navijači zagrebškega Dinama bi lahko tudi v tej sezoni spremljali na delu ljubljence v ligi prvakov. Foto: Reuters

Z lepo prednostjo se lahko pred povratno tekmo pohvali tudi Lille. Francoski prvoligaš, ki je lani v Evropi dvakrat premagal Olimpijo, je doma z 2:0 odpravil praško Slavio. Pri gostiteljih se je izkazal Kanadčan Jonathan David. Prispeval je zadetek in podajo.

Bajrić o tem že dolgo sanja 

Kenan Bajrić naskakuje s Slovanom prvi preboj v ligo prvakov, odkar se dokazuje na Slovaškem. | Foto: www.alesfevzer.com Kenan Bajrić naskakuje s Slovanom prvi preboj v ligo prvakov, odkar se dokazuje na Slovaškem. Foto: www.alesfevzer.com Ker slovenske barve v play-offu brani tudi branilec Kenan Bajrić s Slovanom iz Bratislave, bi se lahko število slovenskih udeležencev lige prvakov še konkretno povzdignilo. Serijski slovaški prvak, ki je bil v drugem krogu kvalifikacij usoden za Celjane, ki jih je na domačih tleh nadigral kar s 5:0, bo podobno kot Crvena zvezda na delu v Skandinaviji, le dan pozneje. V sredo bo gostoval pri danskem prvaku Midtjyllandu.

"To so sanje vsakega nogometaša," razmišlja 29-letni Ljubljančan, ki je s Slovanom na poti do play-offa po makedonski Strugi in slovenskem Celju izločil še Apoel iz Nikozije, pri katerem brani novopečeni reprezentančni upokojenec Vid Belec. Bajrić v zadnjem obdobju ne nastopa vedno le v osrčju obrambe, ampak tudi na položaju zadnjega zveznega igralca.

 

Naslov evropskih prvakov to sezono brani madridski Real. | Foto: Reuters Naslov evropskih prvakov to sezono brani madridski Real. Foto: Reuters

V sredo bo Dinamo Kijev na Poljskem pričakal avstrijskega podprvaka iz Salzburga, Malmö bo gostil praško Sparto, švicarski prvak Young Boys pa turškega velikana Galatasaraya. Vsi poraženci v play-offu bodo evropsko sezono nadaljevali v ligaškem delu lige Europa, hkrati bodo bogatejši za dobre štiri milijone evrov.

Denarne nagrade lige prvakov:

Nastop v play-offu kvalifikacij: 4.290.000 evrov
Nastop v ligaškem delu: 18.620.000
Zmaga v ligaškem delu: 2.100.000
Remi v ligaškem delu: 700.000
Uvrstitev med 8 v ligaškem delu: 2.000.000
Uvrstitev med 9 in 16 v ligaškem delu: 1.000.000
Nastop v play-offu za osmino finala: 1.000.000
Nastop v osmini finala: 11.000.000
Nastop v četrtfinalu: 12.500.000
Nastop v polfinalu: 15.000.000
Podprvak: 18.500.000
Prvak: 25.000.000

Povratne tekme play-offa bodo prihodnji teden.

Kvalifikacije za ligo prvakov, play-off (prve tekme):

Torek, 20. avgust:

Sreda, 21. avgust:

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra).

Jose Mourinho, Fenerbahče
Sportal Jose Mourinho in Fenerbahče brez lige prvakov, Celjani pogledujejo v Solun
Žan Vipotnik Swansea
Sportal Legionarji tresejo, v Angliji prvič tudi Vipotnik #video
Vanja Drkušić
Sportal Največje slovensko odkritje Eura o tem, kdaj se je zaljubil v Crveno zvezdo
zbor slovenske nogometne reprezentance Jan Oblak Vid Belec
Sportal Čustveno slovo Vida Belca: Slovenija, hvala ti za vse!
Ne spreglejte