Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 11. 2012,
9.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kranj

Torek, 13. 11. 2012, 9.02

7 let, 12 mesecev

Ko igrajo Makedonci zgodovinsko tekmo, pokličejo Slovenijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tisto, kar za slovenske ljubitelje nogometa predstavlja Talin, prizorišče prvega uradnega srečanja po osamosvojitvi, v makedonskih očeh simbolizira Kranj. To pa še ni vse. Na prvi tekmi v Skopju ...

Ni kaj. Makedonski reprezentančni nogomet je tesno prepleten s slovenskim. Predvsem v simboličnem pomenu, saj (edini) tekmi s slovenskimi tekmeci predstavljata pomembna mejnika v zgodovini članske izbrane vrste. Makedonski ''Talin'' namreč predstavlja kranjski štadion, ki je oktobra 1993 gostil srečanje med ''nekdanjimi brati''. Ko je Slovenija pod vodstvom Bojana Prašnikarja igrala že četrto tekmo, so se Makedonci prvič znašli v ponosni vlogi, da nastopijo na uradnem mednarodnem srečanju, na katerem se bo pred tekmo po zvočniku predvajala državna himna. Na tribunah ni manjkalo makedonskih zastav, gostujoči navijači pa so prišli na svoj račun, saj so Makedonci povsem dotolkli gostitelje in zmagali z visokih 4:1. Do 30. aprila 1997, ko je Verdenikova četa izgubila na Danskem z 0:4, je bil to najvišji poraz slovenske reprezentance, pa tudi prvi na domačih tleh. Do 14. tekme, ko je Slovenija priznala z Litvo, je na nogometnih zelenicah izgubila le dvakrat. Obakrat z Makedonijo.

Na kranjskem srečanju je kapetanski trak nosil Aleš Čeh, v ekipi sta bila tudi ''sedanji mariborski super dvojec'' Zlatko Zahovič in Darko Milanič, v dresu Slovenije pa sta debitirala Branko Zupan in Gregor Blatnik. Gostje so nastopili z najmočnejšo postavo, v kateri bodo nostalgiki zlahka prepoznali makedonsko okostje ''šampionske'' Crvene zvezde, ki se je pred dobrima dvema desetletjema zavihtela na evropski vrh. V obrambi sta igrala Ilija Najdoski in Dragan Kanatlarovski, v napadu pa izjemno učinkoviti Darko Pančev. Slednji je bil tudi udeležen prav pri vseh makedonskih zadetkih. Najprej je podal Boškovskemu za vodstvo z 1:0, nato ga je po prodoru v protinapadu podrl Blatnik, tako da je hrvaški delivec pravice dosodil 11-metrovko, strel z bele točke pa je izvajal nepozabni napadalec ''rdeče-belih'', ki se kasneje ni proslavil pri milanskem Interju. V zaključku prvega polčasa je častni zadetek za Slovenijo s prostega strela dosegel Jani Pate.

Če je okrog 3.000 gledalcev na kranjskem štadionu v drugem polčasu pričakovalo bolj izenačeno predstavo, se je motilo. Pančev je ostal nerešljiva uganka za slovensko obrambo. V 48. minuti je že preigral Marka Simeunovića, a ga je nato slovenski vratar (in nekdanji klubski soigralec) nepravilno zaustavil. Tokrat je 11-metrovko izvajal Čedomir Janevski, aktualni makedonski selektor. Končni rezultat je postavil Kanatlarovski, podajo pa je prispeval kdo drug kot Pančev. Makedonci so se po srečanju zahvalili Slovencem za gostoljubnost, selektor Prašnikar pa je bil razočaran predvsem nad predstavo legionarjev, ki v svojih klubih ne dobivajo dovolj minutaže.

Ponovno Slovenija, ponovno praznik. Če je Makedonija v Kranju odigrala prvo meddržavno tekmo, pa je pol leta kasneje v Skopju dočakala še prvo srečanje pred domačim občinstvom. In tekmec? Znova Slovenija! To je bila njena osma tekma, na selektorskem mestu pa je prišlo do menjave, saj jo je vodil dr. Zdenko Verdenik. V Skopju ni bilo Zahoviča, kapetanski trak je nosil Gregor Židan, debitiralo pa je kar nekaj igralcev, ki so kasneje predstavljali hrbtenico slovenskemu reprezentančemu nogometu. Denimo Miran Pavlin in Ermin Šiljak. Prvič sta za domovino nastopila tudi Štefan Škaper in Robert Oblak, ki pa nista pustila trajnejšega pečata. Če so Makedonci v prazničnem vzdušju, na Vardarjevem štadionu se je zbralo okrog 20.000 gledalcev, proslavljali prvo meddržavno tekmo na domačih tleh, pa je Slovenija z Makedonci prekinila še en niz. ''Rdeči levi'' so ji najprej prizadejali prvi domači poraz (Kranj), nato pa še prvi poraz v tujini (Skopje). Do takrat Slovenci v kratki zgodovini sploh še niso izgubili v gosteh.

Na osrednjem štadionu v Skopju je dvoboj postregel z odprto igro, bolje pa so se izkazali gostitelji in si že po 20 metrih priigrali prednost dveh zadetkov. Slovenija se je trudila, da bi dosegla vsaj častni zadetek, a so izbranci Andona Dončevskega zaklenili svoja vrata in razveselili navijače. Tako se Slovenija ni maščevala za poraz v Kranju. Morda ji pa bo šlo v rado v tretje. V sredo, ko se bosta Makedonija in Slovenija pomerili šele tretjič, a prvič po sušnih 18 letih.

Ne spreglejte