SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kosič: Nemčija in Španija bi lahko delili usodo Rusije

2

termometer

Za nami je prvi del evropskega prvenstva v nogometu. Nekatere priznane slovenske trenerje smo prosili za komentar doslej videnega in napoved tistega, kar nas čaka.

Milanič: Prvak bo Nemčija ali Španija

Ni presenečenje, da so vsi enotni. Nizozemska in tudi Rusija sta najbolj razočarali. Nemčija, Španija, Italija in morda tudi Francija pa naj bi bile tiste reprezentance, ki lahko računajo na končni naslov. ''Kar smo doslej videli, je bilo do neke mere pričakovano. Negativno so presenetili predvsem Nizozemci. Ni potrebno biti prav posebno pameten, da to ugotoviš. Rusija tudi. Na začetku je igrala odlično. Razbila je Čehe, odlično igrala tudi v prvem polčasu tekme proti Poljski, nato pa doživela polom. Rusi so igrali izredno gledljiv nogomet, a se žal morali hitro posloviti. Od preostalih reprezentanc pa smo videli pričakovano. Najboljše ekipe so pokazale toliko, kot je bilo potrebno za napredovanje. Zagotovo so nekaj pustile tudi za nadaljnje tekmovanje in bodo v naslednjih tekmah še boljše. Izpostavil bi še Hrvate, ki so navdušili z moštvenim duhom. Škoda, da jim ni uspelo,'' je povedal eden izmed najbolj trofejnih slovenskih trenerjev Darko Milanič in dodal: ''Tekme, ki prihajajo, bodo bolj zanimive, saj ne bo prostora za kalkulacije. Ne bo več popravnih izpitov. Zdaj si bo potrebno v eni tekmi zagotoviti napredovanje. Zdaj se bo pokazala prava kakovost reprezentanc. Tiste, ki bodo boljše, bodo šle naprej.'' Komu pripisuje največ možnosti v boju za evropski naslov, trener Maribora ni skrival. ''Špancem in Nemcem. Mislim, da bomo evropskega prvaka dobili med njimi. Nemci so dobro namazan nogometni 'stroj'. Imajo totalno dodelane nogometne koncepte. Dolgo so skupaj. Vsak natanko ve, kaj dela. Španci so svetovni in evropski prvaki, imajo pa tako kakovostno ekipo, da enostavno ne vidim, kdo je boljši od njih. Potem je tu tudi Portugalska, ki je zanimiva reprezentanca,'' je o tistih, ki jim pripisuje največ možnosti, povedal nekdanji kapetan slovenske reprezentance in nekaj besed namenil tudi Grkom, ki so spet šokirali in se prebili v nadaljnje tekmovanje. ''Pred prvenstvom sem bil siguren, da Grki ne morejo napredovati, pa so me demantirali. Podobno so igrali, kot so pred osmimi leti, ko so prišli do naslova. Dokazali so, da se s takšno taktiko, kot jo imajo, da priti daleč. Grki so nevarni, a mislim, da bodo zdaj, ko se bodo udarili z Nemci, naleteli na enostavno preveč kakovostno reprezentanco in se bodo poslovili,'' je še povedal Milanič.

Kosič: Nemčija in Španija bi lahko delili usodo Rusije

Nekdanji trener Olimpije in njen rekorder po številu nastopov v slovenski ligi Dušan Kosič je izpostavil predvsem gledljiv nogomet, ki smo ga spremljali v prvem krogu letošnjega prvenstva. ''Kar malce neverjetno je, da smo na prav vsaki tekmi videli vsaj en gol. Spremljali smo dober nogomet, kar je le dodatna potrditev, da se je nogomet premaknil v to smer, da ekipe skušajo doseči čim več golov,'' je ugotovil Kosič. ''Tudi mene so najbolj negativno presenetili Nizozemci, seveda. Od njih sem pričakoval veliko več. Veliko razočaranje so tudi Rusi, ki so pokazali veliko, pa se hitro morali posloviti. Ostalo se je razpletlo po pričakovanjih. Zanimivo na tem prvenstvu je tudi to, da so bile praktično vse ekipe blizu izpada. Tudi Špancem in Nemcem, ki so na koncu napredovali z maksimalnim izkupičkom, bi se lahko zgodilo enako, kot se je Rusom. V zadnji tekmi skupinskega dela bi lahko z malce manj sreče izgubili, pa bi se poslovili, kar je zanimivo. Že dolgo časa nismo spremljali takšnega prvenstva,'' je zanimivo razmišljanje podal trener, ki je, ko je bil na klopi Olimpije, težil k gledljivi igri po okusi navijačev. K takšni, kot jo goji Barcelona. Zato ne preseneča, da bo v nadaljevanju prvenstva pesti stiskal za Špance. ''Sicer ni izrazitih favoritov, za katere bi lahko govoril, da bodo zagotovo šli do konca, a če bi moral izpostaviti koga, so to Španci. Všeč mi je njihova filozofija nogometa. Vzamejo žogo in igrajo. Ne obremenjujejo se z drugimi. Pustijo, da se drugi ubadajo z njimi. Tudi za Nemce bi lahko trdil podobno. So zelo kakovostni in igrajo konstantno. Tudi Italija pod vodstvom novega selektorja igra zelo dobro in je sposobna iti do konca. Italijani igrajo ekipno in niso odvisni od navdiha posameznika. Če sem odkrit, imajo prav vse reprezentance, ki so napredovale, kakovost. Mi je pa zanimivo, da so nekatere največje nihale. Dobil sem občutek, kot da čakajo, da jih kdo predrami, pa začnejo igrati šele po tem. Angleži, na primer. Šele, ko jim je gorelo pod nogami, so začeli igrati. Španci pa so drugačni. Igrajo od prve do zadnje minute, zato navijam za njih,'' je obširen komentar sklenil Kosič.

Srebrnič: Prvaka gre iskati med velikimi ekipami

Še skok na Primorsko. Kaj nam je povedal trener HiT Gorice Miran Srebrnič? ''Moram reči, da je prvi del evropskega prvenstva ponudil zelo dober nogomet. Spremljali smo kakovosten nogomet. Nekaj zelo dobrih reprezentanc se je poslovilo, nekaj se jih bo že po četrtfinalu. Nizozemska in Rusija sta največji razočaranji. Od obeh smo pričakovali veliko več. Rusom je spodrsnilo na zadnji tekmi, medtem ko so Nizozemci pod nivojem igrali na vseh treh. Izpadli so tudi Hrvati, ki bi si zaslužili več. Žal so igrali v zelo kakovostni skupini in morali so se posloviti, čeprav so na vseh treh tekmah igrali dobro,'' je povedal legendarni novogoriški nekdanji nogometaš, ki največ možnosti za naslov daje štirim ekipam. ''Na koncu bomo videli borbo velikih ekip. Španija, Nemčija, Italija ali Francija. Med temi reprezentancami gre iskati evropskega prvaka. Zdaj, ko smo prešli v nokavt sistem, bo še bolj do izraza prišla taktika, vsi bodo igrali bolj previdno, to pa so reprezentance, ki so tega vajene, zato jim dajem veliko možnosti. Še največ možnosti za naslov dajem Nemcem. Pa tudi Italijanom, saj imajo v ekipi veliko število odličnih igralcev, ki v vsakem trenutku lahko odločijo tekmo. Največ jih prihaja iz Juventusa, ki je v minuli sezoni suvereno osvojil naslov evropskega prvaka,'' je še povedal Srebrnič. Za konec še nekaj besed o Grkih. ''Spet so pripravili veliko presenečenje, ki pa to po eni strani niti ni. Vemo, da imajo Grki bogato tradicijo in so bili ne nazadnje tudi evropski prvaki pred osmimi leti. Ne gre jih podcenjevati. Po prvih dveh tekmah jim nihče ni pripisoval niti najmanjših možnosti za napredovanje, pa jim je uspelo. Zakaj jim ne bi še enkrat? Čeprav je res, da bodo že v četrtfinalu igrali proti Nemcem, ki so res zelo dobri,'' je zaključil nekdanji odlični branilec.

Pušnik: Nizozemcev ni več, najti moram novega favorita

Priznani in dolgoletni trener s slovenskih prvoligaških zelenic Marijan Pušnik, ki si je izkušnje nabiral tudi v tujini, je že od nekdaj velik navdušenec nad nizozemskim nogometom, zato nad razpletom prvega dela tekmovanja zagotovo ni navdušen. ''Ne, seveda nisem. Nizozemci so bili moji favoriti. Že od nekdaj so mi všeč, zato sem razočaran, ker so že izpadli. Zdaj si moram najti novega favorita. Za zdaj še ne vem, kdo bi to bil. Nizozemska je glede na prikazano povsem zasluženo izpadla in je najbolj negativno presenečenje tega prvenstva. Potem so tu še Rusi, od katerih smo vsi prav tako pričakovali veliko več. Še posebej po tem, ko so navdušili na uvodni tekmi. A to je pač nogomet. Hitro se vse obrne v drugo smer in Rusom se je,'' je povedal novopečeni trener Celja. ''Sicer pa na tem prvenstvu nismo videli nič novega. Nič takšnega, kar ne bi že videli. Ekipe igrajo v sistemih, kot smo jih vajeni na najvišjem nivoju. Morda je zanimivo le to, da ni bilo tekem brez zadetkov, kar je zelo dobrodošlo. Spremljali smo kar dober nogomet. Lahko smo zadovoljni. Škoda je le, da je izpadla Hrvaška. Morda smo v Sloveniji vsi malce subjektivni, a zdi se mi, da si je po tem, kar je prikazala, zaslužila napredovanje. Sicer pa so favoritinje za naslov Nemčija, Španija in morda tudi Italija. Portugalska je prav tako zanimiva, ne smemo pa pozabiti niti na Francjo. Komu pripisujem največ možnosti za naslov, pa je težko povedati. Lahko se zgodi marsikaj,'' se je konkretnejših napovedi raje izognil nekdanji trener velenjskega Rudarja in Maribora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin