Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
11. 1. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

afriški pokal narodov Leicester City Riyad Mahrez Pierre-Emerick Aubameyang Borussia Dortmund Liverpool Sadio Mane

Sreda, 11. 1. 2017, 17.40

6 let, 6 mesecev

Manjkajoči Afričani v evropskih klubih

Kdo bo najbolj oslabljen zaradi afriškega pokala narodov?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Pierre-Emenick Aubameyang Borussia Real | Foto Reuters

Foto: Reuters

Konec tedna se bo v Gabonu začelo afriško nogometno prvenstvo, na katerem bo nastopilo 16 reprezentanc. Brez zvezdnikov je ostalo veliko evropskih klubov. Najbolj jih pogrešajo v Franciji, Angliji in Italiji, kjer je kratko potegnilo kar nekaj klubskih velikanov.

  • V Gabonu bo od 14. januarja do 5. februarja potekalo afriško nogometno prvenstvo.
  • Na prvenstvu bodo nastopili vsi trije najboljši afriški nogometaši (Riyad Mahrez - Leicester City, Pierre-Emerick Aubameyang - Borussia Dortmund in Sadio Mane - Liverpool)
  • V petih najmočnejših evropskih ligah bo zaradi prvenstva v Gabonu odsotnih skoraj sto Afričanov.
  • Naslov brani Slonokoščena obala. Nihče izmed udeležencev ne igra v slovenskem klubu.
  • Bodoči afriški prvak bo poleti zaigral na pokalu konfederacij v Rusiji.

Klubskim delodajalcem, ki imajo v svojih vrstah zelo dobre afriške nogometaše, ob omembi afriškega pokala narodov ni do smeha. Največje tekmovanje na črni celini tradicionalno poteka na začetku let z liho številko. Letos (2017) najboljše, kar premore afriški nogomet, gosti Gabon.

Za naslov najboljšega se bo pomerilo kar nekaj zvezdnikov, ki si služijo kruh v velikih evropskih klubih. Afriško je tako nočna mora za trenerje, ki najmočnejše enajsterice v svojih klubih ne morejo sestaviti brez vrhunskih nogometašev iz Afrike.

Borussia ostala brez prvega zvezdnika

Lahko zvezdnik Borussie Dortmund izkoristi prednost domačega občinstva? | Foto: Reuters Lahko zvezdnik Borussie Dortmund izkoristi prednost domačega občinstva? Foto: Reuters Največji osip bodo doživeli prvoligaški klubi v Franciji, saj bodo ostali brez 34 igralcev. Ogromno Afričanov bodo pogrešali tudi v najmočnejšem klubskem razredu na Otoku, nekaj vidnih posameznikov pa bo manjkalo tudi v Italiji, Španiji in Nemčiji, ki v nasprotju s preostalimi večjimi ligami v tem letu še ni začela tekmovalnega dela.

Nemška bundesliga bo v spomladanski del vstopila prihodnji konec tedna, ko bo v Gabonu še vedno potekal skupinski del afriškega prvenstva. Največji udarec je prejela Borussia Dortmund, saj je ostala brez najboljšega napadalca Pierre-Emericka Aubameyanga. Afriško prvenstvo se bo začelo 14. januarja, trajalo pa bo do 5. februarja.

Angleški prvak tudi brez najboljšega Afričana 

Riyad Mahrez je bil izbran za najboljšega afriškega nogometaša leta 2016. | Foto: Reuters Riyad Mahrez je bil izbran za najboljšega afriškega nogometaša leta 2016. Foto: Reuters Največji šok so doživeli nekateri angleški klubi, ki so bili v stalnem pogonu tudi med novoletnimi prazniki. Afričani so jih zapustili že pred časom, saj so se odpravili na reprezentančne priprave, s tem pa oslabili konkurenco v svojih klubih. Vodilni Chelsea in mestni tekmec Tottenham, ki je v tej sezoni prekinil niz 13 zaporednih zmag modrih, sta ena izmed redkih srečnežev, saj ne bosta pogrešala niti enega igralca.

Največ težav bodo imeli branilci naslova iz Leicestra. Lisice bodo pogrešale oba alžirska zvezdnika (Riyada Mahreza, ki je bil pred kratkim razglašen za najboljšega afriškega nogometaša leta, in Islama Slimanija) ter Ganca Daniela Amarteyja. Imajo srečo v nesreči, da Izraelec Avram Grant, ki vodi gansko izbrano vrsto, ni vpoklical še ene angleške lisice, Jeffa Schluppa.

Izmed klubov, ki se v tej sezoni potegujejo za najvišja mesta, bo zelo oslabljen Liverpool. Ostal je brez prvega strelca, Senegalca Sadia Maneja. Strateg Jürgen Klopp si je lahko vsaj delno oddahnil, ko je njegov kamerunski varovanec Joel Matip zavrnil vpoklic v reprezentanco in ostal na Anfieldu.

Yaya Toure ne igra več za reprezentanco

Jürgen Klopp, ki pripravlja Liverpool na nedeljski derbi z Manchester Unitedom, je ostal brez učinkovitega Senegalca. | Foto: Reuters Jürgen Klopp, ki pripravlja Liverpool na nedeljski derbi z Manchester Unitedom, je ostal brez učinkovitega Senegalca. Foto: Reuters Arsenal je ostal brez mladega zveznega igralca iz Egipta Mohameda Elnenyja, Manchester United pa brez branilca iz Slonokoščene obale Erica Baillyja. Mestni tekmec Manchester City si je lahko oddahnil, ko se Nigeriji ni uspelo uvrstiti na zaključno tekmovanje, saj bo nadarjeni napadalec Kelechi Iheanacho ostal na Otoku.

Afriški zvezdnik Yaya Toure (Slonokoščena obala), ki je pred tedni zgladil spor s trenerjem Josepom Guardiolo in postal pomemben člen zvezne vrste sinjemodrih, se je na srečo klubskega vodstva predlani poslovil od državnega dresa.

Hud udarec so doživeli pri Sunderlandu (Wahbi Khazri – Tunizija, Didier Ndong – Gabon in Lamine Kone – Slonokoščena obala), West Hamu (Andre Ayew – Gana in Cheikhou Kouyate – Senegal), Stoke Cityju (Wilfried Bony – Slonokoščena obala, Mame Biram Diouf – Senegal in Ramadan Sobhi – Egipt) ...

Napoli bo pogrešal trojico

Če bodo v premier league do nadaljnjega pogrešali 25 Afričanov, pa jih bodo še več v najvišjem klubskem razredu v Franciji (34). V deželi, ki se pripravlja na začetek svetovnega prvenstva v rokometu, bodo oslabljeni vsi najboljši klubi. Drugače je v Italiji, kjer bo nekaterim vendarle prizaneseno. Na primer Milanu, Fiorentini in Interju. Serie A bo pogrešala 14 Afričanov.

Kapetan Maroka Medhi Benatia nekaj časa ne bo mogel pomagati Juventusu. | Foto: Reuters Kapetan Maroka Medhi Benatia nekaj časa ne bo mogel pomagati Juventusu. Foto: Reuters

Prvak Juventus ne more računati na kapetana Maroka Medhija Benatio in mladega Gabonca Maria Lemino, Napoli je ostal kar brez treh (Faouzi Ghoulam – Alžirija, Kalidou Koulibaly – Senegal in Omar El Kaddouri – Maroko), Roma bo pogrešala Mohameda Salaha, ki ga pri Egiptu vodi argentinski strateg Hector Cuper, oslabljen bo tudi njen mestni tekmec Lazio (Keita Balde – Senegal).

V španskem prvenstvu bo izmed največjih klubov Afričana pogrešal le Oblakov Atletico Madrid (Ganec Thomas Partey), oslabljen bo tudi Villarreal (Cedric Bakambu – DR Kongo). V la ligi bo zaradi afriškega pokala narodov manjkalo osem igralcev, kar je več kot štirikrat manj kot v Franciji. Največja kluba Real Madrid in Barcelona zaradi dogodka v Gabonu ne bosta trpela, podobno velja tudi za Sevillo, ki se je v tej sezoni vmešala v boj za najvišja mesta.

Kdo nastopa na letošnjem afriškem pokalu narodov?

Skupina A: Gabon (gostitelj), Burkina Faso, Kamerun, Gvineja Bissau
​Skupina B: Alžirija, Tunizija, Senegal, Zimbabve
Skupina C: Slonokoščena obala (branilec naslova), DR Kongo, Maroko, Togo
Skupina D: Gana, Mali, Egipt, Uganda
Ne spreglejte