Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
1. 8. 2015,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tadej Trdina Kevin Kampl Borussia Dortmund

Sobota, 1. 8. 2015, 12.03

8 let

Korošca je skoraj kap, ko je stopil na igrišče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tadej Trdina se v Avstriji dokazuje že devet let. Ubral je podobno pot kot Milivoje Novaković in začel skoraj z ničle, zdaj pa se dokazuje pri Wolfsbergerju, s katerim je namučil Kamplovo Borussio.

Visoki koroški napadalec se je v tujino odpravil pri 18 letih. Še vedno vztraja pri severnih sosedih. Ker je doma iz Mežice, mu bližina tujih klubov, pri katerih si služi nogometni kruh, ne povzroča velikih preglavic. Pot do Volšperka, mesta na avstrijskem Koroškem z okrog 25 tisoč prebivalcev, mu ne vzame veliko časa. Drugo sezono zapored ponosno brani barve Wolfsbergerja AC (WAC), ki je v četrtek dočakal posebno čast, saj je na evropskem srečanju gostil nemškega velikana in užival v največji tekmi v 84-letni klubski zgodovini.

Ko je WAC v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo izločil beloruski Šahtjor iz Soligorska, se mu je smejalo od sreče, saj si je prislužil veliko čast. Žreb mu je v tretjem krogu namenil najbolj atraktivnega tekmeca, Borussio Dortmund. To je za klub iz majhnega Volšperka pomenilo dodaten organizacijski zalogaj, ki pa mu je bil kos.

Tako kot za vse večje tekme se je ponovno odpravil na celovški štadion Wörthersee, ki je oddaljen 30 kilometrov, a tudi povezan z avtocesto, tako da pride bližina še do večjega izraza. V četrtek se je na celovškem objektu stiskalo 30.250 gledalcev, zasedeni so bili malodane vsi sedeži. Resda je prevladovala rumeno-črna barva in so bili gostje iz Nemčije deležni bučne pomoči, a so na koncu le težje od pričakovanega ubranili tesno prednost in upravičili neomajno vlogo favorita.

Armenec preprečil ''slovenski'' zadetek v Celovcu

WAC je v drugem polčasu močno pritisnil na vrata Borussie. Le malo je manjkalo, pa bi se med strelce vpisal tudi Tadej Trdina, ki dvoboja ni začel v udarni enajsterici, ampak je vstopil v igro v 70. minuti. Tako je uresničil veliko željo, da zaigra proti zvezdnikom nemškega kluba, med katerimi je bil tudi njegov rojak Kevin Kampl. Trdina se je začel ogrevati na začetku drugega polčasa, ko pa ga je strogi trener Dietmar Kühbauer poklical k sebi in mu dejal, da se pripravi za vstop v igro, mu je začelo srce utripati v višjem ritmu.

Bil je tako zatopljen v nalogo, da sploh ni vedel, v kateri minuti je vstopil v igro, kar je po dvoboju sproščeno pojasnjeval peščici slovenskih novinarjev v Celovcu. Le nekaj sekund po vstopu se je znašel v imenitni priložnosti. Z glavo je nevarno ustrelil proti vratom gostov, a je Borussio rešil Armenec Henrik Mkhitaryan in žogi na golovi črti preprečil, da bi zatresla mrežo.

''Bilo je prisotno tudi malce sreče, saj sem se znašel na pravem mestu. Škoda, da ni šla žoga v gol,'' je Trdina, ki se je v začetku sezone 2015/16 primoran sprijazniti z vlogo rezervista, dejal po nepričakovani hitri priložnosti. Do konca srečanja je še enkrat zapretil z glavo, a je bil vratar Borussie na mestu.

Ni navajen tako ostre igre branilcev

Trdina je po srečanju potožil, da ni navajen na tako ostro igro, s katero se je srečal na tekmi z Borussio, in je v avstrijskem prvenstvu prej izjema kot stalnica. ''Nismo navajeni tako grobe igre obrambe. Branilci Borussie so uporabljali veliko komolcev,'' je opozoril nogometaš v številko 17, ki je v 20 minutah, kolikor jih je prebil na igrišču, obrambi rumeno-črnih povzročal kar nekaj težav.

Kapetan Borussie Mats Hummels je po rokoborskem vložku, ko je na sredini igrišča Trdino, ki mu je ušel iz nadzora, ostro ustavil z rokami in prejel rumeni karton. ''Malce sem ga presenetil. Ni verjel, da bom tako hitro pri žogi,'' se je po tem, ko je namučil slovitega nemškega reprezentanta, smejalo Korošcu, ki se na avstrijskih igriščih dokazuje že lep čas. V slovenskem prvenstvu tako med člani sploh še ni zaigral, saj je že devet let del avstrijskega klubskega nogometa.

Od navijačev Borussie je pričakoval še več

Tekmo z Borussio uvršča med največje v svoji karieri. Ponovno je v Celovcu nastopil pred 30 tisoč navijači, podobno je bilo že lani proti Mourinhovemu Chelseaju. ''Tale tekma, pa lanska s Chelseajem, omenil pa bi tudi zadetek proti Schalkeju. Tudi to ni nekaj malega,'' je omenil največje tekme, ki jih je odigral v karieri.

Pred tremi tedni je v pripravljalni tekmi zatresel mrežo Schalkeja in pomagal Wolfsbergerju do odmevne zmage s 3:1. Takrat so igrali na domačem štadionu v Volšperku, proti Borussii, večnim porurskim tekmecem Schalkeja, pa so se zoperstavili v bližnjem Celovcu.

''Bilo je izvrstno ozračje, čeprav sem pričakoval več od navijačev Borussie. Mislim sem, da bodo še glasnejši. Ko smo igrali v Salzburgu in je bilo 20 tisoč gledalcev, je bilo morda še boljše,'' je priznal 27-letni Slovenec, katerega je lani v razmišljanjih nekajkrat omenil tudi selektor Srečko Katanec. Takrat je imel Trdina zagotovljeno mesto v prvi enajsterici in je dosegal več zadetkov, v tej sezoni pa bo očitno drugače, saj ima v ekipi drugačno vlogo. Zato je bila še toliko večja smola, da ni zatresel mreže Borussie. ''Mislil sem, da bom igral več, a je do konca sezone še veliko tekem. Sam smo komaj začeli sezono. Prišle bodo poškodbe, kartoni ... Takrat bom moral izkoristiti svoje priložnosti,'' opozarja slovenski legionar.

Slabo pripravljeno igrišče

Dortmundčani so se vrnili domov s pričakovano zmago, Trdini pa je ostalo žal, da Wolfsberger ni izkoristil izjemne priložnosti, ko je nemškega tekmeca pričakal na načetem igrišču. ''Ko smo imeli v sredo trening in sem stopil na igrišče, me je skoraj kap. Igrišče je res slabo pripravljeno. Borussia ni navajena igrati na tako slabem. Zaradi tega smo imeli malce večje možnosti,'' je potrdil, da zelenica zaradi slabših vremenskih pogojev v zadnjih dneh in nekaterih športnih dogodkov v bližnji preteklosti (tudi srečanj ameriškega nogometa) ni ponujala prvovrstnih pogojev.

Za srečanje z Borussio je vladalo ogromno zanimanje za vstopnice. Klub je že v soboto sporočil, da je štadion razprodan. Trdina je prejel 70 vstopnic in jih razdelil družini ter prijateljem, ki ga radi spremljajo na avstrijskih tekmah.

Ne spreglejte