Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 12. 2016,
11.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Dejan Nemec Jiri Nemec Boris Mijatović Predrag Mijatović Nogometna zveza Slovenije Matjaž Nemec Radenko Mijatović

Četrtek, 15. 12. 2016, 11.23

6 let, 6 mesecev

Mijatović in Nemec znana nogometna priimka

Kdo pravi, da svet ne pozna Mijatovićev oziroma Nemcev?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Predrag Mijatović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bo Nogometna zveza Slovenije (NZS) dobila novega predsednika. Za najvišji položaj v slovenskem nogometu se potegujeta Radenko Mijatović in Matjaž Nemec. Njuna priimka v zadnjih tednih polnita naslovnice. V nogometnem svetu sta že dolgo razširjena, tako v Sloveniji kot tudi po svetu. Zakaj?

V zadnjih desetletjih se je v nogometnem svetu že veliko razpredalo o kakovostih Mijatovićev in Nemcev. Ne po zaslugi Radenka Mijatovića ali Matjaža Nemca, ki se bosta danes spopadla za položaj predsednika NZS in prihajata iz gospodarskih oziroma političnih krogov, ampak zaradi številnih nogometašev z omenjenima priimkoma, ki so izstopali v svojih državah.

Legenda madridskega Reala, ki je sodeloval s Slovenci

Mijatović je leta 1998 z Realom postal evropski prvak. | Foto: Reuters Mijatović je leta 1998 z Realom postal evropski prvak. Foto: Reuters Največjo slavo je požel Predrag Mijatović, eden od najboljših črnogorskih nogometašev vseh časov. Star je 47 let, zaslovel pa je leta 1987 v Čilu, ko je z reprezentanco Jugoslavije do 20 let osvojil svetovno prvenstvo in postal eden izmed znamenitih ''Čilencev'', ki so pozneje postali asi svetovnega kova (njegovi soigralci so bili tudi Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Igor Štimac, Robert Jarni …).

Čeprav je kot velik up Budućnosti želel prestopiti k splitskemu Hajduku, ga je razpad Jugoslavije usmeril drugam.

Odšel je v Beograd, pri Partizanu sodeloval tudi z Zlatkom Zahovićem, Džonijem Novakom in Darkom Milaničem, nato pa se leta 1993 odpravil v Valencio. V Španiji se je izkazal med netopirji, nato pa sprejel ponudbo madridskega Reala in dočakal vrhunec kariere.

Leta 1997 ga je v točkovanju za dobitnika zlate žoge prehitel le sloviti Brazilec Ronaldo, leta 1998 pa dosegel zmagoviti zadetek v finalu lige prvakov in poskrbel, da so beli baletniki po 32 letih osvojili naslov najboljšega.

S hrvaškima sovrstnikoma (Robertom Jarnijem in Davorjem Šukerjem) se je pri Realu veselil tudi naslova svetovnega klubskega prvaka. | Foto: Reuters S hrvaškima sovrstnikoma (Robertom Jarnijem in Davorjem Šukerjem) se je pri Realu veselil tudi naslova svetovnega klubskega prvaka. Foto: Reuters

Okusil je tudi igranje v Italiji (Fiorentina), kariero pa končal v mestu, ki mu je priraslo k srcu. V Valencii, ko je branil barve Levanteja. Velik vpliv v španskih nogometnih krogih je leta 2006 oplementil z vlogo direktorja Reala, ki jo je opravljal tri leta.

Otrok velenjskih knapov

Boris Mijatović je nekdanji reprezentant Slovenije do 21 let. | Foto: Vid Ponikvar Boris Mijatović je nekdanji reprezentant Slovenije do 21 let. Foto: Vid Ponikvar Na sončni strani Alp je izmed Mijatovićev kot nogometaš največje tekmovalne dosežke dosegel branilec Boris Mijatović. Nekdanji mladi reprezentant Slovenije je star 28 let, svoja najboljša nogometna leta pa je podaril Rudarju, Celju in Gorici, kjer je v 1. SNL zbral 44 nastopov.

Je nogometni otrok velenjskih knapov. V sezoni 2012/13 je branil barve drugoligaša Šmartnega 1918, nato pa kariero nadaljeval v nižjeligaških avstrijskih klubih.

Ni v sorodu s 53-letnim Ljubljančanom Radenkom, ki danes kandidira za predsednika NZS. 

Član zlate generacije, ki je prebolel raka

Dejan Nemec je s slovensko izbrano vrsto odpotoval na EP 2000 in SP 2002. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Nemec je s slovensko izbrano vrsto odpotoval na EP 2000 in SP 2002. Foto: Vid Ponikvar V nogometnem svetu so velik pečat pustili tudi Nemci. Slovenski ljubitelji nogometa se radi spominjajo vratarja Dejana Nemca, rezervnega vratarja na evropskem prvenstvu leta 2000, ko je zlata Katančeva generacija nastopila prvič na velikem tekmovanju.

Med vratnicama članske izbrane vrste je nastopil le enkrat, na njegovo smolo ravno na prijateljski tekmi v Hongkongu, v kateri je Slovenija doživela hud poraz proti Hondurasu (1:5). Tretji vratar je bil tudi na svetovnem prvenstvu leta 2002, ko sta bila Mladen Dabanović in Marko Simeunović ponovno deležna prednosti.

Prekmurec je prve nogometne korake naredil v Dokležovju, nase opozoril pri Muri, vratarsko znanje pa prikazoval tudi v Belgiji, kjer je tri sezone s Club Bruggejem spadal v sam vrh. V Evropi je zaigral tudi proti Barceloni, nato pa se vrnil v domovino in postal zdaj že legendarni vratar Domžal. V mestu ob Kamniški Bistrici je branil kar osem sezon.

Po številnih terapijah, obsevanjih in nadčloveških naporih je prebolel raka (Hodgkinov limfom) in dokazal, kako lahko močna volja in disciplina premagujeta ovire. Star je 39 let, tri leta starejši od kandidata za predsednika NZS.

V prejšnji sezoni je v tretji ligi zbral nastop za Beltince. | Foto: Vid Ponikvar V prejšnji sezoni je v tretji ligi zbral nastop za Beltince. Foto: Vid Ponikvar

Čeprav je leta 2012 priredil poslovilno tekmo, je med vratnicama stal tudi v prejšnji sezoni, ko je v tretji ligi pomagal Beltincem. Večinoma kot rezervist, saj je zbral le en nastop. Naskakoval je napredovanje v drugo ligo, a v odločilnem spopadu potegnil krajšo proti Brdam. S kandidatom za predsednika NZS, tri leta mlajšim Matjažem, ni v sorodu.

Legenda Schalkeja in evropski podprvak

Čeh Jiri Nemec je zbral 84 reprezentančnih nastopov.  | Foto: Reuters Čeh Jiri Nemec je zbral 84 reprezentančnih nastopov. Foto: Reuters Najbolj znan Nemec v nogometnem svetu je nekdanji češki zvezdnik Jiri Nemec. S Češko je leta 1996 na evropskem prvenstvu v Angliji osvojil naslov podprvaka.

V dramatičnem finalu na starem Wembleyju je bila boljša Nemčija, ki se je veselila zmage po zaslugi zlatega zadetka Oliverja Bierhoffa v podaljških.

Letos je praznoval abrahama. Dres Češkoslovaške je nosil 20-krat, naslednice Češke, pri kateri je postal nepogrešljiv člen v zvezni vrsti, pa 64-krat.

Največji pečat je pustil pri nemškem klubskem velikanu Schalkeju, kjer je preživel skoraj desetletje (1993-2002). Z moštvom iz Gelsenkirchna je osvojil pokal Uefa, dvakrat osvojil nemški pokal, leta 1997 pa osvojil še priznanje za najboljšega češkega nogometaša.

Matjaž Nemec ali Radenko Mijatović? | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Nemec ali Radenko Mijatović? Foto: Vid Ponikvar

Mijatovićev in Nemcev torej v nogometnem svetu ne manjka. Danes, ko bo okronan nov predsednik NZS, se bo tradicija nadaljevala …

Ne spreglejte