Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 4. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

2

Natisni članek

Dinamo Zagreb NK Rijeka Matjaž Kek

Četrtek, 5. 4. 2018, 4.00

6 let

Matjaž Kek po izpadu Rijeke v hrvaškem pokalu

Kek tako ogorčen nad sojenjem, da je spregovoril o cirkusu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

2

Matjaž Kek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Trener Rijeke Matjaž Kek po visokem porazu v polfinalnem dvoboju hrvaškega pokala, ko je v Zagrebu izgubil proti Dinamu s 3:0, ni skrival nezadovoljstva s sojenjem. "Cirkus se je začel v 46. minuti," je namenil kritiko glavnemu sodniku Mariu Zebcu. "Po tekmi se mi je smejal v obraz. To res ni v redu," se je čudil glavnemu delivcu pravice.

Dolgoletni trener Rijeke Matjaž Kek slovi kot stratega, ki ga na tekmah le redko kaj vrže iz tira. Po srečanjih skuša ostati miren in razsoden, kar je na hrvaških štadionih, kjer ne mine teden, da se ne bi poročalo o sodniških zmotah, vse prej kot preprosto. Po porazu v polfinalu pokalnega tekmovanja - žreb je določil, da se bosta Dinamo in Rijeka pomerila v Zagrebu - Mariborčan ni mogel molčati.

Cirkus v drugem polčasu

Matjaž Kek ni mogel verjeti, kaj je v 71. minuti dosodil Zebec. | Foto: YouTube Matjaž Kek ni mogel verjeti, kaj je v 71. minuti dosodil Zebec. Foto: YouTube Po dvoboju je športno čestital Zagrebčanom za zasluženo napredovanje v finale, kjer se bodo 23. maja pomerili s splitskim Hajdukom, nato pa spregovoril o nezadovoljstvu. Rijeka je izgubila z 0:3, zadetke za Dinamo pa so dosegli Izet Hajrović, El Arbi Soudani in Ante Ćorić.

Kek ni bil zadovoljen z igro Rijeke v prvem polčasu, ki so ga njegovi izbranci izgubili z 0:1. Takrat so igrali še v polni postavi. Na začetku drugega polčasa, ko je drugi rumeni karton po spornem prekršku prejel kapetan Filip Bradarić, so se razmerja sil spremenila. Njegova izključitev je naznanila manj prijetno nadaljevanje srečanja za številne reške navijače, ki so si dvoboj na štadionu Maksimir ogledali v živo.

Sporna izključitev kapetana Rijeke Bradarića:

"V 46. minuti se je začel cirkus. Takrat tekma ni bila več pomembna. Bi pa še enkrat čestital Dinamu. Nočem, da bi se s tem oporekalo njegovi zmagi,'' je poudaril Kek, nato pa moral hrvaškim novinarjem pojasnjevati, zakaj je spregovoril ravno o besedi cirkus. Hitro se je izkazalo, da je imel v mislih sojenje.

Glavni sodnik Mario Zebec je po njegovem mnenju, podobnega so delili tudi navijači in nogometaši Rijeke, storil preveč napak. Nekatere so bile tudi v škodo Dinama, večina pa v škodo gostov iz Kvarnerja. "Zelo sem zadovoljen s sojenjem. Takšno sojenje bo popeljalo sodnika na naslednje evropsko ali svetovno prvenstvo," je bil po dvoboju poln sarkazma na račun sojenja.

"O sojenju govorim v kontekstu uničevanja nogometa. O obnašanju sodnikov pa raje ne bi govoril, morda kaj o tem povem čez nekaj dni. Ni pa v redu, da se mi je sodnik po tekmi smejal v obraz," je potožil Kek po visokem porazu v hrvaški prestolnici in opozoril, da takšno obnašanje sodnika ne vodi nikamor.

Rečani opozorili tudi na Stojanovića

Petar Stojanović se je z Dinamom uvrstil v finale pokala, kjer se bo pomeril s Hajdukom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Petar Stojanović se je z Dinamom uvrstil v finale pokala, kjer se bo pomeril s Hajdukom. Foto: Guliverimage/Getty Images Kaj vse je zmotilo tabor Rijeke na dvoboju v Zagrebu? Prepričani so, da Brazilec Heber v 37. minuti, ko je stekel sam proti vratom Dinama, ni bil v nedovoljenem položaju. Sodnik je ocenil drugače. Drugo napako naj bi storil v korist Rijeke, ko ni pokazal na belo točko po igranju Bradarića z roko v svojem kazenskem prostoru. Rečani pa so tudi prepričani, da si Bradarić v 47. minuti ni zaslužil drugega rumenega kartona in da takrat sploh ni storil prekrška nad nogometašem Dinama.

Imeli so tudi pripombe o igri občasnega slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića, ki se je z Dinamom veselil preboja v finale. V nasprotju z rojakom Maticem Črnicem, ki je ostal na klopi Rijeke, je nekdanji branilec Maribora odigral vso tekmo. Po mnenju Rijeke je ne bi smel, saj bi moral v 71. minuti prejeti drugi rumeni karton (prvega je prejel v prvem polčasu) in zapustiti igrišče. Sodnik mu je oprostil prekršek nad hitrim Gancem Maxwellom Acostyjem, ki je po mnenju delivca pravice odigral prekršek in si prislužil rumeni karton. To je zelo razjezilo Rečane, Kek pa se je ob tem prizoru prijel za glavo, saj ni mogel verjeti, da sodnik ni označil prekrška nad napadalcem Rijeke.

Sporno posredovanje Stojanovića nad Acostyjem:

Nekdanji slovenski selektor Kek na klopi Rijeke že dolgo ni izgubil s tako visoko razliko (0:3). V Evropi je to nazadnje izkusil 2. novembra 2017, ko ga je doma premagala dunajska Austria (1:4), v domačem tekmovanju pa ob koncu prejšnje sezone, ko je na Maksimiru izgubil proti zagrebškemu Dinamu (2:5).

Takrat si visokega poraza ni preveč vzel k srcu, saj je bil že prvak. V prejšnji sezoni je osvojil dvojno hrvaško krono in se le nekaj dni po nebolečem porazu v Zagrebu maščeval Dinamu z zmago v finalu hrvaškega pokala v Varaždinu. Letos bo drugače, saj je v pokalu končal pot v polfinalu, v prvenstvu pa za Dinamom zaostaja devet točk, tako da v tej sezoni Kek najverjetneje ne bo posegal po lovorikah.   

Ne spreglejte