Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 10. 2023,
10.00

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Ayyoub Bouaddi konferenčna liga Lille KI Klaksvik

Petek, 6. 10. 2023, 10.00

6 mesecev, 3 tedne

Klaksvik in Lille v Torshavnu pisala zgodovino

Olimpija, pozor! Ferci priredili novo evropsko senzacijo.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
KI Klaksvik | KI Klaksvik je osvojil zgodovinsko prvo točko v skupinskem delu evropskega tekmovanja. | Foto Guliverimage

KI Klaksvik je osvojil zgodovinsko prvo točko v skupinskem delu evropskega tekmovanja.

Foto: Guliverimage

Nogometni prvak Ferskih otokov KI Klaksvik, najprijetnejše presenečenje aktualne sezone, je v četrtek podrl nov mejnik. Naslednji tekmec Olimpije v skupinskem delu konferenčne lige je osvojil prvo točko. Zgodovinskega uspeha se je veselil proti favoriziranemu Lillu, ki ima več kot 200 milijonov evrov vrednejšo ekipo, a je ostal brez zmage. Lahko pa Francoze tolaži podatek, da so na Ferskih otokih dobili evropskega rekorderja. Najstnik Ayyoub Bouaddi je namreč postal najmlajši udeležencev tekmovanja vseh časov.

konferenčna liga NK Olimpija Slovan Bratislava
Sportal Henriques zadovoljen: Čestitke igralcem. Dobri so bili. Napredujejo.

Nogometaši KI Klaksvika, z naskokom najboljšega ferskega kluba, so se podpisali pod nov odmeven dosežek. Čeprav prihajajo iz mesta z zgolj pet tisoč prebivalci in dežele, ki v nogometnem smislu v Evropi ne predstavlja pretirane veličine (uradno je to sicer ozemlja Danske, ki od leta 1948 uživa široko samoupravo na skoraj vseh področjih), marljivo pišejo težko ponovljivo evropsko pravljico. V kvalifikacijah za ligo prvakov so najprej šokirali Ferencvaroš, serijskega prvaka Madžarske, nato pa še BK Häcken, aktualnega prvaka Švedske.

KI Klaksvik prihaja iz istoimenskega mesta z okrog pet tisoč prebivalci, drugega največjega na Ferskih otokih, evropske tekme pa igra v Torshavnu. | Foto: Guliverimage KI Klaksvik prihaja iz istoimenskega mesta z okrog pet tisoč prebivalci, drugega največjega na Ferskih otokih, evropske tekme pa igra v Torshavnu. Foto: Guliverimage

Lille je bil nevarnejši, a ...

Navijači Klaksvika so več kot navdušeni nad rezultati v evropski sezoni 2023/24. | Foto: Guliverimage Navijači Klaksvika so več kot navdušeni nad rezultati v evropski sezoni 2023/24. Foto: Guliverimage Izjemen niz je prekinil norveški Molde, ki je na prvi tekmi na Ferskih otokih doživel poraz proti Klaksviku, nato pa so Ferci v play-offu kvalifikacij za evropsko ligo po hudem boju izgubili proti moldavskemu Šerifu. Tako so se podobno kot Olimpija prvič v zgodovini uvrstili v skupinski del evropskega tekmovanja in s tem postali prvi klub s Ferskih otokov, ki mu je uspel omenjeni podvig. Njihova ekipa je po oceni Transfermarkta vredna manj kot tri milijone evrov (2,82), na uvodnem dejanju konferenčne lige so kožo drago prodali na Slovaškem in proti Slovanu izgubili z 1:2, ko pa je napočil trenutek za zgodovinski debi v tako pomembnem tekmovanju na ferskih tleh, je KI Klaksvik poskrbel še za eno senzacijo.

Čeprav je na drugi strani stal Lille, francoski prvak iz leta 2021, ki ima v svojih vrstah igralce, skupno vredne več kot 200 milijonov evrov (207,8), se je dvoboj razpletel brez zmagovalca. Ostalo je pri 0:0, mreži sta ostali nedotaknjeni. Lille je bil nevarnejši, proti vratom Klaksvika usmeril 13 strelov, a niti enega v okvir vrat. Posest je bila krepko na njegovi strani (70 proti 30), a zaradi nje ni pridobil želene koristi. Še najbližje je bil zadetku v 57. minuti, ko je 20-letni Alan Virginius zatresel okvir vrat.

Gostitelji, pri katerih v obrambni vrsti odlično igra tudi "kontroverzni" Norvežan Vegard Fodden, so se fanatično branili, v nasprotju z gosti tudi enkrat usmerili strel v okvir tekmečevih vrat, na koncu pa družno proslavljali nov odmeven uspeh. Na roko jim je šla tudi odločitev trenerja Lilla Paula Fonsece, da zaradi nedeljskega lokalnega velederbija v Lensu spočije kar nekaj prvokategornikov.

Kanadčan Jonathan David, eden najboljših napadalcev, kar jih nastopa v konferenčni ligi, je na tekmi v Torshavnu vstopil v igro v 77. minuti. V nedeljo ga čaka prestižni derbi v Lensu. | Foto: Guliverimage Kanadčan Jonathan David, eden najboljših napadalcev, kar jih nastopa v konferenčni ligi, je na tekmi v Torshavnu vstopil v igro v 77. minuti. V nedeljo ga čaka prestižni derbi v Lensu. Foto: Guliverimage

Tako je v začetno enajsterico uvrstil kar nekaj mladih novincev, najboljši strelec Jonathan David, ki je kot prvi na tekmi uvodnega kroga premagal tudi Matevža Vidovška, pa je v igro vstopil šele v 77. minuti. Takrat je voda že pošteno tekla v grlo Francozom, ki so na Ferske otoke odpotovali z jasnim ciljem, novo evropsko zmago, a so se morali na koncu zadovoljiti le s točko, po kateri so na lestvici skupine A zdrsnili na drugo mesto. Prehitel jih je Slovan, ki je v četrtek v Stožicah v slabo voljo spravil navijače Olimpije (1:0).

Vegard Forren
Sportal Kradel denar, nato zakuhal še zloglasno zabavo

Lille ima evropskega rekorderja

Med mlajšimi nogometaši Lilla, ki so dočakali priložnost v konferenčni ligi, je izstopal Ayyoub Bouaddi. Star je komaj 16 let in tri dni. Ker v zgodovini tekmovanja še ni bilo tako mladega udeleženca, je mladi Francoz poskrbel za rekord.

konferenčna liga NK Olimpija Slovan Bratislava Matevž Vidovšek
Sportal Vidovšek zakrivil dve 11-metrovki, eno ubranil, druge ne
Jan Oblak
Sportal Jan Oblak znova navdušil Uefo! Kaj mu je uspelo tokrat?
Ne spreglejte